Keresés ebben a blogban

2011. január 16., vasárnap

Diós gereben

Létezik egy nagyszerű szakácskönyv,melynek címe: Házi cukrászat,pár éve sikerült megszereznem.Innen való az ötlet.

Magyarázat:
gereben

gyapju- és → rostfésülésre használt, lapát alakú, nyeles faeszköz, melynek szélesebb részén merőlegesen 1–2 hegyes szegsor van beverve. Egyszerre két azonos gerebennel dolgoznak: az egyiket széken, padon rögzítik, s a fogaiba beakasztott rostot előbb kis csomókban kézzel szaggatják ki, majd a fogak között maradt simább szálakat a kézbe fogott másik gerebennel fésülik simára. A gereben használata a recens magyar kultúrában főleg az erdélyi magyarságnál található meg, de vannak adatok előfordulásáról nyugat felé egészen a Duna vonaláig. Neve mindenütt gereben. 



Diós gereben

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 15 dkg darált dió, 1 tojás, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum és kevés liszt a tészta nyújtásához.
Díszítés: fahéjas porcukor.

A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk  és lisztezett deszkán kinyújtjuk.9 nagyobb négyzetre vágjuk és mindegyik négyzet közepére  diós tölteléket teszünk. A töltelékhez a diót,1 tojást, a cukort és  a rumot jól kikeverjük.Miután a diós tölteléket a négyzetek közepére halmoztuk,az egyik üresen maradt oldalt tojássárgájával megkenjük,majd  a másik oldalát ráhajtjuk,kissé lenyomkodjuk és az így keletkezett tojásos tésztavégeket késsel vagy derelyevágóval becsíkozzuk gereben vagyis fésű formára. Sütőpapíros tepsire rakjuk a gerebeneket és lekenjük tojássárgájával. Aranybarnára sütjük.Végül megszórjuk fahéjas porcukorral.

Nagyon finom és gyorsan elfogy!

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

  1. Kriszta! Tudod, hogy min gondolkozom? Azon, hogy én még nálad miért nem jártam??? :-D Egy a lényeg, most már itt vagyok, amennyire időm engedi, jövök is majd rendszeresen! Isteni a gereben, le is mentem a recepted! :-DDD

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Mézigörl!Szívesen látlak!:-)

    VálaszTörlés
  3. Jujj, ez (is) merénylet, mint a mákos-meggyes pite! :))

    VálaszTörlés