Magyarázat:
gereben
gyapju- és → rostfésülésre használt, lapát alakú, nyeles faeszköz, melynek szélesebb részén merőlegesen 1–2 hegyes szegsor van beverve. Egyszerre két azonos gerebennel dolgoznak: az egyiket széken, padon rögzítik, s a fogaiba beakasztott rostot előbb kis csomókban kézzel szaggatják ki, majd a fogak között maradt simább szálakat a kézbe fogott másik gerebennel fésülik simára. A gereben használata a recens magyar kultúrában főleg az erdélyi magyarságnál található meg, de vannak adatok előfordulásáról nyugat felé egészen a Duna vonaláig. Neve mindenütt gereben.
Diós gereben
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 15 dkg darált dió, 1 tojás, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum és kevés liszt a tészta nyújtásához.
Díszítés: fahéjas porcukor.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk.9 nagyobb négyzetre vágjuk és mindegyik négyzet közepére diós tölteléket teszünk. A töltelékhez a diót,1 tojást, a cukort és a rumot jól kikeverjük.Miután a diós tölteléket a négyzetek közepére halmoztuk,az egyik üresen maradt oldalt tojássárgájával megkenjük,majd a másik oldalát ráhajtjuk,kissé lenyomkodjuk és az így keletkezett tojásos tésztavégeket késsel vagy derelyevágóval becsíkozzuk gereben vagyis fésű formára. Sütőpapíros tepsire rakjuk a gerebeneket és lekenjük tojássárgájával. Aranybarnára sütjük.Végül megszórjuk fahéjas porcukorral.
Nagyon finom és gyorsan elfogy!
Jó étvágyat!
Kriszta! Tudod, hogy min gondolkozom? Azon, hogy én még nálad miért nem jártam??? :-D Egy a lényeg, most már itt vagyok, amennyire időm engedi, jövök is majd rendszeresen! Isteni a gereben, le is mentem a recepted! :-DDD
VálaszTörlésKöszönöm Mézigörl!Szívesen látlak!:-)
VálaszTörlésJujj, ez (is) merénylet, mint a mákos-meggyes pite! :))
VálaszTörlésBizony az!:-)
VálaszTörlés