Keresés ebben a blogban

2011. január 15., szombat

Diós-mascarpones sárgarépatorta és Resztelt máj hajdinával indiai beütéssel

Kezdem először is a tortával.Nos,ez a legfinomabb diós répatorta,amit valaha ettem ezidáig.Jó ötlet arra is,ha valaki nem tudja mihez kezdjen a karácsonyról megmaradt dióval és aszalványokkal.A tésztájában durvára vágott dió van,finoman ropog a fogam alatt,a mascarpone krém pedig megkoronázza ezt az önmagában is különleges,nem mindennapi tortát.Mindkettőnk szerint Fantasztikusan finom!


Diós-mascarpones sárgarépatorta

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 3 tojás, 30 dkg cukor,35 dkg vaj, 3 répa, 15 dkg diódél, 5 dkg mazsola, 1 cs. vaníliás cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szegfűszeg, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, fél csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipetnyi só.
A krémhez: eredetileg 200g mascarpone van írva,de én 500 g-ot használtam,12 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja.
A díszítéshez: darált dió, dióbél és aszalt vörösáfonya.

A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát,a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget,a szerecsendiót és a sót egy tálban összekeverjük. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverem és egyenként hozzáadom a tojásokat. Apránként -2kanalanként-belekeverem a fűszeres lisztet,a durvára vágott diót, a mazsolát és  a reszelt sárgarépát. Jól kikeverem az egészet.A tésztát zsírozott és lisztezett kapcsos tortaformába öntöm és előmelegített sütőben tűpróbáig, 50 percig sütöm. Ha kisült,a tortaforma szélét még melegen eltávolítom és egy tálca segítségével a tortaforma alját is leveszem,majd fémrácson hagyom hűlni kb. 1,5-2 órát.
Ha kihűlt, elkészítem a krémet.A krémhez habosra keverem a vajat a porcukorral,a mascarponeval, 1 citrom reszelt héjával és 2 evőkanál citromlével.Ezzel a krémmel bevonom a torta oldalát vékonyan és  a krém nagy részét elsimítom a torta tetején. Előveszek egy kis darált diót és azzal szépen  a torta oldalára szórom,és egy kör alakú linzer kiszúrót helyezek a torta közepére,aminek a közepét beszórom a darált dióval.Megmaradt diógerezdekkel és aszalt vörösáfonyával díszítem.

Ötlet: tejszínhabbal is díszíthető.















Resztelt pulykamáj hajdinával,indiai beütéssel



Hozzávalók: 1 kg pulykamáj, 400g vöröshagyma, só,bors, majoránna, fél csomag hajdina,olívaolaj, garam masala, 3 sárgarépa.

A hajdinát sós vízben feltesszük főlni a csomagon lévő utasítás szerint és adunk hozzá ízlés szerint garam masalát is. Készre főzzük,majd lefedjük.A sárgarépákat megpucoljuk,megmossuk és kockákra vágjuk.Enyhén sós vízben puhára főzzük és a kész "indiai"hajdinához keverjük.
A májat vékony csíkokra vágjuk.Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és a karikára vágott hagymát kicsit megpirítjuk rajta.Erre jön a borsozott ,sózott és majoránnával fűszerezett máj.Néha megkeverjük és készre sütjük.
A hajdina mellé tálaljuk.

Jó étvágyat!



3 megjegyzés: