Keresés ebben a blogban

2011. január 22., szombat

Farsangi fánk

Hogy a repertoárból ez sem hiányozzon! Ahogyan ígértem,kutattam az "archívumomban" az ételfotóim között.A fánk  a farsangi időszak elengedhetetlen étele.Én nem vagyok egy "fánk-fun" ,de Peti imádja.
A fotók nem mostanában készültek,de ez nem látszik rajtuk!:-)
Aki még sosem sütött,próbálja ki,mert ez egy afféle ráérős étel, ugyanis annyit kell várni miközben kel-2szer is,hogy ezalatt akár megnézhetjük egyik kedvenc filmünket,kitakaríthatunk , főzhetünk,süthetünk valami mást,vagy akármi mást csinálhatunk, mindenki az ízlése és fantáziája szerint döntse el.
És megéri ennyit várni,mert ez eredmény kárpótol mindenért,ha pedig közben értelmesen töltöttük el az időnket vagy egyszerűen csak kikapcsolódtunk,akkor a kis "pihenésünk"illő megkoronázása ez a desszert!Én a desszert kategóriába sorolnám.
Nézzük a bonyolultnak tűnő,de annál egyszerűbb fánk receptet!


Hozzávalók a tésztához: 70 dkg liszt, 5-6 jókora evőkanál porcukor, 1 egész tojás 3 tojássárgája, kb. 7 dkg olvasztott Ráma, kb. fél dl rum (nem aroma!), 3 dl tej, 3,5-4 dkg friss élesztő, 1 rúd vanília kikapart belseje, 1 citrom vagy narancs reszelt héja és a tálaláshoz: porcukor és lekvár.Sütéshez: étolaj.

Elsőnek az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.Gyakorlott háziasszonyoknak ez meg sem kottyan:-)Ezt a kovászt hozzáadjuk a többi  alapanyaghoz és lágy rugalmas tésztát dagasztunk belőle.Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük langyos helyen.Ez nálam a sütő.A sütőt 3-4 percre előmelegítem,majd elzárom és  a letakart tésztát beteszem kelni.1 óra múlva  a megkelt tészta már alig bír magával,és próbál saját "lábán"elindulni a tálból,így tehát kiveszem. A tésztát egy lisztezett deszkára borítom és másfél ujjnyira kinyújtom.Előveszünk egy poharat és azzal köröket szaggatunk  belőle.Nekem kb. 28-30 darab szokott lenni. az így kiszaggatott fánkokat letakarjuk és másodjára is kelni hagyjuk,most 30 percre. Egy nagyobb fedeles lábasban olajat melegítünk,kb. 2 ujjnyit.Takarék lángon sütjük a fánkokat,nehogy megégjen és hogy jól süljön át  a közepe!A fánkok közepét kicsit benyomjuk az ujjunkkal és  a lyukkal lefelé tesszük bele a forró olajba.Ezután fedőt teszünk rá,és kb. 1-1,5 perc múlva megfordítjuk  a fánkokat,de már nem tesszük rá a tetőt!Nekem általában egyszerre 4 darab fánk fér a lábasba.Ugyanígy sütjük a többit is!Végig takarék lángon!A kisült fánkokat szalvétára vagy papírtörlőre rakjuk ,hogy a felesleges olaj eltávozzon róla.Porcukorral meghintve lekvárral fogyasztjuk.Csipkebogyólekvárral nagyon finom,de bármilyen lekvár megteszi!Sőt, bátraknak még mogyorókrém is!

Jó étvágyat!

Nagyításhoz katt  a képre!


4 megjegyzés: