Keresés ebben a blogban

2011. február 28., hétfő

Díj,recept(Mákos-meggyes rácsos pite torta)

Ma is kedveskedek egy újabb recepttel.Egy pompázatos mákos-meggyes rácsos pitével.A recept a 66 Karácsonyi édesség c. receptkönyvből való,melyet Lajos Mari és Hemző Károly írt,szerkesztett.Két éve már,hogy tulajdonosa vagyok ennek a remek munkának.Ez a könyv számomra kincs.Gyönyörű fotók,pompás desszertek,egyszerű és pontos leírások.
A pitéről annyit elöljáróban,hogy Mennyei finom!A mákos krém és a meggy olyan szín- és ízharmóniát alkot az édes omlós tésztán, hogy vétek lenne egy szeletnél megállni.Kiváló Karácsonyra,de bármilyen más alkalomra is!Figyelem!Élesztővel készül,de nem kell keleszteni!

És egy díj,melyet a Drága Hobbychef   -től kaptam ma!Ezt a díjat ő hozta létre!A nevére kattintva megnézhetitek pompás,ínycsiklandó receptjeit és nagyszerű blogját!Szorgos,kitartó követőm!Nagyon Szépen Köszönöm a díjat itt is!!!
A díjam:



Most pedig jöjjön a recept:

Mákos-meggyes rácsos pite (általam átfogalmazott szöveggel)


Hozzávalók: a tésztához: 1,5 dl tejföl,20 g friss élesztő, 1 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg Rama vagy vaj, 50 g porcukor, 1 csipet só, a forma kikenéséhez pici vaj vagy margarin és a recept szerint 1 tojássárgája a lekenéshez-nekem 2 kellett.
A töltelékhez: 50 g mazsola, 3 evőkanál rum, 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/4 kiskanál őrölt fahéj, 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 nagy üveg magozott meggybefőtt.

A tésztához mikróban 40 másodperc alatt meglangyosítjuk a tejfölt.Elkeverjük benne az 1 tojást és az élesztőt,és félretesszük.A lisztet kimérjük egy nagyobb tálba,hozzáadjuka szobahőmérsékletű margarint, a porcukort és a sót,elkeverjük.Hozzákeverjük az élesztős tejfölt és jól összegyúrjuk.2 cipót formálunk belőle és félretesszük.(aki szeretné és nem ér rá ,egy éjszakára nyugodtam berakhatja hűtőbe,majd másnap folytathatja). A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük,lecsepegtetjük és a rummal meglocsoljuk,így hagyjuk állni,amíg fel nem használjuk.A mákhoz hozzáadjuk a porcukrot,a vaníliás cukrot, a fahéjat,a  szegfűszeget,a tejfölt,a citrom reszelt héját és végül a rumos mazsolát  a rummal együtt.Jól elkeverjük.A meggyet egy tálba leszűrjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.Egy kerek cakkos pite formát( 30cm átmérőjű) vékonyan kikenünk vajjal és meghintjük liszttel,a felesleget kirázzuk belőle.Az egyik cipót lisztezett deszkán kb. 36 cm átmérőjű nagy körre nyújtjuk,majd feltekerjük nyújtófára és a sütőformába tesszük.A tésztát a forma aljához és oldalához igazítjuk,nyomkodjuk és a túllógó széleket levágjuk,félretesszük.A tészta alját villával megszurkáljuk.Egyenletesen elkenjük rajta a mákos krémet és a tetejét megszórjuk a lecsepegtetett meggyel.
A tészta peremét megkenjük tojássárgájával.A második cipó 2/3 -ad részéből kisujjnyi vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a tortát.Az alsó rácssort megkenjük tojássárgájával ,majd úgy fektetjük rá a másodikat.A maradék tésztát összegyúrjuk és vékony rudakat sodrunk belőle,2-2 rudanként zsinórszerűen összetekerjük és a tészta peremére nyomkodjuk.Így el is készült a szegély.Megkenjük a maradék tojássárgájával és a recept szerint 1órán át sütjük,nekem 45 perc elég volt.(egyébként tűpróba!)Ha nagyon pirulna a teteje egy alufóliával lazán letakarhatjuk.

Jó étvágyat!

Elkészítés képekben:





















9 megjegyzés:

  1. Hmmmmmmmmm... Ezt a sütit ezer éve egy Nők Lapjából téptem ki, valami eszméletlen finom, eszméletlen mutatós! Nagyon szép lett :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!Igen,a, Nők Lapjában szoktak szerepelni a receptjeik,a könyvet pedig csak ajánlani tudom!
    Bizony,imádnivaló!:-)

    VálaszTörlés
  3. Amit az elején írtál a nagytakarításról testben,lélekben az nagyon találó volt egyes részei rám nézve is köszönet érte!!Georgina

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szívesen!Szerintem sokak szívét,lelkét megérintettem vele.:-)

    VálaszTörlés
  5. Szívesen beszálltam volna az elfogyasztásába!:)

    Ízletes lehet!

    Köszi a leírást! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Kriszta! Most bukkantam a blogodra valami meggyes-mákos recept után kutatva.
    Szerinted meddig marad friss a süti? (1-2 napot eláll?)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Szerintem max. 2-3 napot.Frissen a jó és másnaposan.De szerintem 3. napon is ugyanolyan finom!
    Üdv a birodalmamban!:)

    VálaszTörlés
  8. Köszönet érte! Akkor hát neki is látok, ez lesz a desszert 24-edikén. Kellemes Karácsonyt!

    VálaszTörlés