Napok óta csodálva olvasom kedves gasztrobloggerek medvehagymás receptjeit.Rajongok a medvékért,és már a medve szó hallatára felkapom a fejem.Hát még ha ezt egy receptben olvasom!:-) Amikor először hallottam a medvehagymáról,hát kicsit döbbentem,hogy ilyen is van?És még ki tudja hányféle ehető növény,amiről nem is tudok/tudunk.Talán még itt a Mátrában is találnék.Addig-addig győzködtem magam,míg vettem pár medvehagymalevelet a kedvenc zöldségesemtől és alkotni kezdtem.Tegnap medvahagymáról posztoltam,amihez Kedves Hobbychef barátunk hozzá is fűzött pár érdekes infót. Azóta pedig Viki is ellátott hasznos megjegyzésekkel.Köszönöm Nekik!
Hát íme az én kreálmányom, a Medvehagymás burek,amivel a Pécsi Borozó Receptversenyére kívánok majd nevezni! A versenyről leírás itt: http://www.pecsiborozo.hu/blog/medvehagymas_receptverseny_2011
Húúú,az illata valami isteni,az íze pedig mennyei!Úgy is mondhatnám: Szerelem volt első ízlelésre mindkettőnk számára!Ki kell próbálnotok!
Elkészítését pontokba szedtem!
Medvehagymás burek
Hozzávalók:
- 30 szál medvehagymalevél
- 130 g Alnatura bazsalikomos pesto /vagy saját gyártmányú medvehagyma pesto /
- 2 csomag leveles tészta
- 1 kanálnyi vaj
- 2-2,5 kg krumpli
- 1 csomag Feta sajt
- 3 tojássárgája
- 2 nagy marék szezámmag
- só, szerecsendió
1. lépés: A leveles tésztákat kiolvasztjuk.
2 .lépés: A krumplikat megpucoljuk,megmossuk és felkockázzuk.Sós vízben puhára főzzük.
3. lépés: A medvehagyma levelek szárát levágjuk, a leveleket megmossuk ,majd a kemény szárrészt kivágjuk és a levél többi részét felcsíkozzuk.Megszárítjuk.
4. lépés: A megfőtt krumplit áttörjük és sóval -ha kell,majd őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
5.lépés: Az egyik leveles tésztát kinyújtjuk nagy téglalappá,úgy ,hogy majd a szélei túlnyúljanak a sütőformán.
6.lépés: Egy téglalap alakú sütőtálat jól kivajazunk és belefektetjük a kinyújtott tésztát.Jól elegyengetjük. Villával az alját megszurkáljuk.
7.lépés: A krumplipürét elkeverjük a hagymalevelek felével és a tésztára halmozzuk,szépen elegyengetjük.
8.lépés: A krumplis töltelékre szórjuk a nagyon apróra tördelt fetát.
9.lépés: A pestot rákanalazzuk a sajtra.
10.lépés: A maradék felvágott medvehagyma leveleket rápakoljuk a tetejére.
11.lépés: A második leveles tésztalapot is kinyújtjuk,de éppen csak annyira,hogy befedjük vele a tölteléket.
Kicsit lenyomkodjuk.
12.lépés: Az első tésztalap lelógó széleit most ráhajtjuk a második tésztalapra.
13.lépés: A 3 tojássárgáját pici sóval jól elkeverjük és ecsettel átkenjük vele a tésztánk tetejét.
14.lépés: Villával megszurkáljuk és 2 nagy marék szezámmaggal vastagon megszórjuk.
15.lépés: Előmelegített sütőben 30 percig sütjük-gázsütő 2-es fokozatán.Szép aranybarnára sütjük!
16.lépés: 6 nagy kockára vágjuk még melegen és fél óra pihentetés után tálaljuk!
Jó étvágyat!
Nagyon finom lehet.
VálaszTörlés