Tavaly januárban a párom meglepett a Görög Kulinária c. jó vaskos könyvvel, amit mára már majdnem rongyosra lapoztam,tanulmányoztam és lassan már betéve tudom az egészet.Nemrég éppen szokásos sétánk,ill.túránk közben kezdtem magyarázni,hogy a héten miket fogok készíteni,szinte csak görög szavakat használtam,és csak azon kaptam magam,hogy pár járókelő csak néz rám,hogy miféle nyelvet használok:)A görög ételek nagy részének tudom az eredeti görög nevét,már csak profin meg kell tanulnom görögül.Ami hozzáteszem nem lenne rossz,sőt,egy ideje már tervezem.
A következő sorok a Görög Kulináriából valók,bepillantást adnak a görög saláta történetébe:
,, Görögországban alig tálalnak ebédet vagy vacsorát a hozzá illő saláta nélkül. Ezzel kapcsolatban két dolog fontos: a görög salátákat evés előtt mindig frissen készítik, hogy megőrizzék teljes vitamintartalmukat,és mindig a főétellel fogyasztják őket. Általában a házban fellelhető legnagyobb tálban kerülnek asztalra, és mindenki a saját villájával kiszedi belőle kedvenc részeit. Görögországban fukarságnak számít, és nem éppen vendégszeretetről tanúskodik, ha mindenki a saját tányérjából eszik, mivel a görög asztalra kerülő étel mindenkié. Ezenkívül az egy tálból való közös falatozás a családi összetartozás fontos jelképe is. A leghíresebb görög saláta a parasztsaláta, amely természetesen nem azért kapta a nevét, mert csak parasztok ették. Sokkal inkább a benne lévő paradicsom , kígyóuborka, paprika,hagyma, olajbogyó és kecskesajt régen csak vidéken a parasztoknál állt valóban frissen és legalább a megfelelő évszakokban elegendő mennyiségben, hogy ezt a vegyes salátát naponta élvezhessék."
Igen csak vitamindús saláta,én legtöbbször magában eszem. Most egy nagy tállal készítettem és Petimmel együtt lakmároztunk belőle.
Horiatiki
Hozzávalók:
- 3-4 darab paradicsom kockára vágva
- 1 kígyóuborka karikára vágva vagy kockára vágva
- 1 hagyma karikára vágva
- 1 paprika(zöld vagy sárga) karikára vágva
- olajbogyó (fekete vagy zöld)-egy marék
- Feta
- extra szűz olívaolaj
- oregánó
- só
- őrölt bors
(esetleg még: ecet, kapribogyó, kemény főtt tojás, citromlé)-egyes helyeken ezeket is beleteszik
A felkockázott és karikára vágott zöldségeket egy tálba tesszük, sózzuk,oregánóval és borssal fűszerezzük, majd megöntözzük olívaolajjal. fetát felkockázunk és hozzáadjuk a zöldségekhez. Elkeverjük az egészet és frissen tálaljuk.
Aki szereti frissen sült kenyeret adhat mellé.
Jó étvágyat!
Kalí órexi!
A mai napon kaptam egy nagyon kedves díjat Mesitől !Nagyon szépen köszönöm!Nagyon,de nagyon jól esett!Hát még azok a gondolatok,amelyek miatt engem választottál!Nos,most ti is megtudhatjátok mit írt rólam: Íme:
Kriszta - omlós házi kekszért, mert mióta elkészült nálunk is, Luca lányom állandóan ilyet készít még homokból is. :-) Tényleg nagyon finom, és gyorsan elkészül. Bejegyzés idő hiányában még nem készült róla, de hamarosan pótolni fogom!
És a díj:
:
Ez a díj annak a blogtársnak adható át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat.
Én küldeném minden bloggernek,akiknek blogját olvasom,
elsősorban Neked
- Mesi-azért,hogy rám gondoltál!
- Limarának -Köszönet neki a csodás croissant receptjéért,mely elkészítése nagy öröm volt számomra.Csodás recept megalkotója Limara. A végeredmény pedig mennyei!Azóta már süti az egész család,barátok,stb.
- a krétai Fetának -akinek görög receptjeit egyszerűen Imádom kivétel nélkül!
- Mónikának -aki az egyik legkedvesebb blogtársam,fincsi sütijeit és ételeit sok szeretettel készíti és osztja meg velünk.Máskülönben pedig egy csodás receptfüzettel ajándékozott meg az éve elején.Nagyon kedves ajándék még mindig!
Osztom nézeted, én is nagyon szeretem a görög salátát, nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett a recept és hogy gondoltál rám a díjjal!:)
VálaszTörlésLiza,Köszönöm!
VálaszTörlésLimara,nagyon szívesen!:)
Köszönöm, hogy Rám is gondoltál! :)
VálaszTörlésA világ legfinomabb salátája. Kukkants be hozzám légy kedves a 26-i bejegyzéshez meglepetés vár!
VálaszTörlés