Keresés ebben a blogban

2011. május 25., szerda

A világ legfincsibb salátája- Horiatiki szalata-és Egy nagyon kedves díj

Horiatiki Szalata-a Görög saláta,vagyis Parasztsaláta.Évek óta imádom!Először '99-ben jártunk Görögországban a családdal,azonnal beleszerelmesedtem a görög konyhába,a kedves emberekbe ,a görög életbe ,no és persze a lenyűgöző tengerbe a maga csodaszép környezetével. A görög saláta pedig olyannyira a kedvencem lett,hogy azóta is gyakran esszük.Sőt,szerintem ez a világ legfinomabb salátája.2007-ben a nászutunkon,Zakynthos-szigetén -újra igazi görög földön készített Horiatikit ettem.Ez volt az első,amit legelső tavernai látogatásunk alkalmával rendeltünk. Ma elkészítettem újra,friss hozzávalókból és hihetetlen finom lett,mintha csak a nászúton ettem volna.
Tavaly januárban a párom meglepett a Görög Kulinária c. jó vaskos könyvvel, amit mára már majdnem rongyosra lapoztam,tanulmányoztam és lassan már betéve tudom az egészet.Nemrég éppen szokásos sétánk,ill.túránk közben kezdtem magyarázni,hogy a héten miket fogok készíteni,szinte csak görög szavakat használtam,és csak azon kaptam magam,hogy pár járókelő csak néz rám,hogy miféle nyelvet használok:)A görög ételek nagy részének tudom az eredeti görög nevét,már csak profin meg kell tanulnom görögül.Ami hozzáteszem nem lenne rossz,sőt,egy ideje már tervezem.

A következő sorok a Görög Kulináriából valók,bepillantást adnak a görög saláta történetébe:
,, Görögországban alig tálalnak ebédet vagy vacsorát a hozzá illő saláta nélkül. Ezzel kapcsolatban két dolog fontos: a görög salátákat evés előtt mindig frissen készítik, hogy megőrizzék teljes vitamintartalmukat,és mindig a főétellel fogyasztják őket. Általában a házban fellelhető legnagyobb tálban kerülnek asztalra, és mindenki  a saját villájával kiszedi belőle kedvenc részeit. Görögországban fukarságnak számít, és nem éppen vendégszeretetről tanúskodik, ha mindenki a saját tányérjából eszik, mivel a görög asztalra kerülő étel mindenkié. Ezenkívül az egy tálból való közös falatozás a családi összetartozás fontos jelképe is. A leghíresebb görög saláta a parasztsaláta, amely természetesen nem azért kapta a nevét, mert csak parasztok ették. Sokkal inkább a benne lévő paradicsom , kígyóuborka, paprika,hagyma, olajbogyó és kecskesajt régen csak vidéken a parasztoknál állt valóban frissen és legalább a megfelelő évszakokban elegendő mennyiségben, hogy ezt a vegyes salátát naponta élvezhessék."

Igen csak vitamindús saláta,én legtöbbször magában eszem. Most egy nagy tállal készítettem és Petimmel együtt lakmároztunk belőle.



Horiatiki

Hozzávalók:
- 3-4 darab paradicsom kockára vágva
- 1 kígyóuborka karikára vágva vagy kockára vágva
- 1 hagyma karikára vágva
- 1 paprika(zöld vagy sárga) karikára vágva
- olajbogyó (fekete vagy zöld)-egy marék
- Feta
- extra szűz olívaolaj
- oregánó
- só
- őrölt bors
(esetleg még: ecet, kapribogyó, kemény főtt tojás, citromlé)-egyes helyeken ezeket is beleteszik

A felkockázott és karikára vágott zöldségeket egy tálba tesszük, sózzuk,oregánóval  és borssal fűszerezzük, majd megöntözzük olívaolajjal. fetát felkockázunk és hozzáadjuk a zöldségekhez. Elkeverjük az egészet és frissen tálaljuk.
Aki szereti frissen sült kenyeret adhat mellé.

Jó étvágyat!

Kalí órexi!







A mai napon kaptam egy nagyon kedves díjat Mesitől !Nagyon szépen köszönöm!Nagyon,de nagyon jól esett!Hát még azok a gondolatok,amelyek miatt engem választottál!Nos,most ti is megtudhatjátok mit írt rólam: Íme:

Kriszta - omlós házi kekszért, mert mióta elkészült nálunk is, Luca lányom állandóan ilyet készít még homokból is. :-) Tényleg nagyon finom, és gyorsan elkészül. Bejegyzés idő hiányában még nem készült róla, de hamarosan pótolni fogom! 

És a díj:







Ez a díj annak a blogtársnak adható át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja  több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat. 


Én küldeném  minden bloggernek,akiknek blogját olvasom,
elsősorban Neked
- Mesi-azért,hogy rám gondoltál!
Limarának -Köszönet neki a csodás croissant receptjéért,mely elkészítése nagy öröm volt számomra.Csodás recept megalkotója Limara. A végeredmény pedig mennyei!Azóta már süti az egész család,barátok,stb.
a krétai Fetának -akinek görög receptjeit egyszerűen Imádom kivétel nélkül!
Mónikának -aki az egyik legkedvesebb blogtársam,fincsi sütijeit és ételeit sok szeretettel készíti és osztja meg velünk.Máskülönben pedig egy csodás receptfüzettel ajándékozott meg az éve elején.Nagyon kedves ajándék még mindig!






5 megjegyzés:

  1. Osztom nézeted, én is nagyon szeretem a görög salátát, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett a recept és hogy gondoltál rám a díjjal!:)

    VálaszTörlés
  3. Liza,Köszönöm!
    Limara,nagyon szívesen!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, hogy Rám is gondoltál! :)

    VálaszTörlés
  5. A világ legfinomabb salátája. Kukkants be hozzám légy kedves a 26-i bejegyzéshez meglepetés vár!

    VálaszTörlés