Keresés ebben a blogban

2011. június 5., vasárnap

Csábító desszertek-édes és sós-Francia csokoládéhab eperrel,cseresznyével és Török pogácsa(fetás,kapros,olajbogyós)-élesztő nélkül

Termékeny napom volt tegnap,édes és sós desszert is készült a konyhámban. A francia csokoládéhab valami leírhatatlanul mesés!Fel is jegyeztem,hogy ezt egyszerűen kötelező lesz gyakran készítenem.Meglátjátok milyen egyszerű! Itt találtam a receptet valamikor régen,ki tudja már mikor: http://www.webcukraszda.hu/edesseg_search.php?id=15
A pogácsa sem macerás,isteni finom,felülmúlja a korábban bejegyzett pogimat is,amit szintén élesztő nélkül kell készíteni.Jelenleg a mostanit tartom a világ legjobb pogácsájának.Félhold alakú,tehát nem a szokványos pogácsa forma.Ezt is muszáj lesz többször megsütnöm:)
Mindkettőt az ínyenc Alexának ajánlom!:)


Az édesség:

Francia csokoládéhab eperrel és cseresznyével

Ez az adag 3 főre szól.

Hozzávalók:
- 20 dkg főzőcsoki (én 60%-os étcsokit használtam)
- 5 dkg Rama
- 4 tojás
- 2 evőkanál rum
- só
- eper
- cseresznye

A csokit összetöröm és vízgőz felett 3 evőkanál vízzel és  a vajjal felolvasztom. Amikor teljesen sima,leveszem a tűzről és a 4 tojássárgáját hozzákeverem. Hozzáadom a rumot is. A tojások fehérjéből csipet sóval kemény habot verek és lazán,kanalanként a csokihoz adom. Ezt is egyneművé keverem. Üvegkelyhekbe öntöm és 3-4 órára beteszem a hűtőbe. Szépen pudingszerű lesz a teteje,alul pedig kicsit krémesebb.Ha a  tetején hólyagok képződnek,akkor jó. Cseresznyével, eperrel díszíthetjük.
Mesésen finom,könnyű,gyorsan elkészíthető csábító finomság!
Babapiskótát mártogathatunk bele.

Bon appétit!







És a sósság: 

Török pogácsa fetával,kaporral és olajbogyóval



 Hozzávalók:
- 2,5 dl natúr joghurt(valójában görög vagy török joghurt kellene bele)
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl olvasztott vaj
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája(1-et írt  a recept,de kell a 2)
- 35 dkg liszt (-de többre volt szükség,mert  a gyúrásnál többet is felvesz a tészta, muszáj bele több!)
- 1 teáskanál só ( én még egy kicsit tettem bele a plusz liszt miatt,nem lett sós,éppen jó lett)
- 2 teáskanál sütőpor
- 20 dkg feta
- 1 csokor kapor
- 10 szem fekete olajbogyó
A tetejére:
- szezámmag
- őrölt köménymag
- egész köménymag
- pirospaprika

Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, 1 tojást, sót és belemorzsoljuk  a fetát. A kaprot és olajbogyót felaprítjuk és ezeket is hozzáadjuk. Ezután a folyékony anyagok jönnek: az olívaolaj, a megolvasztott margarin, a joghurt és így az egészet összegyúrjuk.Kell még hozzá liszt,hogy nyújtható tészta legyen,de közepesen lágy pogácsatészta maradjon. Lisztezett deszkán 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk ki belőle. Nekem kb. 42 darab jött ki a tésztából. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a félholdakat. Én szilikonos sütőlapra tettem. Tojássárgájával megkenjük  a tetejüket és egyikre szezámmagot szórunk, a másikra őrölt köményt,a  harmadikra pirospaprikát és a negyedikre egész köménymagot. És így váltakozva haladunk mindegyikkel. Előmelegített sütőben az első tepsi pogikat kb. 30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük, a másik tepsinek csak 15-20 perc kellett.
Nézzük meg,hogy az aljuk barna-e és akkor jó. 
Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Afiyet olsun! 

A tésztája

Félholdak


nyersen

















3 megjegyzés:

  1. Már rájöttem: éhesen nem szerencsés a blogodat olvasni! ;) Ez a csokoládéhab teljesen elvarázsolt! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés