Könnyű nyári tökfőzelék Kriszta módra
Hozzávalók:
- 3 közepes méretű tök
- 1 csokor kapor
- só
- bors
- natúr joghurt
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- pirospaprika
- ecet
A tököt megpucolom,közepét kivájom és lereszelem.Sózom,borsozom és kevés vízzel felteszem főni az apróra vágott kaporral együtt. Amikor már majdnem puha,elkészítem a rántást.Ehhez a szokás szerint olívaolajon apróra vágott vöröshagymát dinsztelek,majd pirospaprikát adok hozzá és a keményítőt.Elzárom a lángot.Jól elkeverem és tetszés szerinti natúr joghurtot adok hozzá.Ezzel sűrítem be a tököt,felforralom és ecettel ízesítem. Melegen tálalom. Illik hozzá természetesen a fasírt vagy a kolbász.
Dubarry pulykamell
Történelmi háttér:
Jeanne Dubarry, leánykori nevén Marie-Jeanne Bécu Vaubernier
(Vaucouleurs, 1743.augusztus 19. — Párizs, 1793. december 8.) XV. Lajos, francia király szeretője volt.
Marie-Jeanne Bécu Vaubernier, a franciaországiVaucouleursban született
1743. augusztus 19-én, anyja Anne Bécu, szegény varrónő volt,
apja nagy valószínűséggel Jean Baptiste Gormand de Vaubernier ferences rendi szerzetes.
Jeanne a szegénysorból nagyon fiatalon emelkedett ki, amikor Monsieur Billard-Dumonceaux,
az anyjának egyik szeretője, aki az alig 10 hónaposan elhunyt Claude nevű bátyjának volt az apja.
Jeanne-t és édesanyját Párizsba vitte. Annet elhelyezte mint szakácsot,
a leányt pedig taníttatta és luxus körülmények között tartotta.
Később, a már a felnőtt kor küszöbén álló, igen csak szemrevaló lányra
Jean-Baptiste du Barry figyelt fel, aki bevezette a Párizsi arisztokráciának felső szintjeire.
Annak érdekében, hogy minél nagyobb elfogadottságra tegyen szert
- hisz Jeanne nem volt nemesi származású - hamis anyakönyvet állított ki neki,
amiben 3 évvel fiatalabbnak állította be, illetve1768. szeptember 1-én hozzáadta bátyjához,
Comte Guillaume du Barry-hoz.
Dubarry gróf célja volt a királyi udvarba juttatni a fiatal lányt,
ahol rajta keresztül szeretett volna nagyobb befolyást elérni az idős királynál.
A tervének megvalósítása Madame de Béarn segítségével sikerült is 1769. április 22-én,
amikor hatalmas pompában megjelent a versailles-i udvar előtt.
Az elhunyt szeretőjét, Madame Pompadourt sirató királyt sikerült is meghódítania,
aki a Versailles-i kastélyban biztosított is a hölgy számára egy lakosztályt.
Az udvar elég nehezen fogadta el az alacsony származása miatt, annak ellenére,
hogy művelt volt, és igazán jó ízléssel volt megáldva.
XV. Lajos király halála után a királyi udvarban már nem nézték jó szemmel,
ezért rövidesen visszavonult Louveciennes kastélyába, majd később az országot is elhagyta.
Vesztére azonban 1793-ban visszatért Párizsba, ahol elfogták, és a forradalom alatt,
koholt vádakkal halálra ítélték, majd 1793. december 8-án kivégezték.
Egyes források szerint az ekkor 50 éves Madame du Barry könyörgött az életéért,
és még az elrejtett drágaköveinek és vagyonának hollétét is elárulta,
hogy megmenekülhessen a guillotine elől.
Dubarry pulykamell
Hozzávalók:
- 6-7 db pulykamellfilé
- 1 karfiol
- só
- liszt
- feketebors
- olaj
- 5 dkg vaj
- 2-3 dl tej
- 4 dl főzőtejszín
- 2 tojássárgája
- 15 dkg házi füstölt sajt
- szerecsendió
- fehérbors
A karfiolt megtisztítjuk és sós vízben félpuhára főzzük. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk (feketebors),lisztbe forgatjuk és olajon hirtelen mindkét oldalát hirtelen kisütjük. A kisütött húst margarinnal vastagon kikent jénaiba tesszük és a karfiolt ráhalmozzuk. Még egy kevés vajdarabot szórhatunk rá. Elkészítjük a basamellt. Ehhez az 5 dkg vajat felolvasztjuk és kb. 3 evőkanál lisztet fehéredésig pirítunk rajta. Felengedjük a tejjel és forrásig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojássárgákat, a főzőtejszínt és az isteni reszelt házi füstöltsajtot. Mmmm..... Sózzuk és fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A besamellt a karfiolos húsra öntjük és kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Fél óra pihentetés után szeleteljük. Párolt rizzsel kínáljuk. Én jázminrizst készítettem hozzá.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése