Keresés ebben a blogban

2011. június 4., szombat

Könnyű nyári tökfőzelék és Dubarry pulykamell



Könnyű nyári tökfőzelék Kriszta módra


Hozzávalók:
- 3 közepes méretű tök
- 1 csokor kapor
- só
- bors
- natúr joghurt
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- pirospaprika
- ecet

A tököt megpucolom,közepét kivájom és lereszelem.Sózom,borsozom és kevés vízzel felteszem főni az apróra vágott kaporral együtt. Amikor már  majdnem puha,elkészítem a rántást.Ehhez a szokás szerint olívaolajon apróra vágott vöröshagymát dinsztelek,majd pirospaprikát adok hozzá és a keményítőt.Elzárom a lángot.Jól elkeverem és tetszés szerinti natúr joghurtot adok hozzá.Ezzel sűrítem be a tököt,felforralom és ecettel ízesítem. Melegen tálalom. Illik hozzá természetesen a fasírt vagy a kolbász. 




Dubarry pulykamell


Történelmi háttér:

Jeanne Dubarry, leánykori nevén Marie-Jeanne Bécu Vaubernier 
(Vaucouleurs1743.augusztus 19. — Párizs1793december 8.) XV. Lajos, francia király szeretője volt.


Marie-Jeanne Bécu Vaubernier, a franciaországiVaucouleursban született 
1743augusztus 19-én, anyja Anne Bécu, szegény varrónő volt, 
apja nagy valószínűséggel Jean Baptiste Gormand de Vaubernier ferences rendi szerzetes.
Jeanne a szegénysorból nagyon fiatalon emelkedett ki, amikor Monsieur Billard-Dumonceaux, 
az anyjának egyik szeretője, aki az alig 10 hónaposan elhunyt Claude nevű bátyjának volt az apja.
 Jeanne-t és édesanyját Párizsba vitte. Annet elhelyezte mint szakácsot, 
a leányt pedig taníttatta és luxus körülmények között tartotta.
Később, a már a felnőtt kor küszöbén álló, igen csak szemrevaló lányra 
Jean-Baptiste du Barry figyelt fel, aki bevezette a Párizsi arisztokráciának felső szintjeire.
 Annak érdekében, hogy minél nagyobb elfogadottságra tegyen szert
 - hisz Jeanne nem volt nemesi származású - hamis anyakönyvet állított ki neki,
 amiben 3 évvel fiatalabbnak állította be, illetve1768szeptember 1-én hozzáadta bátyjához,
 Comte Guillaume du Barry-hoz.

Dubarry gróf célja volt a királyi udvarba juttatni a fiatal lányt,
 ahol rajta keresztül szeretett volna nagyobb befolyást elérni az idős királynál.
 A tervének megvalósítása Madame de Béarn segítségével sikerült is 1769április 22-én,
 amikor hatalmas pompában megjelent a versailles-i udvar előtt. 
Az elhunyt szeretőjét, Madame Pompadourt sirató királyt sikerült is meghódítania, 
aki a Versailles-i kastélyban biztosított is a hölgy számára egy lakosztályt.
 Az udvar elég nehezen fogadta el az alacsony származása miatt, annak ellenére, 
hogy művelt volt, és igazán jó ízléssel volt megáldva. 
XV. Lajos király halála után a királyi udvarban már nem nézték jó szemmel, 
ezért rövidesen visszavonult Louveciennes kastélyába, majd később az országot is elhagyta.
Vesztére azonban 1793-ban visszatért Párizsba, ahol elfogták, és a forradalom alatt, 
koholt vádakkal halálra ítélték, majd 1793december 8-án kivégezték.
 Egyes források szerint az ekkor 50 éves Madame du Barry könyörgött az életéért, 
és még az elrejtett drágaköveinek és vagyonának hollétét is elárulta,
 hogy megmenekülhessen a guillotine elől.

Dubarry pulykamell

Hozzávalók: 
- 6-7 db pulykamellfilé
- 1 karfiol
- só
- liszt
 - feketebors
-  olaj
- 5 dkg vaj
- 2-3 dl tej
- 4 dl főzőtejszín
- 2 tojássárgája
- 15 dkg házi füstölt sajt
- szerecsendió
- fehérbors

A karfiolt megtisztítjuk és sós vízben félpuhára főzzük. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk (feketebors),lisztbe forgatjuk és olajon hirtelen mindkét oldalát hirtelen kisütjük. A kisütött húst margarinnal vastagon kikent jénaiba tesszük és a karfiolt ráhalmozzuk. Még egy kevés vajdarabot szórhatunk rá. Elkészítjük a basamellt. Ehhez  az 5 dkg vajat felolvasztjuk és kb. 3 evőkanál lisztet fehéredésig pirítunk rajta. Felengedjük a tejjel és forrásig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojássárgákat, a főzőtejszínt és  az isteni reszelt házi füstöltsajtot. Mmmm..... Sózzuk és fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A besamellt a  karfiolos húsra öntjük és kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Fél óra pihentetés után szeleteljük. Párolt rizzsel kínáljuk. Én jázminrizst készítettem hozzá.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése