1. Egyensúly meggyes piskóta: azért adtam ezt a nevet neki,mert tésztájának összetevői egyensúlyban vannak egymással. Mindenből ugyanannyi van benne.A meggy persze több,no de az már a töltelék.Isteni finom,könnyű,meggyes pite/piskóta.Nem igényel nagy ügyességet és előkészületet,bármikor gyorsan összedobható.
2. A pagoda karfiol esete: Ismeritek a pagoda karfiolt?Nos, vettem egyet belőle.Nagyon szép,mint egy hatalmas virág.Csirke mellett sült,mindjárt meglátjátok mi kerekedett belőle.Nagyon,de nagyon ízletes,finom étel!Saját kreáció.
3. Egres/piszke dzsem: Nos ezt még a múlt héten készítettem,10 darab mindenféle nagyságú üveggel lett belőle.Nem túl édes,kicsit fanyar,üdítő,friss dzsem,Petim nagy kedvence lett.Az első dzsemfalatok néhány vajas kenyéren terítve haladtak végső útjukon:)
A fotókat ismét ki lehet nagyítani,ha rákattintotok!
Egyensúly meggyes piskóta
Hozzávalók:
- 60 dkg magozott meggy
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt (+ 2 evőkanál)
- 6 evőkanál cukor (+ 2 evőkanál)
- 3/4 csomag sütőpor
A kimagozott meggyet 2 evőkanál cukorral elkeverjük és 2 evőkanál liszttel is.A liszt azért jó,mert így nem fog minden meggyszem a tészta aljára kerülni sütés közben.
A tojások fehérjéből kemény habot verek,majd félreteszem. A sárgájákat elektromos habverővel fehéredésig verem úgy,hogy közben adagolom hozzá a 6 evőkanál cukrot. Ehhez apránként fakanállal hozzádolgozom a kemény fehérjét,de csak lazán,óvatosan,hogy habkönnyű legyen. Ezután kanalanként hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet.A legjobb,ha hozzászitáljuk,így nem lesznek csomók benne.
Zsírozott,lisztezett tepsibe öntjük és kicsit elegyengetjük,megrázzuk,hogy mindenhová egyenletesen jusson a tésztából.Erre dobáljuk egyesével a meggyszemeket.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.(1,5 fokozaton),A vége felé ellenőrizzük hurkapálcával hogy a közepe is átsült-e. De előtte sütés közben ne nyissuk kis a sütő ajtaját.Miután kihűlt,szeleteljük.
Porcukorral meghinthetjük tálalás előtt.
Jó étvágyat!
Készül a piskóta |
Irány a sütő! |
Elkészült |
A pagoda karfiol esete
Íme a pagodakarfiol:
Története:
A karfiolt gyakran emlegetik a káposztafélék királyának is. Feltehetően Kínából származik,
és onnan került át a Közel-Keletre, majd a XII. században szíriai káposzta néven került
Spanyolországba, ahonnan Olaszországon keresztül kezdte meg lassú hódító útját Európában.
A káposztafélék nagy családjába tartozó karfiol számos színben pompázhat, lehet zöldes, fehéres,
pirosas és lilás beütésű is. A leghíresebb karfiolrokon a zöld romanesco, mely fűszeresebb
és kevésbé káposztaízű.
Kezdetben a karfiol teniszlabda méretű volt és a termesztési kísérleteknek köszönhetően
érte el mára a nem ritkán futball labda nagyságú méretet.
Élettani hatások:
28 kcal, 118 kJ/100 gramm
A karfiol káliumot, vasat, és cinket tartalmaz, de ezeken kívül jó forrása az
A-, és C-vitaminoknak is.
Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek ideális. Szénhidráttartalma kevés, de telít.
Fajták:
A karfioloknak rengeteg fajtáját kísérletezték ki.
Ezek közé tartozik a Brokkolifol, vagy a pagoda karfiol.
De ezeken kívül is sok fajta létezik, melyek főleg méretükben
és színükben különböznek.
Kapható zöld, néha pedig lila karfiol is, sőt már termelnek kék
színű karfiolt is. Színét az antocián, adja, ami vöröskáposztában
és a kék karalábéban is megtalálható.
Brokkolifol:
Ez a brokkoli és a karfiol kereszteződéséből származik,
Ez a brokkoli és a karfiol kereszteződéséből származik,
halványzöld színű és lágy ízű. Ugyanúgy készíthető el,
mint a sima karfiol.
Padogakarfiol:
Hasonlít a brokkolifolhoz, zöld vagy fehér színű, kicsi.
Forrás: www.biochef.hu
És amit készítettem:
Currys csirke póréhagymán sülve pagodakarfiollal, petrezselymes,zöldséges bulgurral
Hozzávalók:
- 1 fej pagodakarfiol
- 6 szál sárgarépa
- 1 nagy fej karalábé
- fél csomag bulgur (helyette rizzsel is lehet)
- 1 nagy csokor zöldpetrezselyem
- 2 nagy szál póréhagyma
- olívaolaj
- só
- 6 db csirkemellfilé
- madras curry fűszerkeverék ( www.fuszeraruhaz.hu )
- 4 szelet szeletelt mozzarella
A húst a curry fűszerkeverékkel ízesítem.A póréhagymát felkarikázom és egy olívaolajjal kikent tepsi közepére sorakoztatom. Erre jönnek a csirkeszeletek.A pagodakarfiolt megpucolom,megmosom és a csirke köré 2 sorban felsorakoztatom és meghintem sóval.A csirkére jön a sajt,melyet először megtépek és kis darabokat teszek a húsra. Kicsit még a tetejét megöntözöm olajjal és alufóliával lefedve mehet a sütőbe.Kb. 1 óra kell neki,hogy megpuhuljon.
Köret:
A bulgurt sós,és apróra vágott zöldpetrezselymes vízben puhára főzzük a csomagon lévő utasítás szerint,majd lefedjük és hagyjuk pihenni.A répát és a karalábét megpucoljuk és felkockázzuk,majd külön-külön enyhén sós vízben addig főzzük,amíg villával átszúrhatóvá válik.Ne legyen nagyon puha!Mindkét zöldséget hozzákeverjük a puha bulgurhoz.Szemet gyönyörködtető lesz a látvány!:)Én a látvány fokozásáért egy pudingos műanyagformába adagoltam belőle és azt borítottam a tányérra.Nagyon jól mutat!
Jó étvágyat!
Egres/Piszke dzsem
Hozzávalók:
- 2,75 kg egres/piszke
- 2 kg cukor
- forró víz
- 3 csomag dzsemfixáló
- 1 cs. citromsav Dr. Oetker
-nátrium benzoát
Az egrest megpucolom,felét daradobra vágom. Megmosom és egy mély nagy edénybe teszem forró vízzel főni,úgy kb.a feléig felöntve.
Ezután hozzáadom a cukrot,elkeverem és felforralom. Ha forr,mehet bele a citromsav.Még 15 percig főzöm,majd elzárom a gázt és hozzákeverem a dzsemfixálót. Összekeverem.Forrón üvegekbe rakom és a tetejükre 1-1 késhegynyi nátrium-benzoátot teszek.Szorosan lezárom és 2 napig száraz dunsztban hagyom hűlni.( vastagon betakarva pokrócokkal)
Jó étvágyat!
Télen kalács mellé nagyon finom lesz.:)
Remek finomságok, az összeset megkóstolnám
VálaszTörlésA meggyes a kedvencem,volt idő amikor nagyon gyakran sütöttem,de leálltam vele egy kicsit, most ismét előveszem!!! Szeretem a blogcímet,sütni főzni.......!de nem mindegy hogyan!
VálaszTörlés