Eperlekvár
Hozzávalók (1kg gyümölcshöz)
- 1 kg eper
- 1150 g cukor
- 1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 2:1
- citromsav ( 1 tasak-ha szükséges)-ha szilárdabb lekvárt akarunk
Az epreket megpucoljuk és megmossuk.A felét vagy kicsit többet pürésítünk.Én botmixert használtam. Az eperpürét és a darabos epreket egy mély edénybe öntjük,hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet.(Később a citromsavat is hozzáadhatjuk.)
Állandó keverés mellett felforraljuk,majd kb. 3-5 percig hagyjuk zubogni és levesszük a tűzről.A habot eltávolítjuk.Üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Minden lezárt üveget 5 percre fejjel lefelé állítunk,majd megfordítjuk és vastagon letakarjuk.Én pokrócokkal takartam. 2 napig így száraz dunsztban hagyjuk hűlni.
Megjegyzés: késhegynyi szalicilt tehetünk a lekvárok tetejére lezárás előtt.
Jó étvágyat!
Ez aztán mennyiség a javából! Öröm ránézni ahogy sorakoznak. :)
VálaszTörlésIdén remélem nekem is meglesz az első lekvár befőzésem!
Ügyes vagy!!! :D
Fincsi :)!!
VálaszTörlésHétvégén rám is ez vár!!!
Köszi!
VálaszTörlésFantasztikus látvány. Nagyon jó hasznát veszed az ínséges időkben. Szuper!!! Megéri a fáradozást.
VálaszTörlésKöszi!Tényleg olyan jó rájuk nézni!:)
VálaszTörlésKérlek, nézz be hozzám: http://andikezimunkai.blogspot.com/2011/06/dijak.html
VálaszTörlésNagyon szépen Köszönöm!:)A többit megírtam:)
VálaszTörlésNagyon szép látvány!!!
VálaszTörlésKöszönöm!Hát még milyen finom!:)
VálaszTörlés