Keresés ebben a blogban

2011. június 10., péntek

Eperlekvár- üvegbe zárt mennyei manna:)

2napja eperlekvárt készítettem, 20 üveggel,5kg eperből.Mennyei lett!Az egyik üveggel felbontottuk,Petim azóta desszertként falja  a vajas-eperlekváros kenyeret:) Én kitartok télig,finom kalácsra szánom majd,no és egy-két sütibe.Persze gasztroajándékra is jut belőle.A hozzávalókat most 1 kg gyümölcshöz adom meg.



Eperlekvár

Hozzávalók (1kg gyümölcshöz)
- 1 kg eper
- 1150 g cukor
- 1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 2:1
- citromsav ( 1 tasak-ha szükséges)-ha szilárdabb lekvárt akarunk

Az epreket megpucoljuk és megmossuk.A felét vagy kicsit többet pürésítünk.Én botmixert használtam. Az eperpürét és a darabos epreket egy mély edénybe öntjük,hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet.(Később a citromsavat is hozzáadhatjuk.)
Állandó keverés mellett felforraljuk,majd kb. 3-5 percig hagyjuk zubogni és levesszük a tűzről.A habot eltávolítjuk.Üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Minden lezárt üveget 5 percre fejjel lefelé állítunk,majd megfordítjuk és vastagon letakarjuk.Én pokrócokkal takartam. 2 napig így száraz dunsztban hagyjuk hűlni.
Megjegyzés: késhegynyi szalicilt tehetünk a lekvárok tetejére lezárás előtt.

Jó étvágyat!







9 megjegyzés:

  1. Ez aztán mennyiség a javából! Öröm ránézni ahogy sorakoznak. :)
    Idén remélem nekem is meglesz az első lekvár befőzésem!
    Ügyes vagy!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Fincsi :)!!
    Hétvégén rám is ez vár!!!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus látvány. Nagyon jó hasznát veszed az ínséges időkben. Szuper!!! Megéri a fáradozást.

    VálaszTörlés
  4. Köszi!Tényleg olyan jó rájuk nézni!:)

    VálaszTörlés
  5. Kérlek, nézz be hozzám: http://andikezimunkai.blogspot.com/2011/06/dijak.html

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépen Köszönöm!:)A többit megírtam:)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!Hát még milyen finom!:)

    VálaszTörlés