Én 2 kategóriában indulok: Főétel és Desszert. A nyereményről is az előbb említett linken olvashattok!További gesztenyés receptekért látogassatok el ide: www.gesztenyepure.hu és ajánlom a Maroni oldalát is: www.maroni.hu .
Főételem: Pikáns gesztenyés pástétomtorta: Minden ízében különleges gesztenyetortáról lesz most szó.Pikáns és nagyon ízletes nem csak ínyenceknek. Torta,de nem a megszokott értelemben.Sós és édes egyben.Főbb összetevői: a gesztenyemassza, a pulykamáj és az aszalt szilva. Mind három domináns és evés közben egymás után érződnek az ízek. Ezek együttes harmóniája pompás ízvilágot alkot.
Hozzávalók: 6 főre
- 85 dkg pulykamáj
- 1,5 csomag Prima Maroni gyorsfagyasztott gesztenyekészítmény édesítőszerrel (250g)
- Spar extra szűz olívaolaj ( Coupage Selction, kiszerelés 500ml)
- 200 g aszalt szilva,plusz a díszítéshez 25 db ( házi aszalt szilva vagy készen vett aszalt szilva)
- 1 csomag készen vásárolható leveles tészta (500g)
- 1 kupica rum
- 1 kiskanál fahéj
- szárított bazsalikom
- majoránna
- őrölt fekete bors
- só
A májat feldaraboljuk és egy lábasba tesszük. 3 evőkanál olívaolajat öntünk rá és ízesítjük sóval,borssal, majoránnával és bazsalikommal.( 1-1 kiskanálnyit mindből).Gyakran megkevergetve puhára pároljuk.Ezután a kész meleg májat 200g aszalt szilvával krémesre verjük robotgéppel.A masszát egy keverőtálba öntjük és meglocsoljuk a rummal és megszórjuk a fahéjjal.Az egészet jól elkeverjük.Ezután hozzámorzsoljuk a felengedett gesztenyepürét és fakanál segítségével jól eldolgozzuk a pástétomot.
A kiengedett leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy vajjal kikent magas falú,cakkos szélű piteformába egyengetjük. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk.,majd a pástétomot kanállal ráterítjük.A tetejét elegyengetjük és kirakjuk körben és a közepét aszalt szilvával. Előmelegített gázsütőben 1-2 fokozat között 30 percig sütjük,amíg a tészta széle kicsit barnulni kezd. Sütés után fél órát pihentessük hideg kövön,majd melegen szeleteljük. Nagyszerű és pikáns főétel!
Jó étvágyat!
Desszertem: Rumos-meggyes gesztenyekrémes: Nem csak látványra,de ízre is pompás desszert.Nyári,finom rumos meggyes,gesztenyés-mascarpones krém ékesíti belül,a tetején tejszínhab és rumba áztatott meggyszemek díszelegnek.Nem lehet ellenállni neki.A meggyes gesztenyekrém a süti lelke,gyönyörű színével egy vidám,nyári,finom illatú és pompás ízű desszertet eredményez.Az embernek máris jobb kedve lesz,ha rápillant a bolondos rumos meggyszemekre.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg Rama
- 20 dkg kristálycukor
- 1cs. vaníliáscukor
- 4 tojás( Spar Natur Pur Bio tojás :M-L, 53-73g 6 darabos kiszerelés A minőségű osztály)
- csipet só
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja és felének leve
- 25 dkg liszt
- 15 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor (Spar Budget sütőpor 12g kiszerelés)
Hozzávalók a krémhez:
- 2 marék rumba áztatott magozott meggy
- 2 csomag Maroni Fehérarany Gesztenyepüré (250g-os kiszerelés)
- 500g mascarpone
- 9 evőkanál porcukor
- 200ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 2 csomag lapzselatin
Hozzávalók a díszítéshez:
- 200ml tejszínhab
- 1 csomag habfixáló
- 1 evőkanál porcukor
- kész tejszínhab ( fújhatós)
- kb.50 db rumba áztatott meggy
A tésztát készítjük el először. A szobahőmérsékletű Ramát a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a rumot és a citrom héját, levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel , majd az egészet a vajas krémhez keverjük. Sütőpapíros tepsibe helyezzük a masszát ,tetejét elegyengetjük és előmelegített sütőben gázsütő 1-2 fokozata között 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük,hogy a közepe is jól átsült-e.Sütés után pihentetjük,hűtjük.Később két lappá vágjuk középen a tésztát. Ezek közé jön a töltelék.
A krémhez a 2 marék előzetesen rumba áztatott meggyet a mascarponével és a porcukorral jól elkeverjük. Hozzáadunk 8 evőkanál porcukrot és a 2 csomag gesztenyepürét is belemorzsoljuk.Az egészet elektromos habverővel vagy fakanállal jó krémesre dolgozzuk. A 200ml habtejszínt 1 evőkanál porcukorral és a habfixálóval keményre verjük és lazán a gesztenyés krémbe keverjük vigyázva ,hogy ne törjön össze a tejszínhab. Az egészbe hideg zselatint csurgatunk és azzal is elkeverjük. A zselatint előzőleg a csomagon lévő utasítás szerint feloldjuk. A krémet a tésztára kenjük,vagyis megtöltjük. A tészta tetejét ráillesztjük. A sütink tetejét tejszínhabbal kenjük be. Ehhez 200ml tejszínhabot, 1 cs. habfixálót és 1 evőkanál porcukrot kemény habbá verünk.
Díszítés kész fújható tejszínhabbal,átlósan becsíkozzuk és az így kialakult kockákba egy-egy rumban ázott meggyszemet teszünk. Hűtőben 4-5 órát pihentetjük,de akár 1 éjszakát is maradhat bent.
Jó étvágyat!
gesztenyekrém
a tészta
Nagyon ügyes vagy, mind a kettő nagyon guszta! Szívesen lennék az előkóstolód, ha van ilyen ? Készíteni nem hiszem hogy nekivágnék, de már csak a kiváncsiság kedvéért is szívesen megkóstolnám a májas gesztenyésedet! Mondjuk a desszerted is izgat! Na jó abból is kérek!:-))
VálaszTörlésKöszönöm szépen!Nyisd az ablakot,fényposta elindult!:)
VálaszTörlésIsteni finom mindkettő!Ugye fura elsőre a máj -gesztenye párosítás?!De nagyon finom,különleges!Érdemes kipróbálni!A sütit pedig kötelező!:))
Nekem nagyon bejönne a máj-gesztenye párosítás. Szívesen megkóstolnám, hú de nagyon, hisz már maga a látvány ... :)
VálaszTörlésA süti is remek!
Sok sikert!
Köszönöm a Kedves megjegyzést!:)Nagyon várom már mi lesz az eredmény és azt is,hogy milyen hasonló gesztenyés receptekkel száll harcba az enyém:)
VálaszTörlésKedves Kriszta!
VálaszTörlésEz a süti mennyei lehet. Kár, hogy nem létezik online kóstolás...
A gesztenyés-májas pite is nagy ötlet. Sok sikert a versenyhez!
Köszönöm szépen!:)Még az online kóstolás nem jön össze,de ki tudja még mit hoz a jövő!?:)
VálaszTörlésHű ez igen csodás receptek, nos vetélytársnőm sok sikert :)
VálaszTörlésKi tudja? Rajtam nem múlik.
VálaszTörlés