Keresés ebben a blogban

2011. június 30., csütörtök

Heti főzőcske-Rizses karfiolkrém főzelék, Kedvenc lecsóm,Uborkasaláta és egy új díj

Kezdem rögtön a Rizses karfiolkrém főzelékkel: az ötletet a Kiskegyed Konyhája mostani száma adta, méghozzá a Mit ehet a baba cikknél találtam:)Úgy gondolom,hogy nem csak babák ehetik,nekünk annyira bejött,hogy Petim rögtön 4szer is szedett:)Ezt még kedden készítettem.Annyiban tértem el az eredeti receptből,hogy sokkal többet készítettem és frissen reszelt szerecsendióval ízesítettem.
Szóval Anyukák és Mindenki,hajrá!Próbáljátok ki!Nagyon jó,mert liszt és tejmentes.


Rizses karfiolkrém főzelék Kriszta módra

Hozzávalók:
- 1 hatalmas fej karfiol
- 1 pohár basmati rizs
- 1 csokor petrezselyemzöld
- forró víz
- só,szerecsendió ( babáknál a szerecsendiót hagyjuk el!)
- reszelt sajt (edami,trappista vagy akár füstölt is lehet)
- továbbá: botmixer

A karfiolt rózsákra szedjük és megtisztítjuk.Sós vízben nagyon puhára főzzük.(Én 2-t kivettem és egészben hagytam,a tányér közepére helyeztem és arra öntöttem a főzeléket.) Közben a rizst is puhára főzzük.A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk.A nagyon puha karfiolt kiszedjük,főzőlevét kiöntjük.(nem szabad felhasználni,mert mérgező anyagokat tartalmazhat!) A karfiolt villával nagyjából összetörjük.Hozzáadjuk a rizst és  a petrezselyemzöldet. Jól elkeverjük.Elővesszük a botmixerünket és a karfiolos -rizses elegyet kanalanként  a botmixer poharába tesszük,ne tele!Kevés forró vizet adunk hozzá és botmixerrel pürésítjük.Kiöntjük egy mély kínálótálba,majd jöhet az újabb adag pürésítése,és így haladunk tovább.
A legvégén frissen reszelt szerecsendióval ízesíthetjük.Kevesebb kell belőle,mint az eleve őrölt szerecsendióból,mert nagyon intenzív az íze.Ha kell,sózzuk is!
Tányérra szedve reszelt sajttal vastagon megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!


Kedvenc lecsóm


Én így készítem:2 főre:
Olívaolajat teszek egy nagy serpenyőbe,majd rávágok vagy 4-5 vöröshagymát,karikára. Erre jön kb. 6 paprika karikára vágva,sózom,borsozom.Így sütöm és párolom.Ha kicsit összeesett,jöhet rá vagy 7-8 db cikkekre vágott paradicsom.Időnként megkavarom,és puhára párolom az egészet. 4 friss bazsalikomlevelet széttépek és hozzáadom.Isteni illata van!Még egy kis rozmaring ágat is felhasználok,leveleit a lecsóba keverem és még pár percig rottyantom. 5tojást felverek és ráöntöm az egészre.Kevergetem és amikor a tojás mindenhol megsült,elzárom.Pár perc múlva tálalom.Csak így egyszerűen szeretem, kolbász vagy más egyéb nélkül.
Tegnap ez volt az ebéd:)

Jó étvágyat!





Uborkasaláta

Ma készült,pörkölt mellé Petimnek.


Hozzávalók 2 főre: Így készítettem:
- 6 vastag salátának való uborka
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ecet ( 15%-os)
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- pár csepp olívaolaj
- tejföl vagy sűrű natúr joghurt
pirospaprika

Az uborkákat vékonyan meghámoztam és nagyon vékonyra legyalultam.Egy nagyobb tálba tettem.Sóztam, cukorral édesítettem és elkevertem. Hozzáadtam az ecetet , a borsot és pár csepp olívaolajat. Jól elkevertem.Tálalásig hűtve hagytam.Tálaláskor 2 kanál tejföl vagy mai esetben görög natúr joghurt dukál 1-1 adag tetejére,és hogy még szebb legyen,megszórtam kevés pirospaprikával. 
Pörkölt mellé kiváló!De magában is,szerintem.

Jó étvágyat!





És a kedvenceim: Muszáj volt lefotózni:)



Örülök,hogy  a tegnapi rusztikus sütim és az általam indított Gyermekkorom kedvenc ételei játék is sokak kedvét elnyerte!Olvasgatom ám rendesen a többiekét!.)


Díjat  is kaptam  a héten:
méghozzá két bloggertől is:
és
Mindkettőtöknek Nagyon Köszönöm!
Ajánlom Minden Kedves Olvasómnak kettőjük blogját!
Nézzetek be hozzájuk is!

A díj pedig:



A díj szabályai:

1. Köszönd meg akitől kaptad. 

2. Írj egy postot.
3. Küldd tovább 12 blognak ha annyit érdemesnek tartasz.
4. Értesítsd a kiválasztott blogokat. 

Az általam díjra választott blogok pedig:









Én most nekik küldeném.Nincs 12,de most rájuk gondoltam!

9 megjegyzés:

  1. Köszönöm a díjat és a játékra hívást is. Nagyon kedves vagy. Igyekszem én is tovább adni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos vagy, hogy rám is gondoltál. Köszönöm! :)
    Én nem szoktam az uborkasalátába borsot tenni (nekem is nagyon nagy kedvencem). Eszembe sem jutott eddig. Viszont ki fogom próbálni! Kösz az ötletet! :)
    Nagyon jó lett a kép Rólad! ;)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a díjadhoz. A lecsót is és az uborkát is hasonló módon készítjük. Nagyon guszta és természetesen a gyümölcsök is szépek! A fotón nagyon csalfán nézel a fotósra.:-))

    VálaszTörlés
  4. Kriszta, nagyon kedves vagy és nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok,és egyben köszönöm is a díjat :-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm!És mindenkinek Nagyon szívesen!:)

    VálaszTörlés