Holnap tartjuk a kollégákkal a nyáriak névnapját,köztük az enyémet is,így 2- féle sütivel is készültem.
Ma ébredés után azonnal nekifogtam,illetve nekifogtunk,mert Petim hámozta az almákat és mosogatott,sőt mi több amíg a kétféle sütit elkészítettem, hogy besegítsen kivasalt!:)De jó nekem!:)
A szükség szülte vagy mégsem?
Nos,először is a családi örökségemet a híres-neves Mese almást készítettem el.Receptjét már tavaly közöltem.Ez mégis olyan őszies ,zamatos és illatos süti,ami mindenki kedvence. Így ízleni fog nekik!A másik a Szerelmes levél sütim lett volna,feltéve ha vettem volna élesztőt.De kiment a fejemből,ami nem is csoda ennyi össze-vissza kuszált gondolat között.És nagyon jól jártam,hogy nem vettem,mert így egy teljesen újat alkothattam,ami még nincs a blogon.Tavaly a gesztenyekrémesemmel nagy sikert arattam,percekig csak ennyit hallottam: Mmmmmm....:)
A hűtőben még lapult 3 csomag jófajta gesztenyepüré,így hát gondoltam,hogy sütök valami gesztenyéset,de mégis olyat,amit még tőlem nem láttak,s a blogon sincs még.Kicsit karácsonyi jelleget adtam így a holnapi napnak,de megérte.Isteni finom lett,még ha sokan azt is gondolják: Na,már megint hogy dicséri magát!Igen is,néha kell!És egyáltalán nem túlzás!Élvezni kell az életet úgy ahogy van!Hát még az ételeket!
Még fel sem ocsúdtam az első kóstolás után,máris követte még 3 darab az isteni gesztenyés mandulás kiflikből.
Végül is 56 darabra sikeredett.A tésztájába dió helyett őrölt mandulát tettem,és hát az a gesztenyekrém belül!Oh.....mindenképp próbáljátok ki! Feljegyeztem,hogy karácsonyra feltétlenül meg kell sütnöm újra!
Persze ez nem reform és igazi kalóriabomba,de néha megérdemeljük ezt a kényeztetést,ugye?! Ja,és nem kell hozzá élesztő!
Gesztenyés-mandulás hókifli
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg puha Rama
fél citrom reszelt héja
1 egész tojás
2 tojássárgája
20 dkg darált mandula
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
A töltelékhez:
3 csomag gesztenyepüré
ízlés szerint porcukor
2 kupica vaníliaaroma
1 kupica mandulaaroma
A forgatáshoz:
porcukor
2 cs. vaníliáscukor
A tészta összes hozzávalóját jól összegyúrjuk.Ha kicsit ragadna,akkor pici lisztet tehetünk hozzá.Fél órára letakarva hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.Ehhez a kiengedett gesztenyepürét villával összetörjük,az aromákat hozzáadjuk és annyi porcukrot adunk még hozzá,hogy kellemesen édes legyen,de nem nagyon.Érezni lehessen a gesztenyét és a mandulaaroma ízét is.Ezt is betesszük a hűtőbe.
A tésztát lisztezett deszkán linzerkarika vastagságúra nyújtjuk és egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral(jelen esetben) köröket szaggatunk ki belőle.A körök felső végébe teszünk egy keveset a gesztenyés töltelékből és feltekerjük,majd kifli formát alakítunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük ,nyugodtan lehet szorosan is.Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.Nézzük meg közben,hogy barnul-e az alja!Ha aranybarna,akkor jó.Rögtön forrón vaníliás porcukorban jó alaposan megforgatjuk és tálcára tesszük hűlni! Műanyagdobozban is tárolhatjuk,de szerintem hamar el fog fogyni mindenkinél!:)
Jó étvágyat!
jobbra a Mese almás: itt még nincs felvágva
Boldog szülinapot kívánok! A sütijeid, pedig istenien néznek ki. Biztosan mindenkinek ízleni fog. Örülök az örömödnek.
VálaszTörlésA szülinapom 3.-án lesz,szóval még odébb van,de már ünneplünk addig is!Köszi!:)
VálaszTörlésNagyon sok finomságot sütöttél az a hókifli nagyon tetszik, és teljesen igazad van megérdemled a dicséretet, mert látszik, hogy isteni, én bizony elhiszem! Az meg külön igaz, hogy kell néha egy kis kalóriabomba!! Kedves a párodtól, hogy ennyi praktikus szép dologgal lepett meg! Kellemes névnap ünneplést kívánok!
VálaszTörlésMeglesem a mesealmást is! :D
Köszönöm Barbi!Nagyon kedves vagy!A mesealmást is próbáld ki,nem fogsz csalódni benne!Az almás-kategórián belül megtalálod a régebbi bejegyzéseknél!
VálaszTörlésKriszta kérlek nézz be hozzám egy kis apróságért! :))
VálaszTörlés