Az idei első sütőtökszállítmányukat apum hozta vasárnap,nézzétek!:
Hát,nem csodás látvány?!
Mire is jó a sütőtök?
A sütőtök Amerika felfedezését követően került hazánkba, s ma már az őszi, borongós napok egyik legkedveltebb csemegéje. Nem csak ízletes étel, de egészséges is.
A sütőtök vitaminjai
Hazánkban már több száz éve termelik, s míg ma már csak a húsát hasznosítjuk, addig régen olajat is készítettek belőle, s vitaminokban gazdag magját pörkölve fogyasztották.
A répához hasonlóan magas karotintartalommal rendelkezik (3,8 mg/100 g), bővelkedik C-vitaminban, kalciumban és foszforban is.
Hogyan vásároljunk sütőtököt?
Többféle sütőtököt is kaphatunk, azonban fontos, hogy vitamindús, friss terméket válasszunk. A friss sütőtök felszíne fényes, igyekezzünk olyat választani, amely nem sérült. A sérült részeken keresztül könnyen megromolhat, a sértetlen, egész sütőtök azonban hűvös helyen hetekig is eláll.
Elkészítés, felhasználás
A sütőtök felhasználása igen széleskörű, készíthetünk belőle lekvárt, krémlevest, vagy egyszerűen megsüthetjük. Az előbb említett ételekhez a héját és magját nem hasznosítjuk.
Amennyiben sütve fogyasztjuk, a héját nem szükséges lehámozni, elegendő feldarabolni, és a magokat lekaparni. Krémleveshez, lekvárhoz először távolítjuk el a magokat, vágjuk darabokra, majd hámozzuk meg.
Sütőtök és a fűszerek
A sütőtök (akárcsak a hagyma) enyhén édeskés ízű, így édes és sós ételeket is készíthetünk belőle. Főként szerecsendiót, szegfűszeget, kardamomot használnak ízesítéséhez, de lekvárját cukorral és citrommal készítik.
Levesként ízesíthetjük sóval és fehérborssal, a sült sütőtököt pedig tovább édesíthetjük egy kevés mézzel vagy juharsziruppal.
A sütőtök vitaminjai
Hazánkban már több száz éve termelik, s míg ma már csak a húsát hasznosítjuk, addig régen olajat is készítettek belőle, s vitaminokban gazdag magját pörkölve fogyasztották.
A répához hasonlóan magas karotintartalommal rendelkezik (3,8 mg/100 g), bővelkedik C-vitaminban, kalciumban és foszforban is.
Hogyan vásároljunk sütőtököt?
Többféle sütőtököt is kaphatunk, azonban fontos, hogy vitamindús, friss terméket válasszunk. A friss sütőtök felszíne fényes, igyekezzünk olyat választani, amely nem sérült. A sérült részeken keresztül könnyen megromolhat, a sértetlen, egész sütőtök azonban hűvös helyen hetekig is eláll.
Elkészítés, felhasználás
A sütőtök felhasználása igen széleskörű, készíthetünk belőle lekvárt, krémlevest, vagy egyszerűen megsüthetjük. Az előbb említett ételekhez a héját és magját nem hasznosítjuk.
Amennyiben sütve fogyasztjuk, a héját nem szükséges lehámozni, elegendő feldarabolni, és a magokat lekaparni. Krémleveshez, lekvárhoz először távolítjuk el a magokat, vágjuk darabokra, majd hámozzuk meg.
Sütőtök és a fűszerek
A sütőtök (akárcsak a hagyma) enyhén édeskés ízű, így édes és sós ételeket is készíthetünk belőle. Főként szerecsendiót, szegfűszeget, kardamomot használnak ízesítéséhez, de lekvárját cukorral és citrommal készítik.
Levesként ízesíthetjük sóval és fehérborssal, a sült sütőtököt pedig tovább édesíthetjük egy kevés mézzel vagy juharsziruppal.
Forrás: http://noinet.hu/egeszseg/318
Sok sütőtökös receptem van már itt,lent újra csemegézhettek belőle.Ma egy sóssal készültem,konkrétan egy pogácsával,amihez az ötletet itt találtam: www.ritakonyhaja.hu Kicsit változtattam a recepten és kisütöttem 28 darab isteni sütőtökös pogácsát! A jó hírem még az,hogy ez is kelesztés nélküli pogácsa,csakúgy mint az olvasóim nagy kedvence: http://krisztakonyhja.blogspot.com/2011/01/duplan-sajtos-pogacsa-kelesztes-nelkul.html -ugyanis ez a legnagyobb kedvenc az oldalon,a toplista első helyezettje.
Sütőtökös pogácsa Kriszta módra
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
ízlés szerint őrölt feketebors és zsálya
125g Fitaki feta jellegű omlós puha sajt összetördelve
1 dl natúr joghurt
250g sült sütőtökpüré hidegen
100g puha vaj ( nem margarin!)
A tetejére:
1 tojás felverve
héj nélküli tökmag
A tészta összes hozzávalójából rugalmas tésztát gyúrunk.2 órát pihentetjük a hűtőben letakarva ,hogy összeérjenek az ízek. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,kb, 2 cm-re és kiszaggatjuk(berácsozhatjuk,én most kihagytam). Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és tetejét tojással lekenjük és tökmaggal kirakjuk.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.Szép aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
További sütőtökös receptek az oldalon: a receptek nevére kattintva elérhetőek!
Szeretném elkérni az őszi almás pite gazdagon receptjét, meg azt a pillangót, meg az adventi kalácsot.... Alig várom, hogy sütőtökhöz jussak :))) Nálunk is kedvelt a sütőtök...
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésViheted a recepteket nyugodtan!:)Jó sütögetést!Aztán tedd fel és megnézem őket!:)
Csodás és finom ételek!:) Én meg még sosem csináltam mást sütőtökből, mint megsütöttem...
VálaszTörlésDe ezen hamarosan változtatni fogok:))
Mennyi finomságot készítettél a sütőtökből.A narancsos lekvárt ki fogom próbálni,nagyon tetszik.
VálaszTörlés