Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 21., szerda

Sütőtökös pogácsa ( kelesztés nélkül) és Sütőtökös receptek

Nyakunkon a sütőtök szezon! Az egyik kedvenc ételem,nem is tudom inkább gyümölcs-e vagy zöldség kategória,mert magában a legjobb,édes,tele vitaminnal ,de egyaránt sós vagy édes sütik,ételek is készíthetőek belőle.Nekem nagy kedvencem.Legtöbbször csak megsütöm és magában fogyasztom,de az utóbbi időben gyakran használom húshoz köretként és édes sütikhez is.

Az idei első sütőtökszállítmányukat apum hozta vasárnap,nézzétek!:

Hát,nem csodás látvány?!

Mire is jó a sütőtök?

A sütőtök Amerika felfedezését követően került hazánkba, s ma már az őszi, borongós napok egyik legkedveltebb csemegéje. Nem csak ízletes étel, de egészséges is.

A sütőtök vitaminjai

Hazánkban már több száz éve termelik, s míg ma már csak a húsát hasznosítjuk, addig régen olajat is készítettek belőle, s vitaminokban gazdag magját pörkölve fogyasztották.

A répához hasonlóan magas karotintartalommal rendelkezik (3,8 mg/100 g), bővelkedik C-vitaminban, kalciumban és foszforban is.

Hogyan vásároljunk sütőtököt?

Többféle sütőtököt is kaphatunk, azonban fontos, hogy vitamindús, friss terméket válasszunk. A friss sütőtök felszíne fényes, igyekezzünk olyat választani, amely nem sérült. A sérült részeken keresztül könnyen megromolhat, a sértetlen, egész sütőtök azonban hűvös helyen hetekig is eláll.

Elkészítés, felhasználás

A sütőtök felhasználása igen széleskörű, készíthetünk belőle lekvárt, krémlevest, vagy egyszerűen megsüthetjük. Az előbb említett ételekhez a héját és magját nem hasznosítjuk.

Amennyiben sütve fogyasztjuk, a héját nem szükséges lehámozni, elegendő feldarabolni, és a magokat lekaparni. Krémleveshez, lekvárhoz először távolítjuk el a magokat, vágjuk darabokra, majd hámozzuk meg.

Sütőtök és a fűszerek

A sütőtök (akárcsak a hagyma) enyhén édeskés ízű, így édes és sós ételeket is készíthetünk belőle. Főként szerecsendiót, szegfűszeget, kardamomot használnak ízesítéséhez, de lekvárját cukorral és citrommal készítik.

Levesként ízesíthetjük sóval és fehérborssal, a sült sütőtököt pedig tovább édesíthetjük egy kevés mézzel vagy juharsziruppal.


Sok sütőtökös receptem van már itt,lent újra csemegézhettek belőle.Ma egy sóssal készültem,konkrétan egy pogácsával,amihez az ötletet itt találtam: www.ritakonyhaja.hu  Kicsit változtattam a recepten és kisütöttem 28 darab isteni sütőtökös pogácsát! A jó hírem még az,hogy ez is kelesztés nélküli pogácsa,csakúgy mint az olvasóim nagy kedvence: http://krisztakonyhja.blogspot.com/2011/01/duplan-sajtos-pogacsa-kelesztes-nelkul.html  -ugyanis ez a legnagyobb kedvenc az oldalon,a toplista első helyezettje.


Sütőtökös pogácsa Kriszta módra

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
ízlés szerint őrölt feketebors és zsálya
125g Fitaki feta jellegű omlós puha sajt összetördelve
1 dl natúr joghurt
250g sült sütőtökpüré hidegen
100g puha vaj ( nem margarin!)

A tetejére:

1 tojás felverve
héj nélküli tökmag

A tészta összes hozzávalójából rugalmas tésztát gyúrunk.2 órát pihentetjük a hűtőben letakarva ,hogy összeérjenek az ízek. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,kb, 2 cm-re és kiszaggatjuk(berácsozhatjuk,én most kihagytam). Sütőpapíros tepsibe  sorakoztatjuk és tetejét tojással lekenjük és tökmaggal kirakjuk.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.Szép aranybarnára sütjük. 

Jó étvágyat!





További sütőtökös receptek az oldalon: a receptek nevére kattintva elérhetőek!







































4 megjegyzés:

  1. Szeretném elkérni az őszi almás pite gazdagon receptjét, meg azt a pillangót, meg az adventi kalácsot.... Alig várom, hogy sütőtökhöz jussak :))) Nálunk is kedvelt a sütőtök...

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Viheted a recepteket nyugodtan!:)Jó sütögetést!Aztán tedd fel és megnézem őket!:)

    VálaszTörlés
  3. Csodás és finom ételek!:) Én meg még sosem csináltam mást sütőtökből, mint megsütöttem...
    De ezen hamarosan változtatni fogok:))

    VálaszTörlés
  4. Mennyi finomságot készítettél a sütőtökből.A narancsos lekvárt ki fogom próbálni,nagyon tetszik.

    VálaszTörlés