Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 11., vasárnap

Vegyes gyümölcssajt

Az ötlet az Ízek és Érzések receptmagazin egyik régebbi számából való. Tényleg,tudja valaki hová tűnt  a magazin a boltokból?Mert hónapok óta nem lelem az újabb számokat,pedig olyan jó receptek voltak benne!

Szép őszkezdetünk van legalábbis az időjárást tekintve.Zsong a természet,1 hónapja megkezdődött a szüret, olyan mézédes bármelyik szőlő most,mint még soha,legalábbis én nem emlékszem mikor volt legutóbb ilyen.Jó évjárat lesz az idei,azt beszélik.
A természet most van a csúcspontján,már érik a sütőtök is-sőt egyes helyeken már árulják,tele van  a piac körtével,a szilva is menő még,almák,még a paradicsom és barack is előfordul.Szeptemberben lehet ám olcsón bevásárolni belőlük,én úgy látom,mivel nagyon lementek az árak,de még mindig finom édes a paradicsom és  a nektarin is.Hát még a szilva! Japánszilvát is kapni,ez volt az egyik hozzávaló a gyümölcssajtomhoz.Én a hagyományos szilvát jobban szeretem,de a japán sem rossz,sokkal lédúsabb a magyar rokonánál.

Nap mint nap járjuk az erdőt, olyan szép időnk van május óta,hogy talán az egy hetes kiruccanásunk idejét kivéve, minden nap másszuk a hegyet,napi minimum 1-2 óra,de ma például 2,5 óra volt,hegytetőre fel (Sárhegy),de  a legmagasabb pontra,s onnan ereszkedés vissza az északi lejtőn.Saját rekordot is döntöttünk,s mindezt a legnagyobb melegben. Már csak abban reménykedünk, hogy sokáig marad még a meleg, a jó idő,s tényleg igazi ősz lesz,hiszen idén már volt igazi tavasz és igazi nyár is!
A csipkebogyó már 1 hónapja érik,sőt vannak szemek,amelyek már aszalódtak is  a hőségben,de ugyanez a helyzet a kökénnyel is.Túl korainak tűnik ez nekem,mint a szüret is,de talán ez így  a normális,mert jó idő volt idén nyáron.Végre! Hosszú évek óta nem volt ilyen meleg nyár,sőt mi több,nálunk egész nyáron össz. 1 vihar volt,de az mindent vitt.És 2 hónapja nem volt nagy eső,egyszer vmikor csepergett vagy 10 percig,de fel sem tűnt.

Ha szeretnétek még igazán finom desszertet enni a nyárutó és őszelő kincseiből,akkor próbáljátok ki ezt a gyümölcssajtot!Megéri!


Vegyes gyümölcssajt

(Én eltértem a recepttől és  a következőképpen készítettem:)

Hozzávalók: 

1,7 kg gyümölcs ( kb. 4 alma, 4 puha körte, 10 szem szilva-ringló és japán)
50 dkg nádcukor
kb.1 citrom reszelt héja
1 kupica vaníliaaroma
3 csomag lapzselatin

Az almákat meghámozzuk és kis kockákra vágva egy tálba rakjuk.A körtéket megmossuk,magházukat eltávolítjuk és kockákra vágva  az almákhoz adjuk.A szilvákat megmossuk és magjukat eltávolítva hozzáadjuk a többi gyümölcshöz. Megöntözzük a vaníliával és apránként összeturmixoljuk robotgépben.A gyümölcshúst lemérjük,1,7 kg-hoz 50 dkg nádcukrot adunk és feltesszük főni az egészet.Amikor felforrt belereszeljük a citrom héját és kevergetjük.Amikor bőrösödni kezd hozzáadjuk a zselatinlapokat és tovább keverjük.Amikor felolvadt az összes zselatin,elzárjuk és egy hideg vízzel kimosott (ne töröljük meg!)  és folpackkal kibélelt gyümölcskenyérformába öntjük és hideg kövön hűtjük.Ha kihűlt,akkor hideg helyen (akár hűtőben) pihentetjük pár napig (letakarva) ,de akár 2 hétig is lehet.
Ez olyan mint a birsalmasajt,vagyis annak kistesója!:) Dúsítható dióval vagy mandulával is.
Napok múlva óvatosan kiborítjuk a formából és éles késsel tetszőleges szeletekre vágjuk.
Nagyon finom,alig édes,hűsítő gyümölcsbomba!

Jó étvágyat!






3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és biztos tudom hogy nagyon finom is! Még régebben az egyik rokonunk birsalmából és dióból készített ehhez hasonlót és nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  2. Birsalmasajtot már készítettem, és nagy sikere volt. De ez a vegyesgyümölcs sajt nem semmi!!!!!!Jól hangzik és jól néz ki:):):)

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudom, eddig miért nem készítettem gyümölcssajtot?! Most fellelkesültem, a tiéd láttán, és biztosan kipróbálom az idén:)

    VálaszTörlés