Keresés ebben a blogban

2011. október 25., kedd

Padlizsánsaláta

Nyáron Debrecenben egy török gyrososnál ettünk isteni finom padlizsánsalátát. Első ízlelésre szerelem volt:) Nem győztem dicsérni. A török tulaj azt is elmondta,hogy Törökországban főleg a férfiak kedvenc étele,s ha lehet majdnem mindenhez ezt eszik. Biztosan igaz,de majd ha egyszer Törökországba visz az élet,utánajárok. Egyik nagy vágyam Törökország meghódítása,de csakis Párizs után:)  Talán egyszer....

A padlizsánsaláta annyira ízlett,hogy még nyáron elkezdtem kutatni a receptje után. Találtam is egy frankót,amit elkészítettem,s csodák- csodája 99%-ban eltaláltam azt az ízt,amelyet a nyáron kóstoltam. Gyorsan elkészül,de szerintem az előírtnál kevesebb fokhagyma szükségeltetik hozzá.Önmagában is nagyon finom,de például csirkéhez vagy pulykához is kiváló.


Padlizsánsaláta török módra

Hozzávalók 4-5 személyre:

- 5 darab kisebb padlizsán
- 4 kis natúr joghurt
- őrölt római kömény
- 4-5 gerezd fokhagyma összenyomva (szerintem a fele is bőven elég)
- őrölt fekete bors
- olívaolaj
- só
- néhány csepp citromlé( elhagyható)-én konkrétan kihagytam

A padlizsán végeit levágjuk és alaposan megmossuk.Vagy héjastól vagy héj nélkül(így talán finomabb) felkockázzuk,nyugodtan lehetnek 2cm vastagok. Olajon kevergetve puhára sütjük,ami közben karamellizálódnak. Közben elkészítjük az öntetet.Ehhez a joghurtot kikeverjük a fokhagymával és ízesítjük sóval,borssal,római köménnyel és ha akarjuk kevés citrom levével.A langyosra hűlt padlizsánokra öntjük és tálaljuk!
Langyosan és hidegen is nagyon finom!

Jó étvágyat!

Afiyet olsun!

5 megjegyzés:

  1. Kedves Kriszta!
    Nagyon finom lehet, el is fogom készíteni. Igen, mi jártunk Törökhonban, egy klassz szállodában laktunk all'inclusive, remek volt, a férjemmel szinte elájultunk attól a zöldség kavalkádtól, amit nap, mint nap feltálaltak. (Sajna a gyerekeink csak a hamburger-bárba jártak, amit minden délután nyitottak az egyik teraszon, szinte csak a gyerkőcök látogatták). Mindenképpen érdemes elmenni, gyönyörű hely és nagyon finomak a zöldségételeik.

    VálaszTörlés
  2. Akkor Törökország a nekem való hely!:)Majd csak eljutok oda is valamikor...:)

    VálaszTörlés
  3. Kedvencem a padlizsán! Ilyen formában még nem kóstoltam, nagyon jól hangzik, ki is fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Törökország gyönyörü hely nagyon finom különleges ételekkel nekem nyáron volt szerencséb elmenni barátommal aki török.szüleihez mentünk bemutatott nekik.az édesanyja finomabbnál finomabb ételeket készitett sokat tanultam tőle és csinálok is itthon a pàromnak.

    VálaszTörlés
  5. Sajnos én még nem jártam ott. De ami késik,nem múlik! :)

    VálaszTörlés