Keresés ebben a blogban

2011. október 27., csütörtök

Székelykáposzta nem székely és nem káposzta?

A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Innen: wikipédia
Még többet : Itt

Akárhogy is szól a történet a Székelykáposzta egyik kedvenc ételem! Kevés magyar étel fogamra való,de ez biztosan.Egyszerű,de nagyszerű.
Zsana,Heni nektek ajánlom!Süssetek,főzzetek ott Szegeden!:)


Székelykáposzta

Hozzávalók:

- 1 kg pulykamellfilé (vagy sertéshús)
- 1 db paprika
- 1 db nagyobb paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- 1 kg savanyú káposzta

A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk.Olajon az összezúzott fokhagymával megpirítjuk,majd megszórjuk a pirospaprikával.Hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Sózzuk,borsozzuk ízlés szerint és megszórjuk a köménymaggal is. Belevágjuk a paprikát és  a paradicsomot és megpirítjuk. Kevés vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk amíg majdnem megpuhul a hús.Ezután a káposztát hozzáadjuk és jól elkeverjük.Annyi vízzel felöntjük,amennyi épp ellepi.Ezután még 30 percig főzzük.
Melegen tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Jó étvágyat!





3 megjegyzés:

  1. Nekem is ez az egyik kedvencem, éppen így, jóóó sok tejföllel. :))

    VálaszTörlés
  2. Alig várom,hogy savanyodjon a káposztám, úgyanigy készítem és imádom !!

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon szeretem!

    VálaszTörlés