Van egy nagyon nagy becsben őrzött receptkönyvem-igaz több is van,s mindet nagy becsben őrzöm,de ez valami csoda. Korábban már bemutattam: 66 Karácsonyi édesség-Lajos Mari ,Hemző Károly.A 76.oldalon található a fenti recept.A fotókon szétnyílt pozsonyi táskák vannak, ám én nem bíztam a véletlenre,direkt úgy egymáshoz nyomtam,hogy véletlenül se nyíljanak szét,biztos ami biztos alapon.Úgyis szép,s így is.A lényeg úgyis a süti lelke: a töltelék.Az eredeti receptben az egyik fele diós,a másik pedig mákos töltelékkel szerepel,s nincs rajta porcukor.
Igazából Zsuzsim apukája miatt készült el,mert ő valódi mákos rajongó hírében áll. De nagy sikere volt mindenkinél.
Karácsonyi recept,de szerintem bármikor elkészíthető,csak akadjon kezünk ügyében mák.
Amikor beköszönt a november én már kezdek karácsonyi hangulatban égni.Tudom,hogy ezzel nagyon sokan vagyunk így.Sőt,én már nyáron megterveztem a karácsonyi sütiket,s a gasztroajándékokat.Ezeken aztán csinosítgatok azóta,s lássuk be,hamar elröppen az a pár hét,ami még hátra van a legszebb ünnepig,így hát itt az ideje lassan belekezdeni a mézeskalácssütésbe!
Pozsonyi táska
Hozzávalók:
Az élesztős omlós tésztához: ne ijedjünk meg,nem kell keleszteni!
- 500g finomliszt
- 250g vaj vagy Rama
- 50 g porcukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl tejföl
- 20g élesztő
- 1 tojás
A kenéshez:
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 100g puha mazsola
- 1 dl tej
- 100g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 200g darált mák
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
A tölteléket készítjük el elsőnek.Ehhez a mazsolát forró vízben átmossuk,lecsepegtetjük és szárazra töröljük,majd apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral és leforrázzuk vele a mákot. Hozzáadjuk a szegfűszeget,a citromhéjat és a mazsolát,jól összekeverjük és hagyjuk hűlni.
Most jön a tészta. Lényeg,hogy minden hozzávaló szoba hőmérsékletű legyen.Így ajánlom,hogy fél órával előtte vegyünk ki mindent! A lisztet kimérjük és hozzámorzsoljuk a vajat,a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat.A tejfölt egy tányérba mikróban meglangyosítjuk, ,majd elkeverjük benne a tojást és az élesztőt,kicsit 10 perc alatt visszatéve a meleg mikróban felfuttatjuk.Az élesztős keveréket is a liszteshez adjuk és összegyúrjuk.Szép lágy tésztát kapunk.Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 8-10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle.Nekem 44db lett. A korongok közepére kiskanállal halmokat rakunk a mákos töltelékből,a korongok szegélyét tojásfehérjével lekenjük és egymásra hajtjuk,villával a széleket összenyomjuk.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és tojássárgájával lekenjük a tetejüket. 30 percig kelni hagyjuk őket.Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük szép aranybarnára.Még melegen porcukorba hempergetjük,majd kihűtjük.
Jó étvágyat!
Sütés előtt és után
A mák és a dió is rajongásom tárgyát képezi! Az ilyen töltelékkel töltött omlós tészták pedig teljesen levesznek a lábamról!!! Én is tervezem ennek sütését! Gyönyörűek és nagyon guszták lettek! Remélem már jobban vagy! Az előző bejegyzésed is tetszett, várom a többi beígért receptet! :))
VálaszTörlésKöszönöm!Alakulok,de attól félek,hogy így marad a hangom,mert van már,de nagyon fátyolos,rekedtes, a magasabb vékony hangok még nem mennek. Remélem nem maradok így!
VálaszTörlésSokszor sütöttem már mákos-diós kiflit, de mindig tudok gyönyörködni a gusztán elkészült finomságban:):)
VálaszTörlésÖrülök, hogy jobban vagy, de azért a hangodra még vigyázz, mert becsapós a gyógyulása.Tapasztalatból mondom.Ez azt jelenti, hogy nem beszélhetsz még hangosan.Akkor fogsz csak rendbe jönni.
Nagyon guszták. Nagyon szeretem Lajos Mari receptjeit. Tökéletesek.
VálaszTörlésTovábbi jobbulást neked. :)))
Teljesen egyformák a tüneteink, én már két hete ilyen fátyolos-rekedt vagyok és a pici Annámnak alig tudom elénekelni a dalait, mert nehezemre esik a magas hangok miatt. Jövő héten felkeresek egy fül-orr-gégészt! A 15 km-re lévő kisvárosban csak heti egy rendelés van ezért át kell mennem a kb. 30 km-re lévőbe, ezért nem jutottam el eddig! Most már ideje nagyon nem tetszik a dolog! :( Jobbulást neked is!
VálaszTörlésHú Barbi,akkor tényleg menj orvoshoz!Egyre többeknek ez van,akiket ismerek.Makacs egy vírus!Igyál vöröshagyma héjából,kakukkfűből és oreganó főzetéből készült-leszűrt teát,borzalmas,de mézzel már jobb!Calcium -Sandoz pezsgőtabletta-bár ezeket én hiába szedtem,magamat gyógyítottam az elején,kevés volt magában.Kellett az antibiotikum:(Vigyázz magadra!
VálaszTörlésTücsök Bogártól kaptam én is egy receptet kakukkfű és méz hozzávalókból, de még mindig csak itt tartok, kálciumot is ittam rengeteget, ezért is gondoltam már egy szakorvosra. Csak félek, hogy megszidnak majd! Bár most már ez legyen a legkevesebb! Köszi a tanácsokat a teát kipróbálom. :)
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésElkészítettem ezt az omlós tésztát, korábban nem ismertem egyáltalán az eredmény egy csodásan kezelhető tészta lett. Köszönöm.
Kiflit készítettem belőle a töltelék nálam most gesztenyés volt, néztem a mandulás gesztenyés kifli receptet is, de az én konyhám most még nyomokban sem tartalmazott mogyorót, de a következő az lesz. Már nagyon várom.
Tehát ez a recept az én repertoáromba is bekerült.
Mona
Örülök neki Mona!Ügyes vagy!:)
VálaszTörlés