Előbb jöjjön ez az ír kenyér Stahl Judittól:
Ne lepődjetek meg,nem emelkedik nagyra sütés közben,mivel élesztő nélkül készül,szódabikarbónával,ahogy a neve is mutatja.Jobb is így,sokkal egyszerűbb és reformosabb is. Tömör és pompás ízek,csinos kis szeletek,rajta lágyan omló házi vajat és sajtszeleteket képzelek el.....hmmm....
Ajánlatom most 3 embernek is szól: Alexa, Zsana és Heni :)-bármelyikőtök meg tudja sütni,nem igényel nagy gyakorlatot!Gyors,egyszerű és nagyon finom!
Soda bread-avagy 30 perces rozskenyér
Hozzávalók:
- 20 dkg rozsliszt
- 15 dkg finomliszt
- 2 evőkanál natúr tökmag összetörve
- 1 csapott evőkanál cukor (én barnacukrot tettem bele)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 1 nagy csipet őrölt kömény
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- kb. fél dl étolaj
- 3 dl natúr joghurt
A joghurtot és az olajat jól elkeverjük és többi hozzávalóhoz adjuk.Először fakanállal keverjük össze,majd utána kézzel pici liszt segítségével-ha kell-összegyúrjuk.Hosszú veknit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tesszük.Szépen lenyomogathatjuk,hogy egyenletesen kitöltse a formát.
Előmelegített sütőben addig sütjük,amíg szép barna lesz-vagyis a közepe is jól átsült.( az eredeti recept szerint ez 30 perc.-nekem kevesebb is elég volt.)
Miután megsült hideg kőre emeljük és a sütőpapírral együtt tálcára emeljük. Óvatosan sütőkesztyűvel eltávolítjuk alóla a sütőpapírt és megvárjuk míg az egész kenyér kihűlik.Addig is eltelünk a finom illatával:)
Éles késsel vágjunk csinos kis hurkás szeleteket és ízlés szerint kenjük meg vajjal,s bármilyen feltéttel fogyasszuk!
Jó étvágyat!
:)Ez tényleg nem tűnik túl bonyolultnak! Felkerült az elkészítendők listájára! Főleg hogy a rozs nagyon kedvenc kenyér!És sehol az élesztő!Így még inkább kedvenc!
VálaszTörlés