Keresés ebben a blogban

2011. november 30., szerda

Soda bread-avagy 30 perces rozskenyér

Stahl Judit 2009-es magazinjainak egyikében leltem rá erre a népszerű,ír kenyér receptre.Pár hete kipróbáltuk,nagyon bejött még nekem is,ami nagy szó,mivel nem eszem kenyeret.Ma elkészítettem újra,de készítettem olyan kenyeret is,ami pár milliméter vastag csak....-előre nem árulok el többet róla,csak még annyit,hogy ez saját találmány lesz!:) Hamarosan majd fel is teszem!

Előbb jöjjön ez az ír kenyér Stahl Judittól:

Ne lepődjetek meg,nem emelkedik nagyra sütés közben,mivel élesztő nélkül készül,szódabikarbónával,ahogy  a neve is mutatja.Jobb is így,sokkal egyszerűbb és reformosabb is. Tömör és pompás ízek,csinos kis szeletek,rajta lágyan omló házi vajat és sajtszeleteket képzelek el.....hmmm....

Ajánlatom most 3 embernek is szól: Alexa, Zsana és Heni :)-bármelyikőtök meg tudja sütni,nem igényel nagy gyakorlatot!Gyors,egyszerű és nagyon finom!


Soda bread-avagy 30 perces rozskenyér

Hozzávalók:

- 20 dkg rozsliszt
- 15 dkg finomliszt
- 2 evőkanál natúr tökmag összetörve
- 1 csapott evőkanál cukor (én barnacukrot tettem bele)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 1 nagy csipet őrölt kömény
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- kb. fél dl étolaj
- 3 dl natúr joghurt

A joghurtot és az olajat jól elkeverjük és többi hozzávalóhoz adjuk.Először fakanállal keverjük össze,majd utána kézzel pici liszt segítségével-ha kell-összegyúrjuk.Hosszú veknit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tesszük.Szépen lenyomogathatjuk,hogy egyenletesen kitöltse a formát.
Előmelegített sütőben addig sütjük,amíg szép barna lesz-vagyis a közepe is jól átsült.( az eredeti recept szerint ez 30 perc.-nekem kevesebb is elég volt.)
Miután megsült hideg kőre emeljük és a sütőpapírral együtt tálcára emeljük. Óvatosan sütőkesztyűvel eltávolítjuk alóla  a sütőpapírt és megvárjuk míg az egész kenyér kihűlik.Addig is eltelünk a finom illatával:)
Éles késsel vágjunk csinos kis hurkás szeleteket és ízlés szerint kenjük meg vajjal,s bármilyen feltéttel fogyasszuk!

Jó étvágyat!



1 megjegyzés:

  1. :)Ez tényleg nem tűnik túl bonyolultnak! Felkerült az elkészítendők listájára! Főleg hogy a rozs nagyon kedvenc kenyér!És sehol az élesztő!Így még inkább kedvenc!

    VálaszTörlés