Ott diós és mákos töltelékkel szerepelt,én a diósat megcsináltam,s mákos helyett most mandulással próbálkoztam,hiszen ilyen még nincs a blogomon,s nem is ettünk még ilyet. Nagyon-nagyon finom lett.A bejgli szép és omlós.
Bejgli diósan és mandulásan
( 4 db 500g-os bejglihez)
Hozzávalók a tésztához:-minden alapanyagot elő kell hűteni pár órával a kezdés előtt,vagyis mindent be kell tenni a hűtőbe,még a lisztet is,egyszóval mindent!!!
- 52 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 16 dkg vaj ( nem margarin!)
- 10 dkg zsír (disznó vagy mangalica)
- 2 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 10g friss élesztő
- 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
Először a lehűtött tészta hozzávalókból elkészítjük a bejgli tésztáját. Egy tálban a hideg lisztet, sót, porcukort, vajat és zsírt alaposan elmorzsoljuk-kicsit időigényes-úgy,hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.Ha kész,betesszük a hűtőbe. Közben a hideg tejet, tojássárgáját, élesztőt, vaníliamagokat, narancs és citrom reszelt héját hidegen csomómentesre keverjük.
Kivesszük az elmorzsolt hűs lisztes keveréket és az élesztős hideg keveréket ráöntjük.Először habkártyával szépen mindenhol beledolgozzuk a lisztbe,majd ezután kézzel jól összegyúrjuk és egyenlő arányban 4-felé vágjuk.Mérjük le,hogy nagyjából egyforma súlyú tészták legyenek. Ezután egy tányérra téve a 4 gombócot tegyük be a hűtőbe.
A tésztának és a tölteléknek egyforma keménységűnek és hidegnek kell lennie!
Most jönnek a töltelékek:
Diós-mazsolás töltelék:
- 120ml víz
- 12,5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vanília kikapart belseje
- csipet fahéj
- maroknyi mazsola
- 21 dkg darált dió vagy egyéb esetben darált mák
- 3 dkg édes morzsa-én darált kekszet használtam
Mandulás töltelék:-saját ötlet
- 120ml víz
- 12,5 dkg cukor
- egy marék kandírozott narancshéj
- pár csepp mandulalikőr
- 21 dkg darált mandula
- 3 dkg édes morzsa
- egy marék aszalt vörösáfonya
A töltelékekhez a morzsát és a mandulát/ diót egy tálban összekeverjük.A többi hozzávalót felforraljuk mindkét variációnál-a mandulánál a vörösáfonyát ne tegyük bele,azt majd a bejgi feltekerésénél használjuk!
A felforralt keverékkel forrázzuk le a diós/ mandulás keveréket.Ezután mindkettőt keverjük jól össze és egy-egy tányérra terítsük ki,majd miután langyosodott tegyük be a hűtőbe hűlni.Én a fagyasztóba tettem be.
Miután kellőképpen lehűlt a töltelék, vegyük ki és előbb a diósból állítsunk össze 2 egyforma súlyú gombócot.Mérjük le!
A gombócokat ismét tegyük be a hűtőbe pár percre.
Most jön egy csodás praktikus módszer,amit a fent említett oldalon láttam!Vegyünk elő 4 darab iratlefűző fóliát-vicces nevén bugyit:) !Az első töltelékgombócot tegyük az egyik fóliába fentre és kicsit kézzel nyomogassuk le. A fólia alsó felét hajtsuk rá és a tetejét celluxszal zárjuk le,hogy ne csússzon el. Most nyújtófa segítségével a 2 fólia között egyenlő vastagra nyújtsuk ki a tölteléket úgy,hogy sarkai is legyenek.Könnyű munka!Ha kész,tegyük be a hűtőbe és így járjunk el a többi töltelékkel is.
Most jön a tészta nyújtása!Vegyük ki a tésztákat a hűtőből és liszt nélküli deszkán nyújtsuk ki mindet kicsit nagyobb téglalapra,mint a töltelékes fólia, mert kicsi széleket kell hagyni a 4 oldalán. Most vegyünk ki egy adag tölteléket a hűtőből és a felső fólia réteget vágjuk le,majd határozott mozdulattal rántsuk a tészta közepére.A tészta jobb és bal széleit hajtsuk kicsit rá a töltelékre és a bejglit fentről lefelé haladva óvatosan tekerjük fel-3 tekerés legyen benne!Ezután hengergessük egy kicsit egyformára és sütőpapíros tepsibe tegyük.Így készítsük el a többi tésztát is, a mandulásnál a felső végére tegyünk az áfonyából és ezután tekerjük fel. Egy tepsibe 2 rudat tegyünk egymástól messzire. A sütőpapírra ráírhatjuk alkoholos filccel,hogy melyik milyen töltésű bejgli!
Most jön a bejglik lekenése:
- első kenés: 2 tojássárgája és 1 egész tojás-felverni és porcukorszűrőn átszűrni,hogy ne legyenek benne darabok. Ezzel kenjük meg ecsettel vékonyan a bejgliket,széles,határozott mozdulatokkal.Kicsit alá is kenjünk,s a lecsöpögő tojást töröljük fel!Tényleg csak vékonyan kenjük!
Ezután hideg,száraz helyen-legjobb a kamrában pihentessük fél órát!Ne tegyük hűtőbe!!! 30 perc alatt a kamrában szépen rászárad a tojás és hajszálvékony repedések keletkeznek a tésztán,ami megadja a bejgli tipikus mintázatát.
- 2. kenés: fél óra után tojásfehérjével vékonyan megkenjük a tésztánkat úgy ,mint előbb. Még fél órát pihentetjük a kamrában.Az egyik tepsi bejgli így is több időt fog ott tölteni,mivel egyszerre-legalábbis nekem- csak 1 tepsi fog beférni a sütőbe.
A 2.kenés után eltelt 30 perc,most előmelegített sütőbe tesszük a hideg bejglit és itt 30 percig sütjük szép barnára.
Ha megsült kivesszük a sütőből és 20 percig hideg kőre tesszük.Ezután a 2 bejglit egymás mellé toljuk és így pihentetjük.Miután mindkét tepsi bejgli kisült és kihűltek,egy tálcára sorakoztatjuk egymás mellé és éjszakára konyharuhával lefedjük szobahőmérsékleten-én legalább is így tettem.Másnap szeleteljük.
Elfelejtettem írni, hogy sütés előtt meg kell szurkálni a bejgli tetejét és oldalát!
Jó étvágyat!
töltelék a fólia közt kinyújtva
elkezdtem felvágni
bejgliminta
A fogammal még mindig küzdök,és úgy nézem,hogy a másik oldalon is megindult az egyik.Szép lesz,ha nem bírok majd egyik oldalon sem enni!
Holnap jövök két recepttel!
Addig is jó sütögetést mindenkinek!
Bámulatosan szép lett, jó sok munka volt vele! Én is végignéztem a videót és pár dologra figyeltem, de maradtam az anyukám eredeti bejglijénél. :) Lehet nem lesz ilyen szép, pont most sül!! :)
VálaszTörlésKöszi Barbi!
VálaszTörlésKíváncsi vagyok a tidére is,ugye felteszed majd?!
Biztosan szép lesz,mint a többi finomság is az oldaladon!
Tyű. Azt gondoltam,hogy a tegnapiakat már nem lehet űberelni,de úgy látszik mégis. Gyönyörűek a beiglik!"Ahogy a nagy könyvben meg van írva" beiglik ezek ám a javából! Na és persze biztos finomak is!De úgy gondolom ezt jövőre hagynám. Ez a sok pihentetés, nyújtogatás, fóliázás meg mittudomén... nekem még sok. De te kedves Kriszti pro-fi vagy!
VálaszTörlésKöszi Alexa!El is fáradtam rendesen.
VálaszTörlésKriszta!
VálaszTörlésFantasztikus energiád van!Igaz még fiatal vagy,de ennyi munkától,be lehet esni az ágyba este!
A bejglik csodásak,ha marad egy szelet,mindegyikből,köszi!!!!
Köszönöm!
VálaszTörlésNem vagyok profi,messze állok még attól,de jól esnek a dicsérő szavak,mert arra biztatnak,hogy csináljam,csináljam:)
Energiám rengeteg van,mindig is így voltam,2 napja már nem sütök,de közben már 2szer kitakarítottam,s mindig kell vmit csinálnom.Tényleg 2 napja befejeztem a sütést, de már most rettentően hiányzik.Éjszaka is min. 1 óra kell,hogy elaludjak...amíg sütöttem szó szerint bezuhantam az ágyba,s aludtam mint a bunda.Most hogy lenne időn sokáig aludni,nem bírok...Én ezt nem értem.
Boldog Karácsonyt!!!!!