Keresés ebben a blogban

2011. december 22., csütörtök

Bejgli diósan és mandulásan-praktikus tanácsokkal!

Tegnap ígértem egy új bejgli receptet. Csináltam már hasonlót,de most új technikákat fedeztem fel.Türelemjáték az egész,de megéri.Az eredmény csodás lesz!A pontos receptet és a technikákat,praktikákat itt találtam: http://laptopkonyha.hu/receptek/?sw_29_item=3342 A múlt héten végignéztem a  videót ezen az oldalon, kijegyzeteltem az egészet,s tegnap nekiláttam úgy elkészíteni pontosan úgy, ahogyan  láttam.
Ott diós és mákos töltelékkel szerepelt,én a diósat megcsináltam,s mákos helyett most mandulással próbálkoztam,hiszen ilyen még nincs a blogomon,s nem is ettünk még ilyet. Nagyon-nagyon finom lett.A bejgli szép és omlós.


Bejgli diósan és mandulásan
( 4 db 500g-os bejglihez)

Hozzávalók a tésztához:-minden alapanyagot elő kell hűteni pár órával a kezdés előtt,vagyis mindent be kell tenni a hűtőbe,még a lisztet is,egyszóval mindent!!!

- 52 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 16  dkg vaj ( nem margarin!)
- 10 dkg zsír (disznó vagy mangalica)
- 2 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 10g friss élesztő
- 1 vaníliarúd kikapargatott belseje

Először a lehűtött tészta hozzávalókból elkészítjük a bejgli tésztáját. Egy tálban a hideg lisztet, sót, porcukort, vajat és zsírt alaposan elmorzsoljuk-kicsit időigényes-úgy,hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.Ha kész,betesszük a hűtőbe. Közben a hideg tejet, tojássárgáját, élesztőt, vaníliamagokat, narancs és citrom reszelt héját hidegen csomómentesre keverjük. 
Kivesszük az elmorzsolt hűs lisztes keveréket és az élesztős hideg keveréket ráöntjük.Először habkártyával szépen mindenhol beledolgozzuk a lisztbe,majd ezután kézzel jól összegyúrjuk és egyenlő arányban 4-felé vágjuk.Mérjük le,hogy nagyjából egyforma súlyú tészták legyenek. Ezután egy tányérra téve  a 4 gombócot tegyük be  a hűtőbe. 
A tésztának és a tölteléknek egyforma keménységűnek és hidegnek kell lennie!

Most jönnek a töltelékek: 

Diós-mazsolás töltelék:

- 120ml víz
- 12,5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vanília kikapart belseje
- csipet fahéj
- maroknyi mazsola
- 21 dkg darált dió vagy egyéb esetben darált mák
- 3 dkg édes morzsa-én darált kekszet használtam

Mandulás töltelék:-saját ötlet

- 120ml víz
- 12,5 dkg cukor
- egy marék kandírozott narancshéj
- pár csepp mandulalikőr
- 21 dkg darált mandula
- 3 dkg édes morzsa
- egy marék aszalt vörösáfonya

A töltelékekhez a morzsát és a mandulát/ diót egy tálban összekeverjük.A többi hozzávalót felforraljuk mindkét variációnál-a mandulánál a vörösáfonyát ne tegyük bele,azt majd a bejgi feltekerésénél használjuk!
A felforralt keverékkel forrázzuk le  a diós/ mandulás keveréket.Ezután mindkettőt keverjük jól össze és egy-egy tányérra terítsük ki,majd miután langyosodott tegyük be a hűtőbe hűlni.Én a fagyasztóba tettem be.
Miután kellőképpen lehűlt a töltelék, vegyük ki és előbb a diósból állítsunk össze 2 egyforma súlyú gombócot.Mérjük le!
A gombócokat ismét tegyük be a hűtőbe pár percre. 

Most jön egy csodás praktikus módszer,amit a fent említett oldalon láttam!Vegyünk elő 4 darab iratlefűző fóliát-vicces nevén bugyit:) !Az első töltelékgombócot tegyük az egyik fóliába fentre és kicsit kézzel nyomogassuk le. A fólia alsó felét hajtsuk rá és a tetejét celluxszal zárjuk le,hogy ne csússzon el. Most nyújtófa segítségével a 2 fólia között egyenlő vastagra nyújtsuk ki a tölteléket úgy,hogy sarkai is legyenek.Könnyű munka!Ha kész,tegyük be a hűtőbe és így járjunk el a többi töltelékkel is.

Most jön a tészta nyújtása!Vegyük ki a tésztákat a hűtőből és liszt nélküli deszkán nyújtsuk ki mindet kicsit nagyobb téglalapra,mint a töltelékes fólia, mert kicsi széleket kell hagyni a 4 oldalán. Most vegyünk ki egy adag tölteléket a hűtőből és a felső fólia réteget vágjuk le,majd határozott mozdulattal rántsuk a tészta közepére.A tészta jobb és bal széleit hajtsuk kicsit rá a töltelékre és a bejglit fentről lefelé haladva óvatosan tekerjük fel-3 tekerés legyen benne!Ezután hengergessük egy kicsit egyformára és sütőpapíros tepsibe tegyük.Így  készítsük el a többi tésztát is, a mandulásnál a felső végére tegyünk az áfonyából és ezután tekerjük fel. Egy tepsibe 2 rudat tegyünk egymástól messzire. A sütőpapírra ráírhatjuk alkoholos filccel,hogy melyik milyen töltésű bejgli!

Most jön a bejglik lekenése:

- első kenés: 2 tojássárgája és 1 egész tojás-felverni és porcukorszűrőn átszűrni,hogy ne legyenek benne darabok. Ezzel kenjük meg ecsettel vékonyan a bejgliket,széles,határozott mozdulatokkal.Kicsit alá is kenjünk,s  a lecsöpögő tojást töröljük fel!Tényleg csak vékonyan kenjük!
Ezután hideg,száraz helyen-legjobb a kamrában pihentessük fél órát!Ne tegyük hűtőbe!!! 30 perc alatt a kamrában szépen rászárad a tojás és hajszálvékony repedések keletkeznek a tésztán,ami megadja a bejgli tipikus mintázatát.
- 2. kenés: fél óra után tojásfehérjével vékonyan megkenjük a tésztánkat úgy ,mint előbb. Még fél órát pihentetjük a kamrában.Az egyik tepsi bejgli így is több időt fog ott tölteni,mivel egyszerre-legalábbis nekem- csak 1 tepsi fog beférni a sütőbe. 

A 2.kenés után eltelt 30 perc,most előmelegített sütőbe tesszük a hideg bejglit és itt 30 percig sütjük szép barnára. 
Ha megsült kivesszük a sütőből és 20 percig hideg kőre tesszük.Ezután a 2 bejglit egymás mellé toljuk és így pihentetjük.Miután mindkét tepsi bejgli kisült és kihűltek,egy tálcára sorakoztatjuk egymás mellé és éjszakára konyharuhával lefedjük szobahőmérsékleten-én legalább is így tettem.Másnap szeleteljük.
Elfelejtettem írni, hogy sütés előtt meg kell szurkálni a bejgli tetejét és oldalát!
Jó étvágyat!

töltelék a fólia közt kinyújtva


elkezdtem felvágni

bejgliminta



A fogammal még mindig küzdök,és úgy nézem,hogy a másik oldalon is megindult az egyik.Szép lesz,ha nem bírok majd egyik oldalon sem enni!

Holnap jövök két recepttel!
Addig is jó sütögetést mindenkinek!





6 megjegyzés:

  1. Bámulatosan szép lett, jó sok munka volt vele! Én is végignéztem a videót és pár dologra figyeltem, de maradtam az anyukám eredeti bejglijénél. :) Lehet nem lesz ilyen szép, pont most sül!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbi!
    Kíváncsi vagyok a tidére is,ugye felteszed majd?!
    Biztosan szép lesz,mint a többi finomság is az oldaladon!

    VálaszTörlés
  3. Tyű. Azt gondoltam,hogy a tegnapiakat már nem lehet űberelni,de úgy látszik mégis. Gyönyörűek a beiglik!"Ahogy a nagy könyvben meg van írva" beiglik ezek ám a javából! Na és persze biztos finomak is!De úgy gondolom ezt jövőre hagynám. Ez a sok pihentetés, nyújtogatás, fóliázás meg mittudomén... nekem még sok. De te kedves Kriszti pro-fi vagy!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Alexa!El is fáradtam rendesen.

    VálaszTörlés
  5. Kriszta!
    Fantasztikus energiád van!Igaz még fiatal vagy,de ennyi munkától,be lehet esni az ágyba este!
    A bejglik csodásak,ha marad egy szelet,mindegyikből,köszi!!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm!
    Nem vagyok profi,messze állok még attól,de jól esnek a dicsérő szavak,mert arra biztatnak,hogy csináljam,csináljam:)
    Energiám rengeteg van,mindig is így voltam,2 napja már nem sütök,de közben már 2szer kitakarítottam,s mindig kell vmit csinálnom.Tényleg 2 napja befejeztem a sütést, de már most rettentően hiányzik.Éjszaka is min. 1 óra kell,hogy elaludjak...amíg sütöttem szó szerint bezuhantam az ágyba,s aludtam mint a bunda.Most hogy lenne időn sokáig aludni,nem bírok...Én ezt nem értem.
    Boldog Karácsonyt!!!!!

    VálaszTörlés