Keresés ebben a blogban

2011. december 20., kedd

Mákos guba karácsony módra




Mákos guba karácsony módra

Hozzávalók:

- 8 db kemény vajas kifli
- 5 dl tej
- 5 evőkanál porcukor
- 10 dkg darált mák
- 3 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg kandírozott citrom
- 5 dkg kandírozott narancs
- 2 tojásfehérje
- Marmalade lekvár ( narancs-gyömbér hmmm...)

A tejet, a vajat, a vaníliás cukrot  és 1 evőkanál porcukort meglangyosítunk,de ne forraljuk fel! A kifliket felkarikázzuk és a langyos tejet rájuk öntjük úgy,hogy mindegyikre jussom.A mákot a maradék porcukorral és  a kandírozott gyümölcsöket összekeverjük. A tejben áztatott kifliket egyenként beforgatjuk a mákos keverékbe és egy kerek vajjal vastagon kikent jénai tálba sorakoztatjuk szorosan egymás mellé.Nekem több emelete lett.Az egészet megkenjük a lekvárral.Kevés porcukorral a tojásfehérjéből kemény habot verünk és azt egyenletesen eloszlatjuk a mákos guba tetején.Én kis szarvakat húztam felfelé a habból.Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hab megkeményedik és a kis csúcsok egy picit megbarnulnak.Kb. 10-15 perc.
Melegen tálaljuk!Aki úgy gondolja még egy kis lekvárt adhat mellé.

Jó étvágyat! 

A mákos guba főétel vagy desszert???
Gondban vagyok vele....Szerintem desszert,de mindig a főételek között találtam meg és korábban is annak készítettem el csak kandírozott gyümölcsök nélkül. Nemrég valahol azt olvastam,hogy bizonyos helyeken ez volt régen a karácsonyi főétel.Nos,most nekünk is az volt,bár nem karácsonykor,hanem advent 4.vasárnapján,de karácsonyinak tudtuk be:)





3 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki:) Imádjuk a mákos gubát és idén én is valami ilyesmi formában képzelem el. Nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  2. Szuper! Már alig várom! De ez a tempó amit lenyomsz, hát az valami ember feletti! Már attól elfáradtam, hogy elolvastam! :)

    VálaszTörlés
  3. Alexa!Igen,ez már nem normális,de hamarosan vége lesz. Remélem akiknek készül azok is meg lesznek vele elégedve.Jövőre nem megyek bele ebbe a"játékba"!:)
    A Flódni nem bonyolult,de a 4 lapot muszáj kinyújtani,szóval szedd össze minden kedved és erőd!:)
    Puszi!

    Trollanyu!Nagyon izgalmas ízvilágot alkot a mák és a kandírozott narancs és citrom,na és a marmalade-én a lidl-ben vettem ezt a levárt,isteni finom!Laktató és fenséges!Királyi lakoma karácsonyra!.)

    VálaszTörlés