Keresés ebben a blogban

2011. december 31., szombat

Szabolcsi töltött káposzta arab beütéssel:)

Mivel is zárhatnám az idei évet,mint a kedvenc töltött káposztámmal,a szabolcsival.Az arab beütést az adja,hogy rizs helyett bulgurral készült és használtam hozzá egy különleges fűszerkeveréket,amit Zsuzsim hozott Egyiptomból.
A szabolcsi töltött káposzta paradicsommal készül,s először Petiméknél ettem Nagykállóban.Az anyukája készíti a legfinomabbat fele disznó- és fele kacsahúsból,finom kis picike ,de elegáns töltéseket.Én a paradicsomon kívül azért biztos ami biztos alapon még picit tejföllel is díszítem,csak hogy megtegye a hatását:)
Nekem nem állt rendelkezésemre kacsahús,így csak disznóhúsból készült és még én is ettem belőle,pedig  a disznóhúst nem szeretem.De egy évben egyszer-na jó idén ez a 2.és egyben az utolsó-eszem egy jót belőle,csakis a Töltött káposzta tiszteletére:)




Szabolcsi töltött káposzta arab beütéssel

Hozzávalók: 

- 1 kg darált hús (disznó,vagy disznó és kacsa vegyesen)
- 50 dkg bulgur ( vagy csak simán rizs)
- só
- bors
- egyiptomi marhahús fűszerkeverék 
- 2 teáskanál pirospaprika
- 3 evőkanál olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 nagy fej édes fehérkáposzta
- paradicsompüré 700ml

 A káposzták torzsáját kivágjuk és a torzsályukkal lefelé forrásban lévő vízbe tesszük és puhára főzzük,hogy hajlékonyak legyenek a levelek. Kiszedjük és hűlni hagyjuk.A hagymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk,majd összekeverjük a hússal, a bulgurral és a fűszerekkel.A hajlékony káposztaleveleket megtöltjük.A megmaradt apró káposztát  egy mély edény aljára tesszük,majd erre jönnek a kis töltött káposzták szorosan egymás mellé,amíg el nem fogynak. Felöntjük annyi vízzel,ami majdnem ellepi.Ha van otthon füstölt oldalasunk az is mehet rá-nekünk nem volt. 500ml paradicsompürét öntünk rá ,majd felforraljuk.Később mehet még rá paradicsompüré.Forrás után kb. 40 percig főzzük még,de addig amíg puha nem lesz.Elzárjuk és melegen tálaljuk.Tálalásnál mehet még rá paradicsompüré vagy aki úgy szereti mint én,még egy kis tejföllel is meglocsolhatja. 

Jó étvágyat!




Boldog Új Évet Kívánok Minden Kedves Olvasómnak!!!!

17 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a szabolcsi töltött káposztád, nagyon szeretem én is. Boldog, békés, egészségben, szeretetben és sikerekben gazdag új évet kívánok Neked és Petidnek is!
    Szeretettel:
    Mrita

    VálaszTörlés
  2. A töltött káposztából én sem tudok sokat enni, a bulgurt pedig szeretjük mi is!! :)
    Boldog Új Évet Nektek is kedves Kriszta!! :)

    VálaszTörlés
  3. Egészségben és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Mindenfajta töltött káposztát szeretek, ezt is:) Legközelebb én is megbolondítom valami szokatlan fűszerrel. BÚÉK:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen!!!Nektek is Nagyon Boldog Új Évet!!!

    VálaszTörlés
  6. Az egyik legjobb dolog ebben az évben az volt, hogy megismerhettelek és olvashatom az írásaidat! Kívánok Neked és Családodnak sikeres, egészséges, boldog új esztendőt és sok olvasót! ;)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Kriszta,
    Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok Nektek!!
    Szeretettel:Jutka

    VálaszTörlés
  8. Kedves Kriszta,
    Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok Nektek!!!
    Szeretettel:Jutka

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépen Köszönöm Mindenkinek!!!
    Szilabi!Én is nagyon örülök,hogy megismertelek,nekem is az egyik legjobb dolog a tavalyi évben!:)
    Sikerekben , Egészségben és Boldogságban gazdag legyen ez az év mindannyiunk számára!!!!

    VálaszTörlés
  10. Boldog új évet kívánok!!! :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen!Viszont kívánom én is!

    VálaszTörlés
  12. 1 kg húshoz 50 dkg rizs kegyetlenül sok, ez csak elírás lehet! Nyáron nem árt paradicsommal készíteni, de télen is jobb a konzervben kapható hámozott paradicsommal, mint sűrítménnyel!

    VálaszTörlés
  13. A recept anyósomtól való,neki,nekünk nem sok.Nekünk ez vált be.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Kriszta!Tipikusan azt a hibát követte el Ön is amit évszázadokon át elkövettek Szabolcsban és az egész országban a háziasszonyok,nevezetesen azt,hogy eltért a recepttől.Ráadásul amit Nagykállóban evett,az sem szabolcsi töltött káposzta!Ennek az ételnek az eredeti receptjét ma már csak egy két idősebb ember,illetve néhány hagyományőrző ismeri és készíti!Én az utóbbiakhoz tartozok és szabolcsi vagyok.Ha valakit komolyan érdekel a valódi recept,jelezze és szívesen leírom!

    VálaszTörlés