Keresés ebben a blogban

2011. február 28., hétfő

Díj,recept(Mákos-meggyes rácsos pite torta)

Ma is kedveskedek egy újabb recepttel.Egy pompázatos mákos-meggyes rácsos pitével.A recept a 66 Karácsonyi édesség c. receptkönyvből való,melyet Lajos Mari és Hemző Károly írt,szerkesztett.Két éve már,hogy tulajdonosa vagyok ennek a remek munkának.Ez a könyv számomra kincs.Gyönyörű fotók,pompás desszertek,egyszerű és pontos leírások.
A pitéről annyit elöljáróban,hogy Mennyei finom!A mákos krém és a meggy olyan szín- és ízharmóniát alkot az édes omlós tésztán, hogy vétek lenne egy szeletnél megállni.Kiváló Karácsonyra,de bármilyen más alkalomra is!Figyelem!Élesztővel készül,de nem kell keleszteni!

És egy díj,melyet a Drága Hobbychef   -től kaptam ma!Ezt a díjat ő hozta létre!A nevére kattintva megnézhetitek pompás,ínycsiklandó receptjeit és nagyszerű blogját!Szorgos,kitartó követőm!Nagyon Szépen Köszönöm a díjat itt is!!!
A díjam:



Most pedig jöjjön a recept:

Mákos-meggyes rácsos pite (általam átfogalmazott szöveggel)


Hozzávalók: a tésztához: 1,5 dl tejföl,20 g friss élesztő, 1 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg Rama vagy vaj, 50 g porcukor, 1 csipet só, a forma kikenéséhez pici vaj vagy margarin és a recept szerint 1 tojássárgája a lekenéshez-nekem 2 kellett.
A töltelékhez: 50 g mazsola, 3 evőkanál rum, 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/4 kiskanál őrölt fahéj, 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 nagy üveg magozott meggybefőtt.

A tésztához mikróban 40 másodperc alatt meglangyosítjuk a tejfölt.Elkeverjük benne az 1 tojást és az élesztőt,és félretesszük.A lisztet kimérjük egy nagyobb tálba,hozzáadjuka szobahőmérsékletű margarint, a porcukort és a sót,elkeverjük.Hozzákeverjük az élesztős tejfölt és jól összegyúrjuk.2 cipót formálunk belőle és félretesszük.(aki szeretné és nem ér rá ,egy éjszakára nyugodtam berakhatja hűtőbe,majd másnap folytathatja). A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük,lecsepegtetjük és a rummal meglocsoljuk,így hagyjuk állni,amíg fel nem használjuk.A mákhoz hozzáadjuk a porcukrot,a vaníliás cukrot, a fahéjat,a  szegfűszeget,a tejfölt,a citrom reszelt héját és végül a rumos mazsolát  a rummal együtt.Jól elkeverjük.A meggyet egy tálba leszűrjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.Egy kerek cakkos pite formát( 30cm átmérőjű) vékonyan kikenünk vajjal és meghintjük liszttel,a felesleget kirázzuk belőle.Az egyik cipót lisztezett deszkán kb. 36 cm átmérőjű nagy körre nyújtjuk,majd feltekerjük nyújtófára és a sütőformába tesszük.A tésztát a forma aljához és oldalához igazítjuk,nyomkodjuk és a túllógó széleket levágjuk,félretesszük.A tészta alját villával megszurkáljuk.Egyenletesen elkenjük rajta a mákos krémet és a tetejét megszórjuk a lecsepegtetett meggyel.
A tészta peremét megkenjük tojássárgájával.A második cipó 2/3 -ad részéből kisujjnyi vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a tortát.Az alsó rácssort megkenjük tojássárgájával ,majd úgy fektetjük rá a másodikat.A maradék tésztát összegyúrjuk és vékony rudakat sodrunk belőle,2-2 rudanként zsinórszerűen összetekerjük és a tészta peremére nyomkodjuk.Így el is készült a szegély.Megkenjük a maradék tojássárgájával és a recept szerint 1órán át sütjük,nekem 45 perc elég volt.(egyébként tűpróba!)Ha nagyon pirulna a teteje egy alufóliával lazán letakarhatjuk.

Jó étvágyat!

Elkészítés képekben:





















2011. február 27., vasárnap

Gratin dauphinois

Forrás: Francia kulinária (Vince Kiadó)
Magyarul: Csőben sült burgonya.
Francia találmány,a könyvben leírt recept alapján készült,ahol fotó nélkül szerepel.
Kiváló magában illetve húsokhoz.


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 gerezd fokhagyma(én 2-t használtam), 3 tojás, 2,5 dl tejföl, 2,5 dl tej, só,bors,1 csipet szerecsendió.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagyon vékonyan felszeleteljük.A fokhagymát meghámozzuk és összepréseljük,majd egy tűzálló tálat bedörzsölünk vele.Rétegenként egymásra rakva beletesszük  a burgonyaszeleteket.A tojásokat felverjük  a tejföllel és  a tejjel.Sóval,borssal és szerecsendióval fűszerezzük.Ezt  a krémet a burgonyára öntjük.Előmelegített sütőben 75 percig sütjük.


Bon appétit! 

2011. február 26., szombat

Rózsafánk

Nem tudom mely napig tart a farsangi időszak,de aki még szeretne farsangolni és sütkérezni,annak nagyon ajánlom ezt a fánkot!A receptet Jasmine-nál találtam,melyet itt nézhettek meg,innen erre a linkre kattintva tölthettek le:
Rózsafánk

Így én most nem is írnám le a receptet,nézzétek meg az ő oldalát is!Nagyon ajánlom kezdőknek is,mert nagyon egyszerű elkészíteni!Nagyon finom és persze mutatós!Élesztőmentes!!!
Megjegyzés:Én a virágokat a közepüknél pici tojásfehérjével ragasztottam össze!Nem jöttek szét sütés közben.
A fotókon kiderül,hogy nekem hogy sikerültek a fánkok!

A végeredmény

És a kezdetek: 



2011. február 25., péntek

Citrommal sült hal indiai répa curryvel


Hozzávalók 4 főre: 1 csomag tengeri halfilé, 1 citrom,Madras curry indiai fűszerkeverék, 1 kg sárgarépa, lenmag, olívaolaj ,só,kurkuma, chili,koriander és garam masala fűszerkeverék.

A halat a Madras curryvel befűszerezzük és olívaolajjal kikent tűzálló tálba helyezzük.A citromot megmossuk és felszeleteljük,majd befedjük a halszeleteket.Alufóliával letakarva 45 perc alatt készre sütjük.Közben olajat forrósítunk egy serpenyőben és a megpucolt csíkokra vágott sárgarépát belehelyezzük,megszórjuk 1 evőkanál lenmaggal és 5 percig így sütjük.Ezután sózzuk és fűszerezzük ízlés szerint kurkumával, chilivel,apróra vágott korianderrel és  a garam masalával.Egy kevés vizet öntünk rá-kb. 1,5 dl-t.Így sütjük még kb. 15 percig,hogy megpuhuljon.
A citromos hal mellé tálaljuk.

Jó étvágyat!

2011. február 24., csütörtök

Csokimámor tortácskák avagy egy csokitorta átszabva

Ha úgy tetszik egy olyan muffinról vagy cupcakeről van szó,amelyből még Gombóc Artúr is degeszre enné magát!
Az ötletet egy csokitorta receptje adta,én átszabtam mini tortácskákba és kicsit feldobtam.
Hogyan is fogyasszuk ezt a csokicsodát:
1.lépés: Szívjuk magunkba  a fenséges csokoládé illatot.
2.lépés: A túllógó-sütés közben megemelkedett-ropogósra sült csokikérget körben lassan haladva harapdossuk és adjuk át magunkat ennek a kivételes ízkombináció élvezetének.
3.lépés: A csokikéreg behabzsolása után óvatosan szedjük le a muffinpapírt. Amikor elérkeztünk az aszalt szilvához,mely bársonyosságával omlik szét  a szánkban, csukjuk be a szemeinket és pár pillanatig élvezzük az ízeket,arra gondoljunk,hogy minden szép és jó,minden rendben van körülöttünk.(Meditáljunk.)
Olyan csokicsoda ez,mely megdobogtatja szívünket!
Ajánlom depresszióval küzdőknek is!


Felolvasztunk gőz fölött 20 dkg min.56%-os kakaótartalmú étcsokit és hozzáadunk 1,5 dl olajat. 4 tojássárgáját felverünk 18 dkg aranybarna cukorral és hozzákeverjük a felolvasztott csokihoz.Beledolgozunk 0,5 dl rumot, 1 dl vizet, 22,5 dkg réteslisztet, 1 teáskanál őrölt fahéjat és fél tasak sütőport.A masszát muffinformákba töltjük úgy,hogy elsőnek csak 1-1 kanállal teszünk minden formába.Erre jön egy -egy nagy szem aszalt szilva,majd a másik réteg csokimassza.Tetejét mogyoró krokantokkal szórjuk meg. Előmelegített sütőben készre sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük!

Jó étvágyat!



2011. február 23., szerda

Almás rózsa

A következő receptet még tavaly találtam,kipróbáltam és Itt  letölthető!Hagy csapjak egy reklámot Jade konyhájának ezzel!
Egy újabb példa arra,hogy mi mindenre jó  a leveles tészta.Akkor ez így sikerült.
Nagyon finom!


2011. február 22., kedd

A legfinomabb omlós házi kakaós keksz

Többen kértek már egy újabb,afféle "Kriszta-módjára" sütit .Nos,íme egy aprósütemény.Ez egy nagyon egyszerű keksz recept,kezdők is bátran hozzáfoghatnak elkészíteni,mert nem igényel nagy gyakorlatot!Az íze pompás,nem lehet megállni 5-6 darabnál.Teához vagy kávéhoz nagyszerű,de gyerekek iskolába is vihetnek magukkal egy zacskó házi kakaós kekszet.


Omlós házi kakaós keksz: 35 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 1 kis fiola vanília eszencia, 40 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 8 dkg kakaópor, kókuszreszelék és málnadzsem.
A Ramát, a cukrot és  a vaníliaeszenciát fakanállal habosra keverjük.A lisztet és a kakaóport a habos keverékbe szitáljuk és kézzel simára dagasztjuk.Ha szükséges lisztet adunk hozzá.Olyasmi állaga lesz,mit a kókuszgolyónak.A tésztából kis gömböket formálunk és óvatosan kókuszreszelékbe forgatjuk.Ezután tenyérrel kicsit lelapítjuk,közepébe mélyedést nyomunk.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a kekszeket és mindegyik mélyedésbe teszünk egy fél kávéskanál málnadzsemet.
Előmelegített sütőben keményedésig sütjük.(kb. 15-20 perc).Én 35 db kekszet és 15 db szív formát sütöttem belőle.(össz. tehát 50 db kekszet)A szív formáknál a széleket szintén kókuszreszelékbe mártottam.
Miután kihűlt hozzáláthatunk falatozni!Ahol van gyerek,ott biztosan hamar elkapkodják majd!Ahol nincs,ott is!:-)

Jó étvágyat!

Megjegyzés: A lekvárt helyettesíthetjük pl.cukrozott cseresznyével is.Kókuszreszelék helyett pedig használhatunk durvára vágott mogyorót .

Még több kép:





2011. február 21., hétfő

Rozmaringos báránytokány fetás-túrós dödöllével


Rozmaringos báránytokány: 3-4 evőkanál olaj, 80 dkg báránycomb, só,bors, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, rozmaring és 1 dl száraz vörösbor.
A húst csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk  a húst,a fokhagymát (szeletelve), a sót, borsot és  a rozmaringot.Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje és puhára pároljuk.Ez kb. 1,5 óra.


Fetás-túrós dödölle/ganca: 10 db közepes méretű krumpli, 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, só, 2 vöröshagyma, olaj, egy marék házi túró és egy nagy marék feta sajt.
A krumplit sós vízben puhára főzzük és saját levében krumplitörővel összenyomjuk.Apránként hozzákeverjük a lisztet és az előzőleg megpirított hagymát.Egy tűzálló tálat olajjal vagy vajjal kikenünk és kanállal beleszaggatjuk a dödölle masszát.Megszórjuk túróval és fetával.Betesszük a sütőbe és kb. 30 perc alatt megpirítjuk.A tokány mellé tálaljuk.

Jó étvágyat!

Báránytokány

Dödölle

2011. február 3., csütörtök

Almával és túróval töltött pitetorta

Ez aztán az igazi téli gondűző csemege!
Lapult még  a fagyasztóban "anyós-féle" házi túró,a  kamrában alma,és még karácsonyról maradék maroknyi dió.Az ötletet pedig a Kiskegyed Konyhája februári száma adta.Változtatásom: dupla adag töltelékkel készítettem,dióval szórtam meg és a leírásán is variáltam.
Isteni finom és szerintem bárki el tudja készíteni!


Hozzávalók a tésztához: 5 dkg étkezési keményítő, 10 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg cukor, 7,5 dkg Rama.
A töltelékhez: 50 dkg alma, 50 dkg házi túró, 4 tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 citrom reszelt héja és leve.
Tetejére: darabos dió.

A tészta hozzávalóit könnyű linzerhez hasonló tésztává gyúrom össze és 30 percre a hűtőbe teszem.
Közben az almákat meghámozzuk,négybe vágjuk,magházát eltávolítjuk és felszeleteljük.Én egy kis citromlével meglocsoltam,így nem barnult be.A töltelékhez a túrót villával összetörjük és elkeverjük a tojások sárgájával, a cukorral,a keményítővel,a citrom reszelt héjával és levével. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a túrós masszába. Enyhén lisztezett deszkán nagy kör lappá nyújtjuk a tésztát és vajazott kapcsos tortaformába tesszük úgy,hogy pereme is legyen.Erre halmozzuk körben az almaszeleteket és ráöntjük a túrós masszát is.A végén megszórjuk dióval.A túró szépen meg fog sülni,a keményítőtől pedig nem lesz folyós, afféle lágyabb tészta állagú lesz és nagyon könnyen lehet majd szeletelni!A tésztaszéleket  a töltelékre hajtottam így szépen belesült.
Előmelegített sütőben -gázsütő 1-2 fokozatán kb. 45 percig sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy jól átsült-e.
Langyosan és hidegen is egyaránt nagyon finom!

Jó étvágyat!







2011. február 2., szerda

Diós-sütőtökös-mazsolás pillangók

Ötlet: a www.marykonyha.blogspot.com  oldalról való ( Diós pillangó/ Limara  )! Könnyen elkészíthető finomság.Elővettem a fűszeres sütőtöklekváromat,amit még novemberben készítettem és azzal kentem meg a tésztát sárgabarack lekvár helyett.
Nagyon finom!






Hozzávalók: 2,7 dl tej, 1-1,5 teáskanál só, 0,5 dl étolaj, 1 tojássárgája, 60 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő.
Töltelék: fűszeres sütőtöklekvár, 2 marék mazsola, 20 dkg darált dió és kb. 12 dkg cukor.
Díszítés: darabos dió.

Az élesztőt langyos , cukros tejben felfuttattam és a többi tészta hozzávalóval tésztát dagasztottam.Meleg helyen 1 óra alatt a  duplájára kelesztettem. Ezután enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam,megkentem a lekvárral,megszórtam a dió és cukor keverékével és mazsolával.Feltekertem,mint  a bejglit és trapézokra vágtam.Minden trapéz közepét egy fakanál nyelével lenyomtam és megkentem tojásfehérjével,tetejét darabos dióval kiraktam.Így még 15 percet letakarva kelt.Ezután előmelegített sütőben,sütőpapíros tepsiben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.Ahol kifolyt egy kicsit a lekvár,még finomabb,ropogós lett!
Langyosan,hidegen egyaránt finom!

Jó étvágyat!



2011. február 1., kedd

Körtés finomság

A következő finomságot délutánra vagy estére ajánlom. Esetleg egy pohár Tokaji Aszú mellé.


Hozzávalók: 3-4 darab téli körte,dió,fél doboz Apetina sajt és fahéj.

A körtéket megmosom,félbe vágom és magját eltávolítom .Egy tányérra rakom.A sajtból kis szeleteket vágok és mindegyik körtébe teszek egy-egy darabot.A diódarabokat a körte mélyedéseibe teszem és  a sajtra is párat.Mikróban megmelegítem 10 perc alatt az egészet.Végül őrölt fahéjjal megszórom és tálalom.

Jó étvágyat!