Keresés ebben a blogban

2012. január 15., vasárnap

Csöröge fánk farsangra

Régen,amikor még gyereknek számítottam szerettem a farsangot ,de csakis a bál miatt,amin igyekeztem mindig részt venni és  természetesen anya mindig kreált nekem valami frappáns jelmezt,amivel néha nyertem is.Aztán szerencsére sikerült ezt a vállalkozását hamar leépítenem....:) Ma már nem rajongok a farsangért,de mondjuk bálba sem járunk már.
Később egyre jobban kezdtem értékelni azt,amikor fánkot sütött,s még később amikor ezt már tovább is fejlesztette és pudingos krémmel töltve tálalta.Nem vagyok egy fánk rajongó,de ilyenkor legalább kettőt legyűrtem.Többet viszont nem,mert nem igazán szeretem.Jóval korábban Csörögét is sütött,ezt valahogy jobban kedveltem,talán azért,mert vékony volt és jó ropogós.
Most én is sütöttem egy adagot,mert kíváncsi voltam,hogy eltalálom-e azt az ízt,amelyhez hasonlót gyerekkorom óta még nem  ízleltem.És csodás csodája sikerült!
Ez a legegyszerűbb fánk a világon,az tuti.Jane Austen : Mansfield park filmre vitt igazi remekműve mellett a házi sárgabaracklekvárommal szépen elfogyasztottuk kettecskén ezen a szeles "inkábbmaradjunkbent " vasárnap délutánján:)


Csöröge vagy forgácsfánk

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 150ml tejföl-én 20%-osat használtam
- 2 g porcukor
- 5 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- csipet só

A sütéshez: étolaj

Továbbá:

- porcukor
- sárgabaracklekvár
- kevés rum

A lisztet a vajjal morzsoljuk össze és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kézzel dagasszuk hólyagosra,simára és 10 percre letakarva tegyük a hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és derelyevágóval egyforma négyzetekre vágjuk fel. A négyzetek közepébe vágjunk egy metszést és az egyik sarkát húzzuk át a metszésen.Így formázzuk forgácsalakúra. Forró olajban süssük világosbarnára mindkét oldalát és a felesleges olajat itassuk le róla.Még melegen szórjuk meg-vagy forgassuk meg-porcukorban,majd rummal elkevert sárgabaracklekvárral együtt tálaljuk.Frissen az igazi!

Jó étvágyat!

nyersen

sülve

Egyéb fánkos receptjeim:





11 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a csöröge fánkot! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Szuper fánkjaid vannak! A csöröge fánkot Én is imádom! Viszont nem tudom, hogy miért, de eddig még csak egyszer készítettem. Gyerekkoromban a szomszéd öreg néni készített sokszor csöröge fánkot (Ő olyan volt nekem, mintha a nagymamám lett volna, úgy is mondhatnám, hogy pótnagyi volt:)). Ő mindig kakaóporos porcukorral szórta meg a tetejét... hmmm... isteni volt. Nagyon szép a tied is, most meg tudnék falatozni belőle egyet, kettőt, hármat... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a csöröge fánkod!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!
    A kakaós porcukor is jó lehet,de akkor a fahéjas sem lehet rossz!:) Esetleg mellé egy kis almalekvár...Mmmmm..NA ,majd így is ki lesz próbálva:)

    VálaszTörlés
  5. Ma én is fánkot sütöttem, egy másfajtát. De legközelebb a csöröge lesz a soros!:)

    VálaszTörlés
  6. Szeretjük! :) Ilyen szépeket még nem is láttam! ;)

    VálaszTörlés
  7. Hát, egy meghiúsult pogácsa-projekt után (a juhtúró valahogyan kifelejtődött a bevásárlásnál, anélkül meg nem akartam megcsinálni, ítéletidő lévén nem egyszerű ide-oda leugrani ahol lehet kapni) más után kutakodtam.Ez a fánk nekem is gyerekkori emlékeket ébresztett, gondoltam: jöhet. Húú, nem csalódtam/tunk.Nem lettek annyira tökéletesek mint a tiéd, de így is nagyon fincsi lett!Csak kevés.:) Legközelebb dupla adag készül!Ja, és a férjemnek jutott eszébe, hogy ezt a mamája herőcének hívta. Az enyém is!

    VálaszTörlés
  8. Örülök,hogy ízlett!:) Mi is egyszerre befaltunk a múltkor,én is ugyanezt mondtam,hogy legközelebb dupla adaggal készülök!
    Herőce,csőrege,csöröge és forgácsfánk-én ezeket hallottam....

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek a csörögéid, igazán formásak!:-)) Most itt az ideje, sütigélünk!!!

    VálaszTörlés