Keresés ebben a blogban

2012. január 28., szombat

Kakaós-mazsolás-likőrös csiga

Első lépésként egy valódi kelt tésztás receptet készítettem ma el. Feladtam a leckét magamnak,mert kelt tésztát készíteni azért nem olyan egyszerű sokaknak.Nekem már van gyakorlatom benne,de azért mindig ott a kérdés,hogy az élesztő tényleg friss-e és elvégzi a dolgát?!Szerencsémre elvégezte,pedig időközben igen hamar lemondtam már róla.A tésztám viszont csodásan megkelt és a végeredmény is elégedettséggel töltött el.



Egy már meglévő receptet alakítottam át és turbóztam fel.Efféle átalakítás rám is rám férne!:)


Kakaós-mazsolás-likőrös csiga

Hozzávalók:

- 5 dl tej
- 1 cs.friss élesztő
- 70 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg teavaj
- 6 evőkanál kakaópor
- 8 evőkanál házi vaníliás cukor
- 15 dkg mazsola
- 1 dl mandulalikőr

A locsoláshoz:

- 1 dl tej 
- 1 evőkanál cukor

A tejet meglangyosítom és  az élesztőt felfuttatom benne.A lisztet,a cukrot és a sót elkeverem és egy mélyedést csinálok a közepébe. Ebbe öntöm a tejes élesztőt. Az egészet jól összedolgozom és letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztem. Amikor duplájára kelt ,lisztezett deszkára borítom és ököllel a levegőt kiütögetem belőle,s az egészet jól összegyúrom.Egy éles késsel középen két egyforma bucira vágom,majd a bucikat kinyújtom,kb. 5mm vastagságúra. A vajat megolvasztom és azzal megkenem a kinyújtott tésztát. Megszórom a kakaó és cukor keverékének a felével. A likőrbe áztatott mazsola feléve megszórom.A tésztát a hosszabbik végénél fogva szorosan feltekerem és 3-4 cm vastag csíkokra vágom fel.A darabokat felfelé fordítva vajazott kapcsos tortaformába helyezem egymás mellé szorosan.Kb. 22db kis tekercs lesz a 2 nagy tekercsből.A maradék olvasztott vajjal megkenem a tetejüket és egy kevés likőrös mazsolával megszórom.Előmelegített sütőbe teszem 20 percre,majd kiveszem és  a cukros langyos tejjel megöntözöm. Visszateszem a sütőbe még 10 percre és készre sütöm.20 percig hideg kövön pihentetem , majd a tortaforma szélét eltávolítom.Így hagyom pihenni.A tészta könnyen foszlós,így könnyen fogyasztható és tekercselhető.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.A kakaó sok helyen olvasztott csokihoz hasonló állagú-nekem ezek a falatok a legfinomabbak!

Jó étvágyat!

szép kelt tészta

nyújtás

töltés

készek a tekercsek

és  a végeredmény

"mennyei rózsakoszorú"

kóstolás







8 megjegyzés:

  1. Szépséges4 Én narancsosban szoktam ilyet készíteni.

    VálaszTörlés
  2. Hajrá Kriszta!

    A rózsakoszorú gyönyörűséges lett :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen mindkettőtöknek!

    VálaszTörlés
  4. Igaza van a barátnődnek, kívánom, hogy mihamarabb gyógyuljon meg lelked!! :) A keltészták a kedvenceim, és még sosem történt meg, hogy az élesztő cserben hagyott volna, így imádom én is sütni és variálni! Sósan édesen bármikor jöhet!! :) Nagyon finomak lehetettek ezek a csigabigák!!!! :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép és étvágygerjesztő a koszorúd. Nagyon klassz lett a tésztája!:))
    És türelmet önmagadhoz, mert az békességet hoz a léleknek is:))

    VálaszTörlés
  6. Ahhoz,hogy rendben legyek magam körül is rendben kell lennie mindennek,jelenleg csak egy ilyen van,semmi más nincs rendben.Összetett nagyon,de megpróbálom a "rendetlenség"ellenére is.Ha pedig az engem körülvevő emberek nem változnak,akkor nehéz dolgom lesz továbbra is...

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. szandika vok és a tanárnő túl fogja tenni magát ezen is mint a többin mert a remény hal meg utoljára!!!!
    remélem minden rendben lesz szeretjük magát és mi is itt vagyunk magának!!!!

    VálaszTörlés
  8. Drága Szandi!Köszönöm szépen!Megható....

    VálaszTörlés