A recept jó nagy adag,6-7 személyre szól.Ideális az olyan baráti összejövetelekre,ahol sokan szeretik a különleges ízeket,vagy csak szeretnek együtt enni,jót enni!
Rizottó olaszosan
Hozzávalók 6-7 főre:
- 600g barnarizs
- só
- kurkuma
- kahirói shoarma egyiptomi fűszerkeverék-vagy garam masala,de akár el is hagyható
- 2 db nagy vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 darab vékonyra szeletelt fokhagyma
- 2 kiskanál pirospaprika
- 1 kg félig kiengedett mirelit zöldborsó
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet őrölt feketebors
- 1 nagy csipet szárított oregano vagy ha van friss oregano 1 jókora kanálnyi
- 1 nagy csipet szárított bazsalikom vagy friss 1 jókora kanálnyi
- 2x400g hámozott paradicsom
- 2 db nagyobb friss paradicsom
A tálaláshoz elengedhetetlen:
- 20 dkg eredeti olasz parmezán( reszelve 7 főre)
- 1-1 kanálnyi bazsalikomos pesto(saját vagy Alnatura-DM)
A rizst a sóval és a fűszerekkel 3szoros mennyiségű vízzel együtt puhára főzünk kb. 1 óra alatt,majd lefedve puhulni hagyjuk.
A hagymákat olajon kicsit megpároljuk,majd a paprikával fűszerezzük.1 percig pirítjuk.Hozzáadjuk a borsót,majd a többi fűszerrel és a sóval ízesítjük. Elkeverjük. Erre jön a hámozott paradicsom és a közben megmosott és kockákra vágott friss paradicsom.Az egészet jól elkeverjük,a hámozott paradicsomot fakanállal kicsit lenyomkodhatjuk és fedő alatt pároljuk addig amíg a borsó villával könnyen átszúrható lesz,de ne legyen túl puha,csak éppen hogy!Amikor kész,hozzáadjuk a puha riszt és elkeverjük.A gázt elzárjuk és fedő alatt pihentetjük negyed órát.Ezután még melegen tányérokba szedjük és mindegyik kupac rizottóra reszelünk egy jó adagot a parmezánból,majd az egész tetejére teszünk egy-egy kanálnyit a pestóból. Akinek akad otthon friss bazsalikomja,azzal is díszítheti.
Nagyon-nagyon finom!
Jó étvágyat!
Hát hogy máshogy készülne a risotto, ha nem olaszosan :-)))) Viki
VálaszTörlésAkár máshogy is..én megoldom,bízd rám!:)Találtam már így is,úgy is rizottó receptet.Az enyém inkább egyveleg,mert a rizsen egyiptomi fűszerkeverék van:)
VálaszTörlés