Keresés ebben a blogban

2012. március 14., szerda

Rizottó olaszosan avagy egy Olasz rizottó?:D

Isteni rizottó,de nem  rizottó rizsből,hanem barnából,nagyon egészségesen!Rizs helyett farfalle vagy fussili tészták is jól passzolnak hozzá.Saját ötletem az egész és nagyon megéri elkészíteni,s ha megízleljük fennáll annak a veszélye,hogy rá fogunk szokni a gyakori elkészítésére!:)
A recept jó nagy adag,6-7 személyre szól.Ideális az olyan baráti összejövetelekre,ahol sokan szeretik a különleges ízeket,vagy csak szeretnek együtt enni,jót enni!


Rizottó olaszosan

Hozzávalók 6-7 főre:

- 600g barnarizs
- só
- kurkuma
- kahirói shoarma egyiptomi fűszerkeverék-vagy garam masala,de akár el is hagyható
- 2 db nagy vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 darab vékonyra szeletelt fokhagyma
- 2 kiskanál pirospaprika
- 1 kg félig kiengedett mirelit zöldborsó
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet őrölt feketebors
- 1 nagy csipet szárított oregano vagy ha van friss oregano 1 jókora kanálnyi
- 1 nagy csipet szárított bazsalikom vagy friss 1 jókora kanálnyi
- 2x400g hámozott paradicsom
- 2 db nagyobb friss paradicsom

A tálaláshoz elengedhetetlen:

- 20 dkg eredeti olasz parmezán( reszelve 7 főre)
- 1-1 kanálnyi bazsalikomos pesto(saját vagy Alnatura-DM)

A rizst a sóval és a fűszerekkel 3szoros mennyiségű vízzel együtt puhára főzünk kb. 1 óra alatt,majd lefedve puhulni hagyjuk.
A hagymákat olajon kicsit megpároljuk,majd a paprikával fűszerezzük.1 percig pirítjuk.Hozzáadjuk a borsót,majd a többi fűszerrel és a sóval ízesítjük. Elkeverjük. Erre jön a hámozott paradicsom és  a közben megmosott és kockákra vágott  friss paradicsom.Az egészet jól elkeverjük,a  hámozott paradicsomot fakanállal kicsit lenyomkodhatjuk és fedő alatt pároljuk addig amíg a borsó villával könnyen átszúrható lesz,de ne legyen túl puha,csak éppen hogy!Amikor kész,hozzáadjuk a puha riszt és elkeverjük.A gázt elzárjuk és fedő alatt pihentetjük negyed órát.Ezután még melegen tányérokba szedjük és mindegyik kupac rizottóra reszelünk egy jó adagot a parmezánból,majd az egész tetejére teszünk egy-egy kanálnyit a pestóból. Akinek akad otthon friss bazsalikomja,azzal is díszítheti.

Nagyon-nagyon finom!

Jó étvágyat!






2 megjegyzés:

  1. Hát hogy máshogy készülne a risotto, ha nem olaszosan :-)))) Viki

    VálaszTörlés
  2. Akár máshogy is..én megoldom,bízd rám!:)Találtam már így is,úgy is rizottó receptet.Az enyém inkább egyveleg,mert a rizsen egyiptomi fűszerkeverék van:)

    VálaszTörlés