A legfrissebb NLK-ban láttam egy receptet,s gondoltam elkészítem Petinek,ha már én egy időre száműztem a sütiket.A receptben mák volt írva,én őrölt törökmogyorót használtam-még karácsonyról maradt meg két csomaggal.( Így majd a a másik csomagot is fel kell használnom!)
A mennyiségen is változtattam,rögtön dupla adaggal indítottam.Peti szerint nagyon jól sikerült,amit már az illata is elárult sütés közben és miután kivettem a sütőből.Jó kis péksütemény.
Először a tésztából nagy háromszögeket szabtam ki és ezek szélesebb végeit kissé megnyújtva a töltés után feltekertem úgy,hogy a végén a 2 végét össze tudjam csípni.A maradék tésztából kis kifliket formáztam.Így nagyjából 30 darab kisebb-nagyobb kifli készült.A töltelék pont elég volt bele.A tészta gyorsan összeáll, élesztő kell bele,s a hűtőben kell pihentetni.A tészta csak sütés közben fog egy kicsit megemelkedni.
Jó vele dolgozni és legalább a maradék áfonya és mogyoró egy része is elfogyott.Mogyoró helyett mákkal,dióval vagy mandulával is készíthető.
A tojással való kenés meg is látszik a sütőpapíron,most elkapkodtam,máskor nem szokott lecsöpögni.
Vörös áfonyás-mogyorós kiflik
Hozzávalók:
- 3 dkg friss élesztő
- 30 dkg Rama
- 60 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2 mokkáskanál só
- 14 dkg cukor
- 2 egész tojás
- A kenéshez: 1-2 tojás felverve és átszűrve
A töltelékhez:
- 20 dkg darál törökmogyoró
- 10 dkg aszalt vörösáfonya feldarabolva
- 10 dkg cukor
- 2 db alma megpucolva és lereszelve
- 1 kiskanál őrölt fahéj-saját ötlet
- fél kiskanál őrült ánizs-saját ötlet
Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük.A lisztet a sóval,cukorral és a Ramával elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a 2 tojást és az élesztős keveréket is.Jól összegyúrjuk,ha kell kevés lisztet még adhatunk hozzá.Fóliával letakarjuk és 20-25 percig a hűtőben pihentetjük.
A töltelék összes hozzávalóját jól elkeverjük egymással és félretesszük.
A tésztát lisztezett deszkán téglalap nagyságúra nyújtjuk és nagyjából egyforma háromszögeket vágunk belőle.
Én a fél cm-re kinyújtott tésztát hosszában 3 részre vágtam,majd azokat felvágtam háromszögekre.
A háromszögek szélesebb végére helyezünk a töltelékből egy-egy kiskanálnyit és tetszés szerint( ahogy fent már említettem!) feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire helyezzük és a tojással megkenjük.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt.Miután megsült ,még forrón meghintjük porcukorral.
Jó étvágyat!
a sütőben...
péksüti tál
Kriszti ezek a kiflik csodálatosak!! Peti boldog lehet, hogy ilyen figyelmes vagy!! Én bizony nem tudnám megállni, hogy ne egyek a sütikből amiket készítek! :))
VálaszTörlésKöszi Barbi!
VálaszTörlésTudod,ha én egyszer valamit a fejembe veszek,akkor nincs megállás!Kitartó vagyok,ha egyszer eldöntöm,hogy Állj!-akkor az úgy is lesz!Viszont Petit pedig újra le kell fogyasztanom,már alig várja-akárcsak én,hogy lecsót együnk lecsóval a nyáron,mert az a legnagyobb kedvencünk!:)A sok túra pedig kötelező nálunk:)
Ó, ebből most fel tudnék falni vagy ötöt :)). Nagyon guszták !
VálaszTörlésEzek iszonyatosan csodálatos sütikék! Ezeknek holnap a tatyómba lenne a helyük, hogy a fiam meccsén, ha megéhezek, legyen nálam valami. Persze neki is hagynék a végére. Kriszti! Képzeletben fogom a kezed és segítek, hogy felállhass a dobogó legfelső fokára. Köszönöm az elismerő szavakat az újsággal kapcsolatosan. Remélem, örömödet leled benne, ha rendszeres olvasója leszel. Baráti ölelés, Laci
VálaszTörlésKöszönöm Laci!
VálaszTörlésNagyon kedves vagy hogy benéztél hozzám és a kedves szavak is jól estek!:)
Köszi Ami!Nem gondoltam volna,hogy ennyire tetszeni fog bárkinek is!
VálaszTörlés