A kalácsfonásnál végig követtem Eszter részletes fotóit és úgy gondolom,hogy elsőre egész jól sikerült,de legközelebb még szebb lesz!Petim jóféle Padlizsános rakott csirke mellé fogyasztotta eddig,de jó esélye van a kalácsnak arra is,hogy bundáskenyérként végezze és már egy kenyérpuding ötlete is körvonalazódott bennem,feltéve ha megéri,hogy megszáradjon:)
Barhesz/Challah
Hozzávalók:2 db 6-os fonatú kalácshoz:
- 7 pohár liszt ( egy pohár= 2,5 dl)
- 0,4 pohár cukor
- 3 tojás felverve
- 0,5 pohár olaj
- 2 dkg friss élesztő
- 2 pohár meleg víz
- 2 kk só
- a kenéshez: a recept szerint 1 tojássárgája ,nekem 2 kellett hozzá!
- a szóráshoz: szezámmag,lenmag és /vagy mák
A folyékony hozzávalókat jól elkeverjük és belemorzsoljuk az élesztőt.A szilárd anyagokat egy kelesztő tálba mérjük,majd az élesztős keveréket hozzáöntjük.Kézzel jól kidolgozzuk.40 percet letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és a levegőt kiütögetjük belőle.Kicsit átgyúrjuk.
4 részre osztjuk és mind a 4 tésztát még 3 részre.6darabot egyenlő hosszú rúddá sodorjuk és a képen látható
módon a rudak végeit összecsippentjük és elkezdjük fonni a könyv szerint.
részlet a könyvből
Miután elkészültünk egy sütőpapíros tepsibe vagy őzgerincformába tesszük még 30 percre kelni.A végén megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk a magokkal.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Legközelebb próbálok szebbet készíteni!
Jó étvágyat!
Szerintem nagyon szépek lettek, ahhoz képest hogy ez az első kísérleted! Én tegnap csináltam először hatos fonást (Farkas Vilmos videója alapján), de az enyém közel se lett ilyen szép. Kellemes húsvéti ünnepeket!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!Kellemes Ünnepeket!
VálaszTörlésNagyon szép kalács és cseles a fonás:)
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésCsodaszép kalácsok lettek!! A fonás leírás is nagyon jó!!! :)
VálaszTörlésKöszi Barbi!:)
VálaszTörlés