A fűszerezést és a hozzávalókat a napokban találtam ki. Keleties jellegű, ízvilágú,mégis fenséges tagine lett!
Sok idő után végre elégedett vagyok!:)
Szeretek újat alkotni és most aztán volt ihletem:)
Az én Bárány tagine-em
Hozzávalók:
- kb. 1 kg báránycomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál citromos olívaolaj (spanyol)
- 2 db paradicsom
- 1 kanál só, 1 kiskanál őrölt bors, fél kiskanál őrölt chili, fél kiskanál kurkuma,1 kiskanál őrölt koriandermag, 1 kiskanál őrölt ánizs, 1 kanál fahéj, 3/4 kiskanál őrölt kardamom, 1 kiskanál őrölt római kömény
- 400g 12-14 órát vízben ázott csicseriborsó
- 360 ml paradicsomlé
- 1 liter víz-és később még 1 liter ,amikor elfőtte a levét
- 1,5 kanál akácméz
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 20 dkg aszalt szilva
A tetejére:
- pirított szeletelt mandula
Köretnek:
- lestyános forróvízzel leöntött kuszkusz
A tagine elkészítése:
A báránycomb húsát alaposan levágjuk és felkockázzuk.A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.Az olívaolajon megdinszteljük ,majd az átnyomott fokhagymagerezdeket is hozzáadjuk.Erre jön még a felkockázott paradicsom.Beleöntjük a húst és kicsit pirítjuk.Az összes fűszert beletesszük és hozzáadjuk a leszűrt áztatott csicseriborsót is. Elkeverjük és felöntjük a paradicsomlével és az 1 liter vízzel. Felforraljuk,majd az első forrás után lefedve pároljuk nagyjából 100-110percig.Az utolsó 20 percben hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és ha kell , közben pótoljuk egy kis vízzel.Puhára pároljuk az egészet.
Tálaláskor a kuszkuszra halmozunk a tagine-ből és meghintjük pirított mandulaszeletekkel.
Használhatunk tagine sütőt is,de nekem sajnos nincs.
Jó étvágyat!
a báránycomb
A tagine-ről és a kuszkuszról:
A tagine
Jellemzően észak-afrikai, elsősorban marokkói edény, de így nevezik
a benne készült ételeket is. Két részből áll: alja serpenyőszerű tál,
a teteje viszonylag magas, kúp alakban végződik, és szorosan
illeszkedik az aljra. A kúp forma lényege az, hogy lehetővé teszi a
minimális folyadékkal történő főzést. Olyat is lehet hallani erről az edényről,
hogy eredetileg a sivatag forró homokjában főzték meg ebben a tálban
az ételeket, és a tetejére tették a főzőkanalat (azért olyan a formája).
Ha tagine-t vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy már gyártanak
csak tálalásra alkalmasakat is, ezek¬ben főzni nem lehet.
A hagyományos tagine agyagból készül, lehet mázas vagy mázatlan.
Az étel elkészítése egyszerű: az alapanyagokat betesszük az edénybe,
fűszerezzük, kevés folyadékot öntünk alá, majd alacsony hőfokon,
másfél-két órára magára hagyjuk. Ezalatt csodálatos ízek ala¬kulnak ki,
a húsok is puhára fő¬nek. A tagine-ban készült ételek körete
klasszikusan a kuszkusz. A tagine-t sütőben és tűzhe¬lyen is
használhatjuk,
ha gázon főzünk benne, használjunk lángelosztót; mindig
hideg főzőlapon vagy sütőben kezdjük a munkát, és alacsony
lángon/hőfokon „dolgoztassuk” az edényt.
Ha sokáig akarjuk élvezni ezt a háziasszony-kímélő eszközt,
néhány szabályt érdemes betartanunk: első használat előtt kb.
egy órára áztassuk vízbe, majd dörzsöljük be az edény belsejét olajjal,
és tegyük hideg sütőbe. Állítsuk 150 fokosra a hőt, és hagyjuk benne
a tagine-unkat két órára. Amikor kihűlt, mossuk el – ne tegyük
mosogatógépbe, és ne használjunk erős illatú mosogatószert –,
és töröljük szárazra. Ez utóbbi lépés azért fontos, mert ha
nedvesen rakjuk össze az edényt, bedohosodhat.
Kuszkusz
A kuszkusz Észak-Afrikából származik, a szó jelentése jól
megsodort, gömbölyített; mivel kézzel sodorták gömböcs¬kékké
a kemény búza darájából. Egészséges gabonaféle, és egyszerűen
elkészíthető. Boltokban többnyire előgőzölt formában kapható, ezzel
csupán annyi a teen¬dőnk, hogy leöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel,
illetve húslével,
és szorosan lefedjük. Tíz perc múlva villával fellazítjuk a kész kuszkuszt,
és már tálalhatjuk is.
Hm, ez nagyon finom lehetett, szívesen kipróbálnám :)
VálaszTörlésA bárányt nem szeretem, de a tálalásod nagyon guszta és kívánatos. Biztos megkóstolnám én is.:)
VálaszTörlés