A Cseresznyés-túrós nagyon jó páros,de favorizálom még ezeket is: Meggyes-túrós,Meggyes -mákos, Fahéjas-almás,Sütőtökös-diós,Tökös-mákos, Túrós-mazsolás.
De a görögök Tiropitája,a fetával töltött phyllotészta -magyar nevén réteslap-is tuti befutó nálam.
Nagyon-nagyon finomra sikerült,s meglepetésként 3 vaskosabb szeletet még melegen elvittem a néninek,aki zavarában ,de nagyon kedvesen nem győzte megköszönni többször is és elhalmozni dicséretekkel.
Nektek milyen a kedvenc rétesetek?
Cseresznyés-túrós álomrétes meggypálinkás cseresznyeszósszal
Hozzávalók: 4 rúd réteshez
- 8 maréknyi magozott érett friss cseresznye
- 16 lap készen vásárolt rétestészta ( jelen esetben 2x8 db-os eredeti recept alapján készült rétestésztarúd)
- kb. 25 dkg vaj
- 7 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg cukor + 4 púpozott evőkanálnyi a morzsához
- kb. 2 kanálnyi liszt
- 3 egész tojás
- 1 kg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 kiskanál vaníliakivonat
A szószhoz:
- 2 nagy marék magozott cseresznye
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ágyas meggypálinka
A díszítéshez:
- porcukor
- mentalevél vagy citromfűlevél
A tölteléket készítjük el először.Ehhez 3 evőkanál nagyon puha vajat a 30 dkg cukorral elektromos habverővel krémesre keverjük,majd az egész tojásokat egyenként hozzákeverjük.Én ezt is az elektromos habverővel tettem,kicsit felhabosítottam.Hozzáadjuk a túrót, a reszelt citrom-és narancshéjat,majd a vaníliát is és jól kikeverjük.
A zsemlemorzsát 3 evőkanál vajon megpirítjuk és a végén kb. 4 evőkanál cukorral elkeverjük.
Egy deszkát vékonyan belisztezünk és az első réteslapot ráfektetjük. Olvasztott vajjal megkenjük és rátesszük a következő lapot,majd azt is megkenjük az olvasztott vajjal,így rakunk egymásra 4 lapot.A 4.lapot csak nagyon vékonyan kenjük át, éppen-hogy.A 4.lapra teszünk az édes morzsából kb. 2 evőkanálnyit úgy,hogy mindenhová jusson belőle.Erre kanalazunk a túrós töltelékből.( előtte a tölteléket 4 részre oszthatjuk,így minden rétesbe ugyanannyi túró jut) .A túrós töltelékből is jusson mindenhová.Végezetül megszórjuk 2 marék cseresznyével és óvatosan feltekerjük.Sütőpapíros tepsibe fektetjük és olvasztott vajjal megkenjük.Így készítjük el a többi rudat is.Nekem 4 rúd elfért egymás mellett.Előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.Hagyjuk kihűlni és még langyosan megszórjuk porcukorral.
A szószhoz az összes hozzávalót felforraljuk ,majd hagyjuk hűlni és besűrűsödni.A rétes mellé adagoljuk.
Jó étvágyat!
Jaj de jól néz ki!
VálaszTörlésImádom. Cseresznyével még nem ettem csak meggyel, de finom lehet ez is.
VálaszTörlésA leg-leg azért a meggyes mákos nekem:)
Köszönöm!:)
VálaszTörlés