Vettem szlovák Brindzát,az öntet alapja ez volt.Lepényformában sütöttem,így akár lepénynek is hívhatnám,bár most nincs gyúrt tészta alapom.Az utóbbi időben igencsak ihletet kaptam,s új ételeket alkotok:) Remélem sokak örömére!
Tavasszal és nyáron igyekszem mindig a legfrissebb alapanyagokkal dolgozni,s rengeteg zöldséget és gyümölcsöt használni az ételekhez.És persze önmagában is nyersen sokszor annyit fogyasztok,amennyi csak belém fér!Ilyenkor lehet feltöltődni igazán vitaminokkal!
Ezerszínű tortellini rakottas
Hozzávalók:
- 250g olasz, hússal töltött tortellini
- olívaolaj
- csipet só( a főzővízhez)
- 350 g Fekete-erdei sonka
- 1 közepes méretű padlizsán
- őrölt római kömény
- 250 g szlovák Brindza
- 3 evőkanál lágy natúr joghurt
- 2 nagy egész tojás felverve
- 5 db paradicsom
- 225 g zsenge zöldborsó
- 5-6 db szardellafilé és 1 evőkanál leve
- 10 db friss bazsalikomlevél
- 6-7 szem fekete olajbogyó felkarikázva
- 1 marék apróra vágott metélőhagyma
A tortellinit enyhén sós,olívaolajos vízben majdnem készre főzzük és kiszedjük egy tálba.A főzőlevet hagyjuk meg!A sonka zsíros részét eltávolítjuk és felkockázzuk.Kevés olívaolajon ropogósra sütjük egy serpenyőben.Amikor elkészült,kiszedjük,de a maradék zsiradékot meghagyjuk.A padlizsánt apróra felkockázzuk és a maradék zsiradékon minden oldalát megpirítjuk,római köménnyel fűszerezzük.Amikor szépen megpirult kiszedjük egy tálba.A még mindig megmaradt zsiradékra öntjük a borsót és 2 percig pirítjuk,majd a tortellini főzőlevéből egy szedőkanálnyit öntsünk rá a serpenyőben lévő borsóra és 5 percig pároljuk együtt a paradicsommal,aminek belsejét eltávolítottunk és a húsát felkockáztuk.Egy cakkos szélű lepényforma aljába 1 ek olívaolajat kenjünk,majd oszlassuk el egyenletesen rajta a tortellinit. Erre jön a 2.réteg, a sonka,majd a paradicsomos borsó.A pirított fűszeres padlizsánkockákat ezután tegyük rá úgy ,hogy ebből is mindenhová jusson.5 db szardellafilét tépkedjünk cafatokra és tegyük a rakottasra.Most készítsük el az öntetet: ehhez a Brindzát villával törjük szét és 1 evőkanál levet adjunk hozzá a szardellából.Adjuk hozzá a joghurtot is és keverjük el. A 2 tojást verjük fel és adjuk a masszához, homogénre keverjük,majd egyenletesen öntsük szét a rakottasunk tetején.A bazsalikom leveleket aprítsuk fel és szórjuk meg vele az egészet.A felkarikázott olajbogyóval díszítsük és tegyük be előmelegített sütőbe,ahol 15 percig süssük,pirítsuk!
Tálaláskor egy marék felaprított metélőhagymával szórjuk meg a rakottas tetejét!
Jó étvágyat!
Megjegyzés: A brindza helyett Ricottával is finom lehet!-csakhogy olaszos maradjon ez az isteni eledel!:)
No,és a sonka is lehet olasz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése