Keresés ebben a blogban

2012. június 2., szombat

Melengető mediterrán saláta

Saját ötletem ez a különleges ,de annál finomabb saláta.Félig meleg,félig hideg,akárcsak a jelenlegi időjárás.Szép színes isteni finom vacsorát kerekítettem belőle.Tudom,már megint tonhal,de egyszerűen imádom.Tulajdonképpen ez egy újabb Tonhalsaláta,de már nem mertem ezt a nevet adni neki:)
Próbáljátok ki,megéri!


( ha egyszer elkészül a könyvem,ez a saláta is benne lesz, csakúgy mint a korábbi "találmányaim" is:) )


Melengető mediterrán saláta

Hozzávalók:

- 6 db nagyobb méretű, érett,de még kemény húsú száras paradicsom a szárával együtt
- 125 g valódi görög Feta ( nagyobb bevásárló központokból)
- 2 gerezd fokhagyma( ha lehet friss,idei-én már kaptam!)
- 6 db friss bazsalikomlevél + a díszítéshez 6 db
- 125 g valódi görög kecskesajt(natúr)
- 6 db friss mentalevél + a díszítéshez 6 db
- 2 kiskanál görög joghurt
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 6 db nagyon nagy fejes saláta levél
- 1 evőkanál üveges kapribogyó
- fél citrom leve
- 1 kisebb citrom szeletelve
- 10 db olajos szardellafilé( nagyobb bevásárló központokból)
- 150g tonhalkonzerv- Rio Mare

Először a töltött paradicsomokat készítjük el. Ehhez a paradicsomokat szárastól megtisztítjuk,majd egy kalapot vágunk a tetejéből a szárával együtt és félretesszük.A paradicsomok aljából egy pici kört levágunk,talpat faragunk neki,hogy ne guruljon el. Egy karalábévájóval eltávolítjuk a paradicsomok belsejét és a kibelezett parikat egy kerek, vastag falú kerámia sütőtálba helyezzük. 
Most pedig a 2 féle tölteléket készítjük el.Először egy kis edényben összemorzsoljuk a fetát 1 kiskanál görög joghurttal,az áttört fokhagymával és a nagyon apróra vágott bazsalikommal.Krémesre keverjük és 3 paradicsomot púposra tömünk vele.Ezután készítjük el a mentás tölteléket.Ehhez a natúr kecskesajtot elmorzsoljuk a szintén nagyon apróra vágott mentával és krémesre keverjük az egy kiskanál joghurttal.A maradék paradicsomokba töltjük és mindegyiket lefedjük egy-egy félretett paradicsom kalappal.Meglocsoljuk olívaolajjal és forró sütőben 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a salátát. Ehhez egy szép-esetemben egy hosszú kerámia-salátatálra fektetjük félig egymást fedve a megtisztított saláta leveleket.Hozzáadjuk a kapribogyót és az olajos szardellafiléket.Az a lényeg,hogy minden saláta levélre jusson mindenből.A szardella levéből picit meglocsoljuk. Fél citrom levét is facsarunk rá. A tonhalat darabokra szedve szétoszlatjuk a saláta tetején a levével együtt. A meleg töltött paradicsomokat a saláta tetejére helyezzük váltakozva-egy mentás,egy bazsalikomos,s így tovább. Citromszeletekkel díszítjük és azonnal tálaljuk.Meleg friss pirítóssal vagy bármilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztva isteni finom vacsora!

Váljon Mindenki Egészségére!

Jó étvágyat!



Nagyon laktató,személyenként 1 mentás,1 fetás paradicsom és 2 mindennel megszórt salátalevél dukál!:)


2 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan finom lehet, s valóban mediterrán. Egy paradicsomot szívesen elfogadtam volna, mennyei lehetett, ki fogom próbálni biztosan imádnánk. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Rita!:)Kicsit görög,kicsit olasz,de az enyém!:))

    VálaszTörlés