Egy részét megettük(a kb.3 kg-nak), a többiből pedig dzsemet készítettem 5 kisebb üveggel.Ami nem fért bele ,az már meg is dermedt és finom desszertként szolgál egy kis keksszel mártogatva így ebéd után.
Mentás-fahéjas cseresznyedzsem
Hozzávalók:
- 1,65 kg érett magozott cseresznye
- 500g sötétbarna lágy nádcukor
- 100g akácméz
- 1 kiskanál vaníliaőrlemény
- 1-2 kiskanál őrölt fahéj
- 2 citrom leve
- 2 csomag dzsemfix szuper 3:1
- 3 evőkanál ágyas meggypálinka
- 6 db mentalevél nagyon apróra vágva
- szalicil
A magozott cseresznyét egy mélyebb fazékba teszem a cukorral és a mézzel.Elkezdem melegíteni. Hozzáadom a fahéjat, a vaníliát és a pálinkát.Néha megkeverem és felforralom.Amikor már kezd forrni egy keveset botmixerrel pürésítek benne,de maradjanak bőven egész vagy fél gyümölcsdarabok !Forrás után a citromlevet hozzáadom és 3 perc múlva a dzsemfixet és a mentát is belekeverem.3-4 percig zubogva főzöm,majd elzárom alatta a gázt.
Ez az adag 5 db kb . 2-2,5 dl-es kis üvegbe fér el.A steril üvegekbe szedőkanalanként egymás után beletöltöm és a tetejükre késhegynyi szalicilt teszek.Celofánnal és befőzőgumival duplán lezárom és jól betakarva 1-2 napig száraz dunsztban tartom.Én egy fűzfakosarat és pokrócokat használok erre a célra.
Igazán pikáns dzsem és szuper gasztroajándék!
Jó étvágyat!
Na az ilyen sajtokért odavagyok....:)) A lekvár is jól hangzik, lassan én is nekilátok!!
VálaszTörlésNagyon finom lehet!:)kifogom próbálni!
VálaszTörlés