Keresés ebben a blogban

2012. június 2., szombat

Mentás-fahéjas cseresznyedzsem és Gasztroajándékok Erdélyből

Tegnap cseresznyét szedtünk egy falubeli néninél,aki durván 50%-kal olcsóbban adta,mint amennyiért jelenleg kapható a piacokon.Ha az időjárás is végre majd jobbra fordul, teszünk még egy kört nála pár nap múlva,mert hatalmas fája van és roskadozik a gyümölcstől,ami nem egyszerre érik.
Egy részét megettük(a kb.3 kg-nak), a többiből pedig dzsemet készítettem 5 kisebb üveggel.Ami nem fért bele ,az már meg is dermedt és finom desszertként szolgál egy kis keksszel mártogatva így ebéd után.




Mentás-fahéjas cseresznyedzsem

Hozzávalók:

- 1,65 kg érett magozott cseresznye
- 500g sötétbarna lágy nádcukor
- 100g akácméz
- 1 kiskanál vaníliaőrlemény
- 1-2 kiskanál őrölt fahéj 
- 2 citrom leve
- 2 csomag dzsemfix szuper 3:1
- 3 evőkanál ágyas meggypálinka
- 6 db mentalevél nagyon apróra vágva
- szalicil

A magozott cseresznyét egy mélyebb fazékba teszem a cukorral és a mézzel.Elkezdem melegíteni. Hozzáadom a fahéjat, a vaníliát és a pálinkát.Néha megkeverem és felforralom.Amikor már kezd forrni egy keveset botmixerrel pürésítek benne,de maradjanak bőven egész vagy fél gyümölcsdarabok !Forrás után a citromlevet hozzáadom és 3 perc múlva a dzsemfixet és a mentát is belekeverem.3-4 percig zubogva főzöm,majd elzárom alatta a gázt.
Ez az adag 5 db kb . 2-2,5 dl-es kis üvegbe fér el.A steril üvegekbe szedőkanalanként egymás után beletöltöm és a tetejükre késhegynyi szalicilt teszek.Celofánnal és befőzőgumival duplán lezárom és jól betakarva 1-2 napig száraz dunsztban tartom.Én egy fűzfakosarat és pokrócokat használok erre a célra.
Igazán pikáns dzsem és szuper gasztroajándék!

Jó étvágyat!


Pár napja kaptunk Erdélyből gasztroajándékot apuméktól: fonott füstölt sajtot-Oh,isteni!:),áfonyapálinkát és egy erdélyi receptgyűjteményt!


2 megjegyzés:

  1. Na az ilyen sajtokért odavagyok....:)) A lekvár is jól hangzik, lassan én is nekilátok!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet!:)kifogom próbálni!

    VálaszTörlés