Keresés ebben a blogban

2012. június 5., kedd

Cseresznyés-túrós álomrétes meggypálinkás cseresznyeszósszal-Amiért a fogunkat fenjük-édes bűnbeesés már a hét elején:)

Tegnap megint szedtünk 2 kg finom ropogós érett cseresznyét attól az azúrkék szemű kedves idős nénitől,akitől a múlt héten is.Egy része igen gyorsan elfogyott,a többiből pedig gyorsan összehoztam 4 rúd rétest.A réteslapokat készen vettem,de készítettem már magamtól is korábban,bár az nem ilyen vékony tészta, hanem ilyen,mint a  Kígyórétes receptnél.De most,hogy már vannak tuti rétestészta receptjeim,akármikor elkészíthetem a vékonyabb változatot is.
A Cseresznyés-túrós nagyon jó páros,de favorizálom még ezeket is: Meggyes-túrós,Meggyes -mákos, Fahéjas-almás,Sütőtökös-diós,Tökös-mákos, Túrós-mazsolás.
De a görögök Tiropitája,a fetával töltött phyllotészta -magyar nevén réteslap-is tuti befutó nálam.
Nagyon-nagyon finomra sikerült,s meglepetésként 3 vaskosabb szeletet még melegen elvittem a néninek,aki zavarában ,de nagyon kedvesen nem győzte megköszönni többször is és elhalmozni dicséretekkel.
Nektek milyen  a kedvenc rétesetek?


Cseresznyés-túrós álomrétes meggypálinkás cseresznyeszósszal

Hozzávalók: 4 rúd réteshez

- 8 maréknyi magozott érett friss cseresznye
- 16 lap készen vásárolt rétestészta ( jelen esetben 2x8 db-os eredeti recept alapján készült rétestésztarúd)
- kb. 25 dkg vaj
- 7 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg cukor + 4 púpozott evőkanálnyi a morzsához
- kb. 2 kanálnyi liszt
- 3 egész tojás
- 1 kg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
-  1 kiskanál vaníliakivonat

A szószhoz:

- 2 nagy marék magozott cseresznye
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ágyas meggypálinka

A díszítéshez:

- porcukor
- mentalevél vagy citromfűlevél

A tölteléket készítjük el először.Ehhez  3 evőkanál nagyon puha vajat a 30 dkg cukorral elektromos habverővel krémesre keverjük,majd az egész tojásokat egyenként hozzákeverjük.Én ezt is az elektromos habverővel tettem,kicsit felhabosítottam.Hozzáadjuk a túrót, a reszelt citrom-és narancshéjat,majd a vaníliát is és jól kikeverjük.
A zsemlemorzsát 3 evőkanál vajon megpirítjuk és a végén kb. 4 evőkanál cukorral elkeverjük.
Egy deszkát vékonyan belisztezünk és az első réteslapot ráfektetjük. Olvasztott vajjal megkenjük és rátesszük a következő lapot,majd azt is megkenjük az olvasztott vajjal,így rakunk egymásra 4 lapot.A 4.lapot csak nagyon vékonyan kenjük át, éppen-hogy.A 4.lapra teszünk az édes morzsából kb. 2 evőkanálnyit úgy,hogy mindenhová jusson belőle.Erre kanalazunk a túrós töltelékből.( előtte  a tölteléket 4 részre oszthatjuk,így minden rétesbe ugyanannyi túró jut) .A túrós töltelékből is jusson mindenhová.Végezetül megszórjuk 2 marék cseresznyével és óvatosan feltekerjük.Sütőpapíros tepsibe fektetjük és olvasztott vajjal megkenjük.Így készítjük el a többi rudat is.Nekem 4 rúd elfért egymás mellett.Előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.Hagyjuk kihűlni és még langyosan megszórjuk porcukorral.

A szószhoz az összes hozzávalót felforraljuk ,majd hagyjuk hűlni és besűrűsödni.A rétes mellé adagoljuk.

Jó étvágyat!











3 megjegyzés: