Keresés ebben a blogban

2012. június 17., vasárnap

Kardamomos-fahéjas meggydzsem

A héten kaptam kétszer 4 kg nagyon szép,egészséges jól érett meggyet.Nagyjából 2kg-t megettem csak úgy :), 4 zacskóval a fagyasztóba került télire, a többiből pedig dzsem készült.
Kipróbáltam a Dr.Oetker sütésálló dzsemfixet,nekem eddig bevált.14 db 3dl-s üveggel lett,az íze kicsit pikáns és isteni finom!Jól illik majd egy-két sütibe,bélesbe,kalácsba vagy akár mákos gubára is!Azért,hogy kalóriaszegényebb legyen,nyírfacukrot használtam ízesítőül.
Igyekeztem szépen csomagolni,mert így gasztroajándéknak sem utolsó.


Kardamomos-fahéjas meggydzsem
14 db 3dl-s üveghez

Hozzávalók:

- 3,55 kg jól érett magozott meggy
- 1,7 kg nyírfacukor
- 5 csomag Dr.Oetker sütésálló dzsemfixáló
- 1 púpozott kiskanál őrölt kardamom
- 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj

A magozott meggyet kimérjük , majd úgy 2 marékkal félreteszünk belőle. A többit egy nagy, mély tálba tesszük és feltesszük főni magában. Rögtön az elején a nagy részét  a lábasban botmixerrel széttörjük,majd hozzáadjuk a maradék magozott meggyet.A nyírfacukrot és a dzsemfixet is belekeverjük és így forraljuk fel állandó keverés mellett.Forrás után még 2-3 percig hagyjuk zubogni,majd elzárjuk alatta a gázt, és tisztára mosott üvegekbe adagoljuk.Én fóliával zártam le,de ha van az üvegünknek teteje,azzal is lezárhatjuk.(ilyenkor 5 percre állítsuk fejre a jól lezárt üvegeket)-én ezt a fázist kihagytam,mivel nem tetővel zártam le.Egy nagy kosárba ,pokrócokkal jól bebugyolálva 1,5-2 napig hagyjuk száraz dunsztban pihenni.A pihenési idő után díszíthetjük,csomagolhatjuk és címkézhetjük az üvegeket.

Jó munkát és Jó étvágyat!









2 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finom lett ezzel a fűszerezéssel, ki kellene próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper páros,ami a füszerezést illeti!

    VálaszTörlés