Keresés ebben a blogban

2012. június 25., hétfő

Paella-ahogy én készítem :)

A Paella spanyol nemzeti étel,melyet először Valencia mellett készítettek el. Készülhet csirke- és nyúlhússal is,de különféle tengeri herkentyűkkel  is igen népszerű.Rizs és pár zöldség mindenképpen kell bele,de  a fűszerezés is sokat dob az ízhatáson.Általában lapos,kétfülű serpenyőben készítik.
Sajnos én még nem jártam Spanyolországban,de nagyon szeretnék oda is eljutni.A szüleim viszont igen,nagyjából tíz éve.Tőlük hallottam először a paellaról,amit volt szerencséjük megkóstolni.A fotókat sokáig nézegettem,így évek óta szerettem volna kipróbálni.Tanulmányoztam a paella "(b)irodalmat" és összeállítottam a saját Paellamat. Fenséges lett,de annyira,hogy sokáig ez lesz a  No.1 itthon,sőt szerintem ez a legjobb,legtartalmasabb és legszínesebb étel,amit valaha ettem.
Az adagom 6 személyre szól,de mivel ketten vagyunk rá,így 2 nagy tányérral ettünk ma fejenként.Petim azt mondta,hogy ilyet kötelező lesz sokat készítenem!:)
( nekem nincs paella sütőm,így egy szélesebb karimájú vastag falú edényben készült)


Paella-ahogy én készítem 

Minden Paella recept ír vagy zöldségalapléről,vagy pedig húslevesalapléről.Én most a zöldségalaplevet választottam ehhez a recepthez,viszont nem követtem hozzá semmilyen receptet,csak úgy improvizáltam.
És bevált!:)

Hozzávalók a Zöldségalapléhez:

- 4-5 literes fazék
- 5 db vastag sárgarépa apróra vágva
- 1db vastag póréhagyma zöld szára apróra vágva
- 1db karalábé apróra vágva
- 1dbzellergumó apróra vágva
- 2db vastag petrezselyem apróra vágva
- só, bors, rozmaring, tárkony, zsálya, pirospaprika, babérlevél, lestyán-ízlés szerint

A zöldségeket egy lábasba tesszük,majd fűszerezzük.Felöntjük annyi vízzel,hogy majdnem tele legyen a fazék. Puhára főzzük,majd a zöldségeket egy szűrőkanál segítségével kiemeljük,de még tovább főzzük a levét.A babérleveleket eltávolítjuk,és a puha zöldségeket botmixerrel pürésítjük,majd hozzáadjuk a leveshez.Az egészet még egyszer botmixerrel összekeverjük,majd az egészet átszűrjük.Az átszűrt zöldségalaplevet félretesszük.Nem kell az egészet felhasználni a Paellahoz,így a fagyasztóban tárolhatunk a maradék léből későbbi főzésekre.

Hozzávalók a Paellahoz:

- 1db vastag póréhagyma fehér része apróra vágva
- olívaolaj
- 1db csipet sáfrány
- 1db kiskanál kurkuma
- 1db kiskanál kakukkfű
- 625 g hosszú szemű rizs (pl.előgőzölt)
- 2,5 dl spanyol száraz fehérbor( Vega Libre -nálam)
- kb. 1,7 liter zöldségalaplé (de több is lehet)
- fél kiskanál cayenne bors
- 2db nagy,piros kápia paprika
- 250g zöldborsó
- kb. 30 dkg konzerv vörösbab lecsöpögtetve
- 2db paradicsom apró kockákra vágva
- 1 kg garnélarák( koktélgarnéla -jelen esetben)
- 6db gerezd fokhagyma
- 1db citrom leve
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csomag frissen pirított fenyőmag

A felkockázott pórét olívaolajon üvegesre pároljuk,majd a sáfrányt, a kurkumát és a kakukkfüvet hozzáadjuk.Rögtön ezután beleöntjük a rizst,elkeverjük és üvegesre pároljuk-12 perc alatt. Felöntjük a borral és az alaplével,majd a cayenne borssal fűszerezzük. Miközben főzzük,a 2 db kápia paprikát és a paradicsomot felkockázzuk,a babot és a borsót előkészítjük.5-10 perc elteltével hozzáadjuk az összes zöldséget a rizshez és tovább főzzük.Közben a garnélát kevés olajon,az áttört fokhagymával és fél citrom levével elkezdjük párolni kb. 2 percig.A petrezselyemzöldet felaprítjuk és a paellára szórjuk.Ezután a majdnem kész paella tetejére szedjük és ráfacsarjuk a másik fél citrom levét.Lefedve pároljuk 2-3 percig.Elzárjuk a gázt és melegen ,pirított fenyőmaggal megszórva azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

¡Que aproveche!













5 megjegyzés:

  1. Kriszta ez fantasztikusan néz ki, olyan szépek a színei és olyan gusztán tálaltad, hogy azt hiszem muszáj lesz kipróbálnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbi!Hajrááááááááá!!!

    VálaszTörlés
  3. nagyon ínycsiklandozónak néz ki,elmentettem! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű színes! Imádom a zöldségeket, a fűszereket meg pláne - jó sok fűszer kell hozzá. Tetszik, és olyan szívesen megkóstolnám... :P

    VálaszTörlés
  5. Köszi szépen!:)Próbáld ki,nem fogsz csalódni!A fűszerek nagyon fel tudnak dobni bármilyen ételt!Én is nagyon szeretem őket!

    VálaszTörlés