Keresés ebben a blogban

2012. július 9., hétfő

Dolmades/Dolmadakia fetával töltött paprikával-görög konyha itthon

A Dolmades vagy dolmadakia magyarul töltikét jelent,pontosabban görög ( és török?) töltött szőlőlevelet.
Először pontosan öt éve kóstoltuk a zakynthos-i nászutunkkor.Holnap lesz 5 éve ,hogy odarepültünk,s ott,illetve Kefalónián töltöttünk 10 csodás napot.
A Töltött szőlőlevél a görögöknél,de nálunk is, készen,üvegekbe zárva is kapható,de a legjobb,ha frissen készül,sőt mi több hidegen is nagyon finom.A vega étrendbe is beillik,de szerintem húsok pompás kísérője is lehet.
A hétvégén,amint arról az előző posztban írtam,jártunk török boltban,ahol sikerült kész szőlőlevelet vennem.Fél kiló van egy csomagban,már csak meg kell tölteni és lehet főzni!Nekem sok volt ez a fél kiló ehhez az adaghoz.
Öt éve készülök,hogy elkészítsem,ma végre sikerült így,hogy szert tettem szőlőlevélre.Nem tudom,hogy olyan "mezei szőlőlevél"-ből,amit itt a szőlőtermesztő vidéken,ahol lakunk,el lehet-e készíteni,de biztosan,csak előtte puhítani kell.Én a készen vásárolt levelekkel időt spóroltam meg,mégis legalább 2 órámba telt,mire mindent elkészítettem.Isteni finom lett,megérte a munkát!
Közben Edina Tekten -től megtudtam,hogy a törökök Sarma-nak hívják a töltött szőlőlevelet,a dolma=töltött szót pedig inkább paprikára és padlizsánra használják.


Íme  a végeredmény-Dolmades fetával töltött pácolt paprikával és olajbogyóval

Beindult hát a Dolmades project! Kísérőnek fetával töltött pácolt paprikát készítettem hozzá és szír fekete(illetve padlizsánszínű) olajbogyóval tálaltam.Egy jó kis behűtött fehérborral öntöttünk utána:)
Dolmades receptet sokat találni az interneten,de igénybe vettem a Görög kulináriát  és egy másik görög szakácskönyvet is.

Pácolt,fetával töltött paprikák
A fetás paprika egyébként szuper jó házi készítésű kenyerek, pirítósok mellé vacsorára.


Dolmades/Dolmadakia ,avagy Töltött szőlőlevél/Töltike

Hozzávalók kb. 4 főre:

- 40 dkg szőlőlevél (előre csomagolt-olajos,sós lében)
- 40-45 dkg hosszú szemű rizs
- só,őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 2 kis csokor friss kapor
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 2 citrom leve

Az újhagymát, a kaprot és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és egy edénybe tesszük.Hozzáadjuk a rizst,sózzuk és borsozzuk,felöntjük a citromok frissen facsart levével és1 dl olívaolajjal.1-2 perc alatt állandó keverés mellett megdinszteljük,majd 2 dl vízzel felöntjük és addig pároljuk-10perc- amíg az összes leve elfő.Ezután egy-jelen esetben hosszúkás kerámia-tálra szedjük és hideg kövön hagyjuk langyosra hűlni.A kapor-és petrezselyemszárakat meghagyjuk,mert még szükség lesz rájuk!
Én ezalatt a fetás paprikát készítettem el,de erről lentebb írok!
Amikor langyosra hűlt a töltelék,egy széles karimájú edény aljára helyezzük a megmaradt kapor- és petrezselyemszárakat,majd befedjük szőlőlevéllel egy rétegben.A szőlőleveleket egyenként tálcára szedjük és az erezett részével lefelé, és a szárával hozzánk közel tartjuk.Egy kiskanál segítségével egy kicsi halmot pakolunk a töltelékből a szár fölötti részre,és jobbról,majd balról a széleket szorosan ráhajtjuk,majd alulról felfelé szépen feltekerjük.2-3 cm-s kis töltikéket kell kapunk.Ezeket az előkészített és kibélelt edénybe pakoljuk szép szoros körökbe egy rétegben, addig ,amíg jól megtelik a tál.Pici sóval és borssal megszórjuk.Amikor kitöltöttük az utolsó helyet is a tál alján,a maradék szőlőlevéllel betakarjuk a töltikéket és 1-1,5 dl olívaolajat és 8 dl vizet öntünk rá.Azonnal lefedjük legalább 5-6 db kistányérral, leszorítjuk úgy,hogy főzés közben nehogy felemelkedjen akár egy töltelék is.Még 1 dl vizet öntünk rá így és felrakjuk főni mérsékelt tűzre.Nagyjából 1 órán át főzzük-fedetlenül,addig,amíg a víz elpárolog róla és csak egy kis olaj marad fent rajta,ami egy kicsit túlcsorog a tányérokon.Tehát egy óra múlva jó. Ekkor óvatosan leszedjük a forró tányérokat, a szőlőleveleket ,amivel betakartuk és kanál segítségével óvatosan kiemeljük a megduzzadt töltikéket.Forrón tálaljuk!

Pácolt, fetával töltött paprika

Hozzávalók kb. 4 főre:

- 4 darab hosszú,kápia paprika-piros,sárga és zöld színű
- kb. 8 dl extra szűz olívaolaj
- 50 dkg feta sajt
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csipet morzsolt oregano
- 1 nagy csipet morzsolt bazsalikom
- 1 nagy csipet morzsolt kakukkfű

A paprikákat megmossuk és a száras végüket eltávolítjuk.Kicsumázzuk és  a magokat is eltávolítjuk belőlük úgy ,hogy ne sértsük meg közben a paprika héját. A fetát krémesre keverjük,vagy kézzel összenyomkodjuk.Egy hosszú szárú kiskanál segítségével (nekem van egy 20 cm hosszú szárú spec. kanalam) a fetát beletömködjük az üres paprikákba jó mélyen és teljesen teli.Amikor minden paprika meg van töltve,elrendezzük egy tálban.Felöntjük az olívaolajjal úgy,hogy ellepje,majd a fokhagymagerezdeket is beletesszük.Előtte mindegyikre ráüthetünk egyet,hogy az illóanyagait kicsit kipréseljük belőle és hogy intenzív ízt adjon az olajnak.Megszórjuk a fenti fűszerekkel és jól lefedjük.Egy tálcát tehetünk alá és pár órára mehet be a hűtőbe.Miután lehűlt,szépen szeletelhető.

Jó étvágyat!

dinsztelődik a dolmades tölteléke

töltöm a paprikákat


A fűszeres olívaolajat pedig még fel fogom használni!


tányérokkal befedett töltikék 
























5 megjegyzés:

  1. Igazi görög hangulatot varázsoltál Kriszti :). Nagyon szeretem a fetás pácolt paprikát

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!:)Tényleg görög hangulatban telt a mai nap,csak görög zeném nincs jelenleg.Valahol van egy kazettám,de cd-m nincs,a kazettát pedig már nem tudom használni.De majd a youtube-ról nézek valamit!

    VálaszTörlés
  3. Hmmmm.....ez a fetás paprika....kérek szépen egyet!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a fetával töltött paprikád és a töltött szőlőleveleid is. Mezei szőlőlevelekből is el lehet készíteni a dolmadakiát, csak amikor zsengék még a levelek és le kell forrázni. Gratulálok igazi görög hangulatot teremtettél.

    VálaszTörlés
  5. Köszi Rita!Jól esik a dicséret egy "vérbeli"görögtől:)
    Majd szétnézek szőlőlevél ügyben a hegyen,láttam vadszőlőt,azt úgysem permetezik,talán jó lesz!

    VálaszTörlés