Keresés ebben a blogban

2012. október 20., szombat

Pikáns sütőtökkrémleves Magvas Graham-rúddal

Sütőtök szezonban mi más finomsággal is lehetne melengetőbbé az egyre hűvösebb napokat ,mint egy finom,krémes sütőtöklevessel.Szerencsések azok,akiknek kertjében pompás sütőtök példányok várják,hogy krémleves,pite vagy más egyéb finomság készüljön belőlük.Kert híján csak a piaci kínálatból kell válasszak,ami szerencsémre igen színes és gazdag.
A sok fajta példányból a sonkatököt választottam ehhez a leveshez.Igazán könnyű elkészíteni,bár előzetesen maradék csirkehúsleves,vagyis alaplé is szükségeltetik hozzá, mely fantasztikus ízt kölcsönöz az egésznek.A végeredmény pedig a selymes állagú,isteni finom krémleves,melyet egy kis ropogós magvas rúddal egészítek ki.Minden túlzás nélkül állítom,hogy ez a legfinomabb Sütőtökkrémleves,amit eddig ettem...




Pikáns sütőtökkrémleves 

Hozzávalók:

- 65 dkg sütőtök felkockázva ( pucolva mérve)
- 3 db alma hámozva és felkockázva ( ha lehet,akkor bio)
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- őrölt rozmaring, só, őrölt fekete bors,kurkuma
- 3 dl csirkehúsleves - előzetesen főzve,maradékból( a benne lévő zöldségekből egy keveset beleturmixoltam)
- 6 dl víz
- 1 kis doboz sűrű natúr joghurt
- felaprított petrezselyemzöld

A tálaláshoz: magvas Graham-rúd

Az összes hozzávalót a joghurt és a petrezselyemzöld kivételével egy edénybe mérjük ki és tegyük fel főni. Ízlés szerint ízesítsük a fűszerekkel. Főzzük jó puhára a tököt és az almákat,majd botmixerrel pürésítsük.Ezután adjuk hozzá a joghurtot és azzal együtt is pürésítsük.Forraljuk fel,majd tálalás előtt 15 percet pihentessük.Melegen tálaljuk.Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.

Hozzávalók a Magvas Graham-rúdhoz: Ötlet: NLK 2012 május

- 20 dkg Graham liszt
- só
- 8 dkg vaj ( Lurpak)
- 2 egész tojás
- 1 dl tejföl

A szóráshoz: 3 dkg szezámmag,lenmag,napraforgómag vegyesen

A kenéshez 1 tojás felverve

A tészta összes hozzávalójából tésztát gyúrunk,majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.Egyforma rudakat vágunk belőle,majd egy sütőpapíros tepsibe fektetjük.A rudakat felvert tojással átkenjük,majd sóval és  a magvakkal megszórjuk.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni.

Jó étvágyat!




















3 megjegyzés:

  1. Hasonló magos rudat sütöttem holnapra a karfiol krémleves mellé:-)Az enyémen nagy szemű só és fekete hagyma mag van:-)Szuper jó Kriszti!

    VálaszTörlés
  2. Köszi!:)A tiéd is jól hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Pont ma vettem én is japán sütőtököt ,krémlevest akarok késziteni belőle. Jó ötlet a magos rúd mellé:))

    VálaszTörlés