Keresés ebben a blogban

2012. december 3., hétfő

Zabpelyhes -almás karácsonyi lepény

Van egy szuper receptkönyvem 13 éves korom óta: Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság c. könyve. Sokat forgatom idestova 20 éve,de nem tudom megunni. Receptek mellett a legfontosabb,egészséges zöldségek,gyümölcsök,s egyéb ételek hatóanyagai,leírása,élettani hatásai is megtalálhatóak néhány színes fotóval tarkítva.Ebben találtam egy receptet,amit feldobtam egy kicsit,s teljesen reformosítva készítettem el.Mindezek után át is kereszteltem:)
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz,sőt mi több,az egyedül édesnek számító sárgabaracklekvárom is nyírfacukorral készült.Nagyon finom és egészséges csemege,tökéletes reggelire,tízóraira, uzsonnára,de még vacsorára is.
Szép fotót nem tudtam róla készíteni,mert az ilyen "sütikről" nem igazán lehet.Azért remélem így is elfogadjátok!Isteni finom!Sütés közben annyira finoman illatozik,hogy mágnesként vonzza magához az éhes szájakat....


Zabpelyhes -almás karácsonyi lepény

Hozzávalók:

- 1 kg reszelt alma
- 50 dkg zabpehely
- 3 ek. szójagranulátum
- 10 dkg kókuszzsír
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 1 kiskanál őrölt fahéj

A töltelékhez:

- 1 alma hámozva és felkockázva
- 10 dg mazsola
- 3 nagy marék dióbél
- 5 ek. nyírfacukorral készített sárgabarackdzsem
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg

A szójagranulátumot 15-20 percre 2 dl meleg vízbe  áztatjuk. A kókuszzsírt a zabpehellyel jól összedolgozzuk,majd hozzáadjuk a kinyomkodott puha szóját,a  reszelt almát, a citromhéjat, a vaníliát és a fahéjat. Jól összekeverjük.Egy tepsit ( kb. 20x30 cm ) kikenünk kókuszzsírral és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne. A töltelék összes hozzávalóját jól összekeverjük és a tészta tetejére simítjuk.Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.Kihűtjük és utána éles késsel szeleteljük.

Jó étvágyat!







3 megjegyzés:

  1. Bocsánat, Kriszta azt megtudhatom, hogy a szójagranulátumnak mi a szerepe? Én nem szeretem, nem szívesen használom (nincs is itthon), de így első ránézésre talán nincs is igazán szükség rá. Anélkül is nagyon finomnak tűnik a recept.
    JC

    VálaszTörlés
  2. A recept írta a szóját,szerintem azért kell bele,hogy a nedvességével kicsit összetapassza a tészta hozzávalóit. De kipróbálhatod nélküle is.

    VálaszTörlés
  3. Egy igazán egészséges finomság! Nagyon guszta:-)

    VálaszTörlés