Keresés ebben a blogban

2013. február 16., szombat

Spanyol mandulás narancstorta (paleo) narancsmázzal

Karácsonyra több szakácskönyvet is kaptam.Az egyikben találtam rá a spanyol narancstortára,amit paleosítottam.Aki a narancsot szereti,sőt mi több mindenestől imádja,annak klassz választás.
Ezen kívül liszt-,cukor- és tejmentes.Akik az édesebb sütikhez szoktak,azoknak talán egy kicsit fanyar ízvilág,de mivel a narancs édeskés,így alig venni észre.
A narancsmáz saját ötletem alapján készült.Nagyon-nagyon finom!


Spanyol mandulás narancstorta (paleo) narancsmázzal

Hozzávalók a tortához:

- 2 db narancs jól megmosva és héjastól apróra vágva
- 5 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 25 dkg eritrit
- 20 dkg mandulaliszt vagy finomra darált mandula + 1 kanálnyi a formához
- 2 marék mandulapehely
- olvasztott pálmazsír a formához

Hozzávalók a narancsmázhoz:

- 2 narancs leve
- 1 narancs húsa
- 5 evőkanál eritrit
- 1 púpozott evőkanál kukorica keményítő

A tortához a 2 db alaposan megtisztított narancsot héjastól nagyon apróra vágjuk és 1 evőkanál vízzel feltesszük a tűzre.Amikor forr,lefedjük és alacsony lángon addig pároljuk,amíg a leve elfő.Ez kb. 15-20 perc.Ezután egy turmixgépben pürésítjük és hidegre tesszük hűlni.
A tojások fehérjéből és kb. 10 dkg eritritből kemény habot verünk.A tojások sárgáját a maradék édesítővel habbá verjük,majd a hideg narancspépet hozzákeverjük,szintén habosítjuk.A mandulalisztet is hozzáadjuk és még egy kicsit habosítjuk.( elektromos habverőt használtam ) Ezután a tojáshabot apránként, lazán a masszába keverjük egy fakanál segítségével.Előkészítünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és pálmazsírral bekenjük.Az egy evőkanál mandulaliszttel megszórjuk úgy,hogy mindenhová tapadjon.A torta tésztáját beleöntjük és elegyengetjük a tetejét.A mandulaszirmokkal megszórjuk.Előmelegített sütőbe tesszük és az első 20 perc után dupla rétegű sütőpapírral takarjuk le.Addig sütjük,amíg a közepébe szúrt pálcára már nem ragad rá a tészta.Hideg helyen hagyjuk hűlni 20 percig.Ezután a tortaforma szélét eltávolítjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a narancsmázat.Ehhez 2 narancs levét az eritrittel felmelegítjük,de nem forraljuk.Ezután elzárjuk a gázt és hagyjuk kihűlni.A keményítőt ezután keverjük bele.A narancs húsát feldaraboljuk és a masszához adjuk.Az egészet turmixgépbe öntjük és addig keverjük benne,amíg szép sima krémszerű lesz.Az egészet szitán átnyomjuk.A lecsöpögő kész mázat nejlonzacskóba öntjük és a végén rést vágunk.A tortaszeletekre csíkokat húzunk a mázból.

Jó étvágyat!















2 megjegyzés: