Panettone
Hozzávalók:
Tészta :
- 5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 4+3 ek.kristálycukor
- 700g kalácsliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 240g olvasztott vaj vagy margarin
- csipet só
- 6 tojássárgája
Töltelék:
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 1 marék kandírozott citromhéj
- 1 nagy marék mazsola
- 1 nagy marék mandulaszirom
- 1 ek.rum
A formához vaj és kevés liszt
- 1 tojás a kenéshez
A tálaláshoz: porcukor
Az élesztőt felfuttatjuk,majd a tészta többi hozzávalójával együtt összedolgozzuk.Ha szükséges lisztet adjunk még hozzá.Sima tésztává dagasztjuk,lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.Ezután átgyúrjuk és a rummal előzetesen meglocsolt aszalványokkal és a mandulával együtt újra átgyúrjuk.Jól beledolgozzuk a tésztába.Újra lefedjük és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztjük.Egy kuglóf formát kivajazunk és enyhén kilisztezünk.Sütőpapírral körben a forma mentén magasítjuk,hogy ha sütés közben megemelkedne a tészta,elférjen.A tésztát belenyomkodjuk a formába,majd egy felvert tojással lekenjük a tetejét.Előmelegített sütőben kb.1 óra alatt készre sütjük. (tűpróba!) Ha nagyon barnulna a teteje sütés közben,takarjuk le alufóliával.Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.
Mellé egy pohár kakaó vagy tea és kész a karácsonyi reggeli...
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése