Keresés ebben a blogban

2013. december 1., vasárnap

Panettone

A milánói karácsonyi kalács nagyon népszerű világszerte.Én Lajos Mari receptje alapján, kis változtatással,készítettem el kuglóf formában.


Panettone

Hozzávalók:

Tészta :
- 5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 4+3 ek.kristálycukor
- 700g kalácsliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 240g olvasztott vaj vagy margarin
- csipet só
- 6 tojássárgája
Töltelék:
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 1 marék kandírozott citromhéj
- 1 nagy marék mazsola
- 1 nagy marék mandulaszirom
- 1 ek.rum
A formához vaj és kevés liszt
- 1 tojás a kenéshez

A tálaláshoz: porcukor

Az élesztőt felfuttatjuk,majd a tészta többi hozzávalójával együtt összedolgozzuk.Ha szükséges lisztet adjunk még hozzá.Sima tésztává dagasztjuk,lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.Ezután átgyúrjuk és a rummal előzetesen meglocsolt aszalványokkal és a mandulával együtt újra átgyúrjuk.Jól beledolgozzuk a tésztába.Újra lefedjük és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztjük.Egy kuglóf formát kivajazunk és enyhén kilisztezünk.Sütőpapírral körben a forma mentén magasítjuk,hogy ha sütés közben megemelkedne  a tészta,elférjen.A tésztát belenyomkodjuk a formába,majd egy felvert tojással lekenjük a tetejét.Előmelegített sütőben kb.1 óra alatt készre sütjük. (tűpróba!) Ha nagyon barnulna a teteje sütés közben,takarjuk le alufóliával.Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.
Mellé egy pohár kakaó vagy tea és kész a karácsonyi reggeli...

Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése