Keresés ebben a blogban

2014. január 25., szombat

Sütőtökfőzelék tökmagos húsgombóccal ( Paleo )

Ma készítettem először sütőtökből főzeléket.Kicsit indiai ízvilágú lett a húsgombóccal együtt.Elsőre meglepő ízű,de együtt igen finom főétel.A sütőtök édeskés ízét a kókusztej kicsit felerősíti,de a húsgombóccal együtt már igazi páros.


Sütőtökfőzelék tökmagos húsgombóccal ( Paleo )

Hozzávalók a főzelékhez: 6 főre

- 1 db nagyon nagy sonkatök megpucolva és felkockázva
- 500ml csirkehúsleves alaplé
- Himalája só, bors, kurkuma,őrölt kömény és sáfrány ízlés szerint
- 3 dl kókusztej
- 3 evőkanál tápióka keményítő
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 db babérlevél
- 2 kanál tárkonyecet

Hozzávalók a húsgombóchoz: kb. 26 darabhoz:

- 1 kg darált csirkehús
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- fél dl extra szűz olívaolaj
- 8 db fürjtojás felverve vagy 2 db nagy normál tojás
- 1 nagy csipet felaprított mentalevél
- 1 nagy csipet felaprított petrezselyemzöld
- ízlés szerint: őrölt római kömény, Himalája só, pirospaprika, darált szárított paprika, őrölt fekete bors, fahéj
- 1 marék aszalt sárgabarack felaprítva
- 2 kanál útifűmaghéj
- kb. 4 dl összetört tökmag  a forgatáshoz

A húsgombóc hozzávalóit jól elkeverjük egymással.Egyforma gombócokat formálunk a masszából,majd a tört tökmagba forgatjuk. Egy muffin sütőt kapszlikkal kibélelünk és a gombócokat belehelyezzük.Aranybarnára sütjük.Tepsinként kb. fél óra alatt.
A sütőtököt az alaplével felöntjük.A babérlevelet és a fűszereket hozzáadjuk.Fedő alatt majdnem teljesen puhára pároljuk.A kókusztejet a keményítővel simára keverjük és a sütőtökre öntjük.Ezzel sűrítjük be a tököt.Elzárjuk a gázt és hozzákeverjük a tárkonyecetet.Lefedve hagyjuk tálalásig.Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.A húsgombócokat pedig a tányér közepére pakoljuk.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése