Keresés ebben a blogban

2014. február 23., vasárnap

Grillezett fogasfilé párolt zöldségekkel



Grillezett fogasfilé párolt zöldségekkel 

Hozzávalók 4 főre:

- 1 kg fogasfilé
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- Himalája só
- őrölt fekete bors
- 1 kiskanál morzsolt rózsabors
- fél citrom leve
- fél csokor aprított petrezselyemzöld

A körethez:

- 500g csiperke gomba
- 1 fej kínai kel
- 2 nagy marék bébispenót
- Himalája só
- őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1 fej édeskömény
- 2 kanál kókuszolaj

A fogasfilét felszeleteljük.Az olajat a fűszerekkel elkeverjük és a halszeleteket bekenjük vele.Grill serpenyőben készre sütjük.Tálaláskor citrom frissen facsart levével megöntözzük és megszórjuk petrezselyemmel.
A körethez a zöldségeket felaprítjuk.Fűszerezzük és a kókuszolajon az egészet - spenót kivételével- megpároljuk.A spenótot a végén adjuk hozzá.

Jó étvágyat!




2014. február 16., vasárnap

Dióhabos pitecsoda- Paleo

Korábban már készítettem hasonlót hagyományosan : Itt . Most az egészet megvariáltam és egy saját dióhabos pitét alkottam. Isteni finom és laktató.Egy olyan dióimádónak,mint én,kötelező desszert :)


Dióhabos pitecsoda- Paleo

Hozzávalók 12 szelethez:

a tésztához:
- 10 dkg gesztenyeliszt
- 30 dkg darált mandula
- 2 nagy méretű tojás
- 6 evőkanál eritrit
- 18 dkg nagyon puha kókuszzsír

a töltelékhez:
- kb.500g cukormentes szilvalekvár ( üstben készült,kemény )
- 40 dkg darált dió
- 35 dkg xilit ( de kevesebb édesítővel is készíthető )
- 1 nagy citrom héja
- 5 db nagy méretű tojás fehérje
- csipet Himalája só

A tészta hozzávalóit kimérjük és sima tésztává gyúrjuk.Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára.
A fél óra elteltével egy 20x30cm-es tepsibe nyomogatjuk a tésztát úgy,hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.Előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
Ezután hideg kőre tesszük és megkenjük a lekvárral.A tojások habját a csipet sóval kemény habbá verjük,közben adagoljuk hozzá a xilitet is.Kemény,habcsókos masszává verjük.A darált dióhoz keverjük a citrom reszelt héját és a fehérjehabot lazán a dióhoz hozzákeverjük.Ezt a jól elkevert diós habot a tészta tetejére simítjuk.Villával hullámokat rajzolunk rá és visszatesszük a sütőbe kb. 20 percre.Addig sütjük,amíg a tetején lévő hab kicsit megszilárdul és kicsit megbarnul.Hideg kövön hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat!




Sütőben sült farsangi fánk

Farsangi fánk a páromnak, nem a szokványos módon olajban sütve.Csak, hogy idén sem maradjon ki fánk szezonban...


Sütőben sült farsangi fánk

Hozzávalók 8 nagy darabhoz:

- 400g liszt
- 7 dkg porcukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,2 dl tej
- 5 nagy tojás sárgája
- 2 evőkanál puha vaj
- 1 kk só

A forgatáshoz:

- olvasztott vaj
- porcukor
- fahéj

A kínáláshoz:

- házi sárgabaracklekvár

Az élesztőt langyos porcukros tejben felfuttatjuk.A vajat felolvasztjuk.A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk.Olajjal kikent kelesztőtálba tesszük és lefedjük.1,5 órán át meleg helyen hagyjuk kelni.
Később a tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és kézzel lelapogatjuk 2,5-3 cm vastagra.Egy 10 cm-es kerek formájú kiszúróval nagy köröket szaggatunk ki belőle.A közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.Sütőpapíros tepsibe helyezzük és konyharuhával lefedjük. Langyos helyen 15 percig hagyjuk kelni.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük-kb. 10 perc.Amikor kész,tálcára szedjük és hagyjuk 1-2 percig pihenni.Olvasztott vajjal megkenjük és alaposan fahéjas porcukorba forgatjuk.Langyosan lekvárral kínáljuk.

Jó étvágyat!



2014. február 15., szombat

Gombás-zöldséges pulykaragu




Gombás-zöldséges pulykaragu

Hozzávalók 4 főre:

- 1 kg pulykamedallion felcsíkozva
- 1 marék szezámmag
- 3 evőkanál kókuszolaj
- őrölt fekete bors, cayenne bors, Himalája só,curry,őrölt gyömbér
- 1 nagy szárzeller
- 1 fej édeskömény
- 500g csiperke gomba
- 2 nagy marék bébispenót
- 2 evőkanál levendulaméz

A szezámmagot megpirítjuk egy száraz serpenyőben.Hozzáadjuk a kókuszolajat és a csíkokra vágott húst.Fehéredésig sütjük.A só kivételével ízlés szerint fűszerezzük.A mézet rácsurgatjuk és így pirítjuk tovább.A felaprított szárzellert és az édesköményt is hozzáadjuk és együtt pároljuk a hússal.A gombát felszeleteljük és azt is a raguhoz adjuk.Lefedve pároljuk készre.( amikor a hús puha, a zöldségek pedig még roppanósan puhák,akkor jó)Ezután megszórjuk sóval és elzárjuk alatta a gázt.Végül a bébispenótot rápakoljuk és lefedjük.Fél óráig hagyjuk így,ezalatt a spenót összeesik és szépen belesimul az ételbe.
Melegen kínáljuk.

Jó étvágyat!


2014. február 9., vasárnap

Fogasfilé felfújt kókuszos gombamártással ( Paleo )

Halfelfújtat először azt hiszem 13 évesen készítettem.Korábban már posztoltam is róla. Tavaly pedig füstölt pisztrángból készítettem.Ezt a receptet most fogasra vittem át paleo változatban.Isteni finom,laktató fogás.


Fogasfilé felfújt kókuszos gombamártással ( Paleo )

Hozzávalók kb. 6 főre:

a felfújthoz:
- 1 kg fogasfilé
- 150ml Cocomas kókusztejszín
- 4 kanál tápióka keményítő
- 3 evőkanál útifűmaghéj
- 5 nagy méretű tojás
- 1 citrom héja és leve
- Himalája só, bors,(darabos szárított pirospaprika-paleoban nem megengedett)
- 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- kókuszzsír 

a gombához:
- 1,5 kg csiperke gomba
- 2 kanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika( paleoban nem megengedett),bors, majoránna, Himalája só
- 2dl kókusztej
- 2 nagy kanál tápióka keményítő
- 1 csokor petrezselyemzöld

A felfújthoz a halat konyhai ollóval apró kockákra vágjuk.A tojások fehérjéből kemény habot verünk.A hal kivételével a többi hozzávalót krémesre keverjük,majd a fogashoz adjuk.A egészet elkeverjük egymással.A habot lazán adjuk hozzá és óvatosan sima masszává állítsuk össze.Egy kókuszzsírral kikent, 23 cm átmérőjű ,magas falú kerek kerámia sütőtálba öntjük a masszát.Sütőben készre,aranybarnára sütjük kb. 45-50 perc alatt.
A gombát megpucoljuk és alaposan megmossuk.Felszeleteljük.Az olajon a felkockázott hagymát megfuttatjuk,majd a gombát is hozzáadjuk.Ízlés szerint fűszerezzük és hagyjuk majdnem puhára párolódni.A kókusztejben csomómentesre kevert keményítőt elkeverjük és a gombára öntjük.Hagyjuk,hogy besűrűsödjön.Felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!




2014. február 2., vasárnap

Kókuszos-banános brownie ( Paleo )

Kigondoltam,megterveztem, kísérleteztem és megalkottam a saját paleo browniemat.Nagyon finom,ízletes,krémes,alig édes délutáni desszert.Nagyon könnyű elkészíteni.Csupa csoki,bár csokoládé nincs benne...


Kókuszos-banános brownie ( Paleo )

Hozzávalók 20 darabhoz:

- 4 evőkanál gesztenyeliszt
- 200g darált mandula
- 3 púpozott evőkanál holland kakaópor
- 5 evőkanál xilit
- 1 púpozott kiskanál szódabikarbóna
- 3 db puha banán + 2 darab keményebb a tetejére
- 2 evőkanál Cocomas kókusztejszín
- 5 cl kókuszolaj
- 4 tojás
- csipet Himalája só
- fél kiskanál őrölt fahéj
- késhegynyi Bourbon vaníliapor
- 1 púpozott kanálnyi kókuszreszelék a tetejére

A gesztenyelisztet,a darált mandulát,a xilitet,a kakaóport és a szódabikarbónát összekeverjük.A 3 darab puha banánt a kókusztejszínnel pürésítjük.Hozzáadjuk a száraz anyagokhoz a kókuszolajjal és a 4 tojássárgájával együtt.Megszórjuk fahéjjal és a vaníliával.Simára keverjük.A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük,majd lazán és óvatosan a tésztába keverjük.Sima csokis krém lesz belőle.Egy 20 x 30cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Megszórjuk a kókuszreszelékkel és a maradék 2 darab felszeletelt banánnal kirakjuk a tetejét.Előmelegített sütőben 30 percig sütjük.Hagyjuk kihűlni a tepsiben.Éles késsel óvatosan szeleteljük.

Jó étvágyat!



Sült csirke krémes diószósszal (Paleo)

Láttam egy pompás receptet a januári Good Food magazinban és valami hasonlót alkottam én is.Mennyei finom lett!
A titok a csirkehúsleves alaplében rejlik.Az utóbbi fél évben rászoktam az alaplevek készítésére.Ha kapunk jóféle tanyasi/bio csirkét,egyes darabokból sok zöldséggel és finom fűszerekkel egy nagy fazékban készítek levest.A nagy részét leszűröm és elteszem fagyasztóba későbbre.Nagyon klassz rizs főzéséhez,ragukhoz,currykhez,szószokhoz,főzelékekhez,de akár önmagában is forró erőlevesként egy hideg téli napon.


Sült csirke krémes diószósszal (Paleo)

Hozzávalók: 4 főre

a húshoz:
- 1 kg csirkemellfilé
- 1 kiskanál Himalája só
- 1 nagy csipet cayenne bors
- fél kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál darabos morzsolt szárított paprika 
- fél kiskanál őrölt római kömény
- 2 kanál olívaolaj + a sütéshez

a szószhoz:
- 4 nagy marék dióbél
- 2-3 dl csirkehús alaplé
- 4-5 evőkanál tahini vagy darált szezámmag
- 100g főtt natúr gesztenye
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 dl kókuszolaj
- 1 citrom leve
- 50ml Cocomas kókusztejszín
- ízlés szerint: só, bors, fahéj,római kömény és szárított chili
- 1 csokor petrezselyemzöld

Köret: zöldségfélék,rizs,stb.

A csirkét kb.5 cm-es darabokra vágjuk.A fűszereket a 2 kanál olajjal összekeverjük és a húsokat bedörzsöljük vele.Olívaolajat forrósítunk egy nagy méretű edényben és alacsony lángon megsütjük benne a húsok minden oldalát.
A szószhoz egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót.A dióból egy marékkal félreteszünk.A többit egy mélyebb tálba öntjük.Hozzáadjuk a feldarabolt gesztenyét.A kókuszolajon megpirítjuk a felkockázott hagymákat és azt is a diós keverékhez adjuk.A tahinit felöntjük annyi alaplével,amennyit magába szív.Ezt is a diós keverékhez adjuk.A fűszerekkel ízesítjük és még fél dl alaplevet hozzáöntünk.Késes aprítóban összeturmixoljuk az egészet.Sűrű,krémes massza lesz,amit visszaöntünk a serpenyőbe,majd a maradék alaplével,a citrom levével és a tejszínnel felöntjük és felmelegítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és a készre sült húsokat a krémes szószba fektetjük.A maradék dióval megszórjuk és tálalásig lefedjük.

Jó étvágyat!