A tésztája nagyon hamar összeáll és szép lesz,főleg ha tényleg vajat használunk hozzá és nem Ramát!
A főzött krém isteni tejszínhabbal felturbózva.
Szemet gyönyörködtető látvány a lila fügével ékesített krémes torta!Egyáltalán nem reform,hanem igazi kalóriabomba.
Szerintem szőlővel,ananásszal vagy naranccsal is finom lehet!
Nagyításhoz most is kattintsatok a fotókra!
Krémes fügetorta
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 12 dkg hideg vaj + a formához
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál tejföl
- 1 tojássárgája
Hozzávalók a krémhez:
- fél vaníliarúd vagy 1 kupica vanília kivonat
- 2-3 kisujjnyi reszelt citromhéj
- 3,5 dl tej
- 4 zselatinlap ( én 1 csomaggal vagyis 6db-ot tettem bele)
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 2 dl habtejszín + 2csomag habfixáló
- 8-10 db friss lila érett füge
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit kimérjük és egy mély tálban jól összegyúrjuk.Letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát alaposan kivajazunk és a lisztezett deszkán vastag körré nyújtott tésztát belenyomkodjuk úgy,hogy a forma széléhez is odanyomjuk.
Az alját villával sűrűn megszurkáljuk és nehezékkel a közepén vagy nélküle előmelegített sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a forma és a tészta is, a tenyerünket a tészta közepére nyomva óvatosan felfordítjuk a formát és kiemeljük a tésztát.Felfordítjuk és egy lapos tányérra vagy tálcára helyezzük.
A krémhez a vaníliarudat felhasítjuk.Ha nincs vaníliánk,akkor a helyette a vaníliakivonatot a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk.Felforraljuk, majd 10 percig lefedve pihentetjük.A zselatinlapokat kevés hideg vízbe beáztatjuk 10 percre. Fém tálban habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral és apránként hozzáadjuk a tejet,s gőz felett besűrítjük.Lehúzzuk a tűzről és beleolvasztjuk a kinyomkodott zselatinlapokat egyenként.
Jéghideg vízfürdőbe állítjuk és időnként kavargatva kihűtjük. Amikor kihűlt betesszük 10 percre a hűtőbe. Közben a hideg habtejszínt a habfixálókkal keményre verjük és óvatosan a hideg tojásos krémhez adjuk.Csomómentesre keverjük és a masszával megtöltjük a tésztánkat.
Betesszük 30 percre a hűtőbe, hagyjuk kicsit dermedni.Ezalatt a fügéket megmossuk és szárazra töröljük. A hegyes szárvégeket levágjuk és minden fügét 3 lehetőleg egyforma szeletre vágjuk hosszában. Ezzel fogjuk kidíszíteni a tortát. A torta közepéből kiindulva kicsit a krémbe nyomkodva feldíszítjük. Ezután 2-3 órára betesszük újra a hűtőbe. Tálaláskor citromfűvel díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Húúú nagyon jól néz ki ez a szép fügetorta.
VálaszTörlésMég nem voltam szerencsés valódi friss fügéhez, csak aszalthoz. Biztos nagyon finom :)))))
Köszönöm szépen!Én is eddig életemben kétszer ettem friss fügét!Isteni!A képen török füge van (kaptam,de nem külföldről),de ettem már horvátot is még tavaly,amit anyukám szedett saját kezűleg.Az aszalt is nagyon finom,de a friss talán még finomabb!Egyébként is minden gyümölcsöt szeretek legyen az friss vagy aszalt!:)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÉppen ma keresgéltem, hogy abból a pár szem fügéből mit csináljak amit leszedtem. Ráadásul éltemben először meg is kóstoltam. Ez nagy szó mert eddig elzárkóztam még a kóstolástól is. A nyáron érett biztos édesebb, de nem volt rossz. Azt hiszem holnap a Te sütid készítem el.
Nagyon szépek lettek a fotók, biztos finom lett a süti is :)
VálaszTörlés